2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Annyira nincs hálózat, hogy Soros fia 10 milliót fizetett az SZFE-nek

Alexander Soros 10 millió forintot tett le a Sátántangó eredeti kópiájáért - írja a Telex.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet otthagyó liberális tanárok és az általuk feltüzelt diákok által alapított Freeszfe Egyesület "jótékonysági" aukciót tartott, amellyel a fenntartásukat próbálják finanszírozni.

A szervezetnek márciusig van elég pénze az oktatás folytatásához, ezért az aukción tárgyak kerültek kalapács alá, mint például egy Roskó Gábor-szobor, Básti Juli díszletkönyve a Három nővérből vagy Nagy Ervin bőrdzsekije a Tanár című sorozatból.

A "független, objektív" 444 írja, hogy végül 19 millió forint jött össze az aukciónak köszönhetően, ami a vizsgafilmek költségének az ötödét fedik. Ennek az összegnek a nagy részét egy darab "különleges tárgynak" köszönhetik. Ez a világszerte ismert Sátántangó, Tarr Béla filmjének az eredeti kópiája, amiért kereken 10 millió forintot fizettek.

Eddig nem lehetett tudni, ki volt a vásárló, azonban nemrég egy Facebook-posztból derült ki, hogy a Sátántangó eredeti kópiájának a tulajdonosa nem más, mint Alexander Soros, Soros György fia.

A posztban Soros Sanyika kitér arra, hogyan "szállta meg" a magyar kormány a "híres" SZFE-t, hogy mennyi magyar ember dolgozott Hollywood aranykorában, és hány híres filmest nevelt ki az intézmény az elmúlt évtizedekben. Hozzáteszi, hogy a Freeszfe azért is tud még működni, mert a kormány által "elüldözött CEU" épületében dolgozhatnak a diákok és a tanárok.

Soros azt is írja a posztjában, hogy amikor visszaáll a törvényes demokrácia Magyarországon, és a Freeszfe rendes tanintézményként lesz kezelve, akkor visszaadja a Sátántangó kópiáját a jogos tulajdonosának, vagyis a magyar népnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató