2022. január 27. - Angelika
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Bocsánatot kért a Mazsihisz, miután kiálltak a hagyományos családmodell mellett

A szervezet közleménye szerint emberek egy csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem lehet megkülönböztetni és kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán.

A Mazsihisz neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével. A szervezet később egy állásfoglalást is közölt, amelyben próbálnak elhatárolódni a nyilatkozattól:

„hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük” – idéz a Heisler András által vezetett szervezet közleményéből a Telex.

A lap szerint az állásfoglalás arra a közös nyilatkozatra utalt, amelyet tizennégy magyarországi egyház közösen adott ki nemrég a „házasság, a család és az emberi méltóság” védelmében.

„Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a karácsonyra készülve, illetve a hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát” – olvasható a nyilatkozatban.

Vita a Mazsihiszben

Az állásfoglalás vitát váltott ki a Mazsihisz vasárnapi közgyűlésén. Frölich Róbert országos főrabbi kifogásolta, hogy a nyilatkozatba bekerült egy olyan vállalhatatlan mondat, amely a neki és Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt. Nevezetesen: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Az országos főrabbi szerint

ez a mondat sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban,

továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával. A nyilatkozatot a Mazsihisz nevében aláíró Heisler András elmondta:

a saját hibájának tudja be, hogy e mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után elsiklott a figyelme.

Egyetértett az országos főrabbi kritikájával, és felidézte, hogy a Mazsihisz korábban már szolidaritását fejezte ki a megkülönböztetett, démonizált közösség iránt. Közleményében a Mazsihisz azt is hangsúlyozta: vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató