2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Elmarasztaltak egy holland edzőtermet, mert nem engedett be egy transznemű nőt a női öltözőbe

A sportcentrum vezetése – állítása szerint – el akarta kerülni, hogy a helyiséget használó többi nő a transznemű személy férfi nemiszervével szembesüljön.

A holland emberi jogi hatóság szerint, egy meg nem nevezett fitneszközpont diszkriminált egy transznemű nőt, amikor a személyzet megtiltotta neki a belépést a női öltözőbe.

A sportcentrum vezetése, állítása szerint, el akarta kerülni, hogy a helyiséget használó többi nő a transznemű személy férfi nemiszervével szembesüljön,

ezért felkérték, hogy a férfiöltözőt, vagy a női mellékhelyiséget használja.

Pénzügyi és építéstechnikai okokra hivatkozva elutasították továbbá az érintett javaslatát miszerint nem-semleges öltözőt kellene biztosítaniuk. A transznemű nő ezt követően diszkriminációra hivatkozva panaszt tett az állami esélyegyenlőségi testületként működő emberi jogi hatóságnál.

A szervezet határozatában azt hangsúlyozta, hogy a holland jog szerint

a nemváltoztató műtét nem szükséges már ahhoz, hogy valakit ellenkező neműként ismerjenek el”.

A döntésben kifejtették, hogy „nem lehet különbséget tenni a cisz-nők (olyan nők, akik azonosulnak a természetes biológiai nemükkel) és a transznemű nők között, és egyiknek vagy a másiknak több vagy kevesebb jogot biztosítani”.

Hollandia 2014-ben vezetett be új jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a transzneműek számára, hogy hivatalosan is bejegyeztessék nemváltásukat, anélkül, hogy orvosi beavatkozásoknak kellene magukat alávetniük. Az emberi jogi hatóság tanácsadói szerepet tölt be, és megállapításai nem kötelező érvényűek.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató