2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megvonták a bizalmat a MOB elnökétől, lemond Kulcsár Krisztián

Korábban sohasem tapasztalt sajtóérdeklődés mellett rendezték meg csütörtökön a Larus Rendezvényközpontban a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlését. A kiemelt figyelem annak a bizalmi szavazásnak szólt, amelynek tétje nem kevesebb volt, mint hogy Kulcsár Krisztián marad-e a 126 éves szervezet elnöke. Nem marad, 24:18 arányban megvonták tőle a bizalmat.


A rendkívüli MOB-közgyűlést bevezetéseként a tavaly további négy évre megválasztott MOB-elnök, Kulcsár Krisztián szólt a jelenlévőkhöz.

Egy hónappal vagyunk azok után, hogy legutóbb találkoztunk – kezdte remegő hangon. – Az elnökségi ülések az utóbbi időben kezelhetetlenné váltak. Az elnökségi ülések hangfelvételei természetesen elérhetők a honlapunkon. Igaztalan kampány indult a személyem ellen, ilyenkor az az embernek meg kell szólalnia. A MOB ügye jóval fontosabb annál, sem hogy bekapcsolódjak a sárdobálásba, ezért mostanáig nem is hallattam a hangom. A hallgatásom azonban nem volt képes elcsendesíteni az ellenséges kórust. Az önvizsgálatom még tart, nagyon szeretnék választ kapni arra a kérdésre, miért fordult ellenem az elnökség, amely mindent megszavazott. Milyen rosszhiszemű cselekedet róható fel nekem? Nem tudom. Azt persze nem állítom, hogy nem hibáztam. Megválasztásomkor azt ígértem, hogy az ajtóm mindig nyitva áll. De ebben az ügyben senki nem jött be hozzám. Ezért fordulok most a tagsághoz. A lemondás a vádak beismerését jelentette volna, ezért maradtam a helyemen. Ha megkapom a bizalmat, még az eddiginél is barátibb kezet nyújtok felétek. Ha nem, emelt fővel távozom. Néhány dolgot másképp csinálnék, de nincs bennem megbánás.

Dr. Ligeti Erika közjegyző, Kovács Antal jegyzőkönyvhitelesítő jelenlétében számolták meg a szavazásra jogosultakat, az 51 jelenlegi MOB-tagból 40 fő volt jelen, a közgyűlés tehát határozatképes.

Napirendmódosító javaslat érkezett Tóth Lászlótól, a Judószövetség elnökétől: az első napirendi pont, mármint a beszámoló, már nem aktuális, mondta. Maradjon egyetlen napirendi pont: a bizalmatlansági indítvány.

Baráth Etele lett a levezető elnök. Háromtagú mandátumvizsgáló és szavazatszámláló bizottság alakult Schmidt Gábor, illetve Gyulai Miklós vezetésével. Kulcsár Krisztián személyes érintettség miatt nem szavazhatott. Kiderült, időközben 43-ra nőtt a szavazásra jogosultak száma.

E szavazólapokra egyetlen kérdés került: Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját.

A TITKOS SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE ÍGY ALAKULT: 24-EN MEGVONTÁK A BIZALMAT KULCSÁT KRISZTIÁNTÓL, 18-AN MELLETTE VOKSOLTAK, EGY SZAVAZAT ÉRVÉNYTELEN VOLT.


Ettől a pillanattól kezdve tehát már nem Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, ő a testület 126 éves történetében az első elnök, akit bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítottak a helyéről.

A Magyar Olimpiai Bizottság szavazásra jogosult tagjanak többsége az elnök ellen voksolt.

Megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktők a Magyar Olimpiai Bizottság tagsága. A 42 érvényes szavazat közül 18 igen és 24 nem érkezett arra a kérdésre:

Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

Kulcsár a döntés után közölte: tudomásul veszem a többség véleményét, és január 31-i hatállyal lemond.

A legfontosabb a hat hét múlva kezdődő pekingi téli olimpia sikerének biztosítása, mondta, hozzátéve, hogy ő már nem utazik el a játékokra, addig lezárja és átadja az ügyeit. Amennyiben az utódát február 1-jéig megválasztják, az új elnök már ott lehet a megnyitón.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató