2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

WHO-főigazgató: Az emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki

A főigazgató szerint „az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki”.

Nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával – figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Az emlékeztető oltásokról

„Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben tartott sajtótájékoztatóján. A főigazgató szerint „az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki”, mert eltérítik a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban beadott minden öt vakcina közül egy emlékeztető oltás, ugyanakkor a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok jelentős többsége oltatlan.    

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz idei utolsó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy 2022-nek a Covid-19-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie. A járvány második évét összegezve az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének vezetője hangsúlyozta, hogy „tizenkét nagyon kemény hónap áll mögöttünk, de nem szabad hagynunk, hogy elvesztegetett év legyen”. Hozzátette, hogy le kell vonni a tanulságokat egy olyan évből, amikor több mint 3,5 millió ember halt meg a Covid-19-betegség következtében, több, mint 2020-ban.    

Méltánytalan vakcinaelosztás

„2021 sok okot adott nekünk a reménységre, vakcinák formájában, amelyek kétségkívül sok életet mentettek meg, de az oltóanyag elosztásában megnyilvánuló méltánytalanság sok emberéletet követelt” – mondta a főigazgató. Beszélt arról is, hogy a Covid-19 betegségbe továbbra is mintegy ötvenezren halnak bele hetente, és egyre inkább az omikron válik az uralkodó variánssá.  

Világosan meg kell fogalmaznunk, hogy a védőoltások hatásosak mind a delta, mind az omikron variánssal szemben

– emelte ki Gebrejeszusz. „Elsődleges célként kell kezelni, hogy minél előbb minden ország lakosságának 40 százaléka megkapja az oltást, a jövő év közepéig pedig 70 százalékuk” – tette hozzá.    

Maria van Kerkhove, a koronavírus-járvány WHO-felelőse közölte szerdán, egy hónappal az új variáns azonosítása után, hogy egyes adatok szerint az omikron által megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint a delta variáns által fertőzöttek közül. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megállapítsák: az omikron virulensebb lenne a deltánál. „Még nem láttuk elég ideje terjedni ezt a variánst a világ lakossága, elsősorban a sérülékeny emberek között” – fogalmazott.    

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató