2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Izrael kész csapást mérni Iránra

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter a héten az Izraeli-Amerikai Tanács floridai csúcstalálkozóján elmondta, arra utasította a hadsereget, hogy operatív szinten készüljenek fel egy Irán elleni csapásra – írja az Euronews. A lap hozzáteszi, a lehetséges támadás időpontja egyelőre nem derült ki.



A miniszter azt is kijelentette, nemzetközi nyomásgyakorlásra van szükség, hogy meggyőzzük Iránt, hagyjon fel a nukleáris programmal kapcsolatos fantáziálással.

A cél mindig az, hogy lépéseiket összehangolják az Egyesült Államokkal, ám Izrael önállóan is fellép Irán ellen, ha kell – ezt már Eyal Zamir vezérőrnagy jelentette ki az Izraeli Amerikai Tanács konferenciáján. A magas rangú katonai vezető hangsúlyozta, csak végső esetben vetnék be a katonai fellépést, amennyiben nem találnak diplomáciai megoldást az Iránnal kapcsolatos problémára.

Bécsben a jövő héten folytatódnak a tárgyalások, hogy újjáélesszék a 2015-ben aláírt többhatalmi atomalkut. Ebben a szerződésben Irán vállalta, hogy a szankciók feloldásáért cserébe korlátozza atomprogramját. Ám 2018-ban Trump úgy döntött, az Egyesült Államok kilép az atomalkuból, majd újból elrendelte a szankciókat, amire Irán nem tartotta be kötelezettségeit.

Ebrahim Raíszi iráni elnök szombaton arról beszélt, Irán komolyan veszi a Bécsben zajló tárgyalásokat. Ali Bagheri iráni főtárgyaló szerint a felek között továbbra is komolyan a nézetkülönbségek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató