2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Der Spiegel: „a nemzeti pszichében mélyen gyökerező trianoni trauma” okozza a Orbán nacionalizmusát

A lap szerint Orbán Viktor autokráciává alakítja Magyarországot.


 
Terjedelmes cikket közölt a Der Spiegel „Az állam? Én vagyok” címmel. Az írás elsősorban arról értekezik, hogy szerintük hogyan alakítja Orbán Viktor autokráciává Magyarországot, valamint mi lehet az EU-val való szembenállás legfőbb oka.

A magyar kormányfő vitatja az EU jogi és erkölcsi normáit, és a lap szerint úgy tűnik, hogy az EU türelme fokozatosan fogy Magyarországgal szemben, ezt jelzi, hogy múlt héten a Bizottság egy úgynevezett kék levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben

az Orbán-rendszerre jellemző nepotizmust és elfogult igazságszolgáltatást állapítottak meg.

Mint ismert, Vera Jourova tavaly ősszel „beteg demokráciának” nevezte az Orbán-kormányt, Mark Rutte idén júliusban pedig azt mondta, hogy Magyarországnak „már nincs helye az EU-ban”. 

Mráz Ágoston: Orbán nem akarja, hogy külföldi hatalmak megfosszák önállóságától

A politológus és a Nézőpont Intézet igazgatója azonban másképp látja a helyzetet, szerinte sok félreértés van az Orbánról szóló külföldi tudósításokban. Mráz szerint „Orbán Viktor nem ellensége Európának, csak nem akarja, hogy külföldi hatalmak megfosszák önállóságától”. A Soros-kampányról Mráz azt mondta, hogy

semmi köze az antiszemitizmushoz, de köze van ahhoz a nagyon liberális migrációs politikához, amelyet Soros képvisel a „mindenkit, aki jön, beengednek” mottó alapján.


A lap kitér Debrecen város polgármesterére Papp Lászlóra is, aki Orbán Viktor embere. A miniszterelnök „illiberális demokráciájáról” Papp csak annyit mondott, hogy „nem tudom, hogy ezt meg tudom-e, szabad-e, kell-e magyaráznom”. Papp rendszeresen találkozik Orbánnal, és nagyra értékeli, hogy a kormányfő „nem úszik az árral”, hanem saját elképzelései vannak Magyarország jövőjéről.

„A nemzetek Európáját akarjuk, nem pedig olvasztótégelyt”  – mondta Papp. A polgármester a debreceni beruházásokról is beszámolt: A két és fél milliárd eurós „Debrecen 2030” infrastrukturális projekt felét uniós forrásokból finanszírozzák, az új BMW-gyár költségeinek körülbelül egyharmadát pedig a kormány fedezi. Papp hozzátette, hogy szerinte nem igaz, hogy a fideszes polgármesterek által vezetett városok lényegesen nagyobb támogatást kapnának.

A cikkben levont konklúzió szerint „a nemzeti pszichében mélyen gyökerező trianoni trauma” okozza Orbán nacionalizmusát és EU-ellenes propagandáját. Orbán merész hasonlata alapján, ezúttal nem egy tollvonással akarják elvenni az országot, hanem migránsok segítségével.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató