2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor az új német kormányról: Az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet

A magyar miniszterelnök szerint az új német kormányon múlik, hogy az egymás iránti tisztelet és az egymástól eltérő nézetek világa gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában.



Szerdán, az új német kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz megválasztása napján egy véleménycikk jelent meg Orbán Vitkortól a Bildben.

A magyar miniszterelnök ebben arról ír, hogy szerinte

az új balliberális német kormány távolodik a Helmut Kohl Európájától egy német befolyás alatt álló, centralizált brüsszeli bevándorlás- és genderpárti politika felé. Ebben már nem állunk egymás mellett, az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet

 – fogalmazott. Úgy véli, az új német kormányon múlik, hogy az egymás iránti tisztelet és az egymástól eltérő nézetek világa gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában.

Orbán Viktor az írásában méltatja Magyarország és Németország kapcsolatát, kiemelve, hogy 2010-től a most távozó kereszténydemokrata kancellárral, Angela Merkellel „együtt” irányította a helyreállítást a pénzügyi világválság után, és bár a „fegyelmezett” németek, illetve a „rebellis, nonkonformista” magyarok célja egy olyan Európa volt, ahol minden nemzet otthon érezheti magát, a 2015-ös migrációs válsággal megtört az egység.

„Ez Rubiconná azért vált, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé” – vélekedett Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök Angela Merkel 16 éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt azonban hiányolta a világos válaszokat a jelenkor kérdéseire. Szerinte csak az biztos, hogy a távozó német kancellárral a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések (a Szamizdat-sorozat szövege szerint a „lopakodó politika”) és a magát sodródni hagyó világ véget ért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató