2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Magas infláció nem magyar sajátosság, kamatot emelt az angol jegybank is

Volner János írása

Mint ismeretes, a liberális baloldali „független-objektív” média és pártok előszeretettel tekintenek a magas inflációra mint magyar sajátosságra. Korábbról már ismerjük, szerintük a magas infláció a magyar kormány hibája, katasztrofális a fiskális politika, katasztrofális a monetáris politika, de szinte túlzás nélkül voltak olyan emelkedett hangvételű „szakmai” vélemények, miszerint az infláció azért ekkora, mert Orbán mindent is ellopott, még az infláció egy részét is zsebre rakta.

Csak emlékeztetőül: A G7-ek legerősebb országa az Amerikai Egyesült Államok, ahol a friss adat szerint 6,8%-os novemberi áremelkedést mértek, ami közel negyvenéves csúcsot jelentett. Mennyit? Igen, 40 éves csúcsot. És ki vezeti az USA-t? Igen, a liberális baloldali Joe Biden.

Evezzünk át brit vizekre. A brit jegybank a tegnapi napon közölte, hogy 15 bázisponttal, 0,25 százalékra emeli az alapkamatot. Igen, ez még jócskán elmarad a magyar minap megemelt 2,4 százalékos jegybanki alapkamattól, ami az infláció elleni harc folytatását jelenti. Miért is fontos mindez? Mert a Bank of England Európa legnagyobb (EU-n kívüli) gazdaságának a jegybankja s jól mutatja az angol jegybank döntése az inflációs folyamatokat és várakozásokat. Érdekesség, hogy az elmúlt közel 12 évben (a nagy 2008-as gazdasági világválságot követően is) mindösszesen 3 alkalommal (ezzel együtt) emelt alapkamatot a jegybank. Miért léptek? A brit statisztikai hivatal (ONS) hivatalos közleménye szerint a tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 5,1 százalékra, több mint tíz éve nem mért ütemre gyorsult az októberben mért 4,2 százalékról. A briteknél az éves inflációs cél 2 százalék, ezt a célszámot kell a brit jegybanknak tartani. A Bank of England szakértő a következő időszakra 5 százalék körüli inflációt várnak, a tizenkét havi infláció pedig jövő áprilisban 6 százalék környékén tetőzik.

A fentiekből is látható, hogy a magas infláció nem magyar sajátosság. A magas infláció elsősorban a koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásainak, illetve az ezt követő kisebb-nagyobb gazdasági fellendülések (amibe természetesen beletartoznak a jóléti intézkedések is) számlájára írható. Ne dőljünk be a liberális-baloldali sajtónak, nem magyar sajátosság. Az infláció ellen küzdeni kell, ez vitán felül áll.

Bárcsak lenne olyan szeglete a magyar újságírásnak, ahol valóban megvalósulna az objektivitás minősége.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató