2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

Oroszország atomfegyver hordozására alkalmas bombázókkal járőrözik Fehéroroszország felett

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó repülőgép járőrözött szombaton Fehéroroszország felett, a misszió célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két Tu-22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy “közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel”. A gépeket a Fehéroroszország légierő Szu-30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének. Az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta. A járőrözésre a nyugati aggodalmak közepette került sor, amelyeket az orosz csapatoknak az ukrán határ közelébe történt felvonultatása váltott ki, és ami miatt Ukrajna esetleges orosz lerohanásától tartanak.

Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat arra nézve, hogy Ukrajnát kihagyják az északatlanti szövetség bővítéséből és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket. Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Fehéroroszország területét használja fel Ukrajna megtámadásához. Moszkva a fehérorosz-lengyel migránsválság idején határozott támogatást nyújtott Minszknek.

Az Európai Unió azzal vádolja a tavaly augusztusban erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára újraválasztott Aljakszandr Lukasenkát, hogy “hibrid támadás” formájában támogatja az illegális határátlépéseket, megtorlásul a rendszere ellen tiltakozó mozgalom elnyomása miatt bevezetett szankciókra. A fehérorosz vezető ezt tagadja.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató