2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lekerülhet Luther Márton neve a berlini utcákról

A reformáció atyját és további közel 300 személyt, köztük Konrad Adenauert antiszemitizmussal vádolják.

Egy, a berlini tartományi szenátus megbízásából készült tanulmány szerint

Németország fővárosában 290 közterület viseli olyan történelmi személyiség nevét, akik összefüggésbe hozhatók az antiszemitizmussal. 


A Felix Sassmannhausen politológus által vezetett kutatócsoport dokumentuma aláhúzza ugyanakkor, hogy az esetek kétharmadában elkerülhető lenne az átnevezés, ha a táblákon rövid magyarázat segítené a személyek „kontextusba helyezését”. 

A felülvizsgálandó közterületek között van a reformáció szellemi atyjáról, Luther Mártonról elnevezett utca is. Luther Márton zsidóellenes írásokat publikált, és hozzájárult a keresztény indíttatású antiszemitizmus széles körű elterjedéséhez – áll a tanulmányban. 

A dokumentum készítői több olyan utca, út és tér esetében is felülvizsgálatot javasolnak, melyek közismert személyiségek tiszteletére lettek elnevezve.

Ilyen többek között Richard Wagner zeneszerző, a Grimm testvérek, valamint Nyugat-Németország első kancellárjára, Konrad Adenauer nevét viselő közterületek.

A tartomány antiszemitizmus elleni fellépésért felelős biztosa, Samuel Salzborn úgy véli, hogy a 2017-es Luther-év egy elvesztegetett lehetőség volt arra, hogy a reformátor nézeteivel szembenézzenek. Azt akarom, hogy a problémát [Luther antiszemitizmusát] hathatósabban megvizsgáljuk – tette hozzá Salzborn.

Felix Sassmanhausen szerint az utcák elnevezése körüli vita nem tekinthető egyszerűen lakcímkérdésnek, hanem sokkal inkább olyan társadalmi nézeteket tükröző történelmi lenyomatoknak, amelyek a mai világban nem tolerálhatók.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató