2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A delta egy különösen veszélyes alvariánsa terjed Ukrajnában

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa – jelentette be az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete az MTI tudósítása szerint.

A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. „Ezek spektruma eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban” – kommentálták az eredményeket a szakértők.

Jelentésük szerint a jelenleg Oroszországban is aktívan terjedő delta AY.122 alvariáns új változatként jelent meg Ukrajnában. Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz. Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában az eddig azonosított fertőzöttek száma 3,6 millió, az elhunytaké 94 ezer. A legfrissebb adatok szerint valamelyik oltás mindkét dózisát eddig 13 millióan adatták be maguknak a 42 millió lakosú országban, a harmadik, emlékeztető oltást felvettek száma elenyésző, alig pár ezer.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató