2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A görög Analyst: Nem lenne túlzás átnevezni az Európai Parlamentet Német Parlamentre

Komoly aggodalmát fejezte ki az Analyst nevű görög kutatóintézet a „zöld”, illetve együttműködési fronton bemutatott uniós elképzelésekkel szemben. Az Analyst nyílt levélben üzenet az uniós biztosok felé, amelyben közzétette a „Milyen EU-ról beszélünk” című elemzését.

Ütközés zöld és együttműködési fronton

A görög agytröszt elsősorban az Európai Unió „zöld agendájával” kapcsolatos döntéseit vette górcső alá, a november 12. megjelent elemzésében, ugyanis olyan döntésekről van szó, amelyek bár hosszabb távon a bolygó megmentését célozzák meg,

rövid távon érezhető hatással lesznek életünkre és gazdaságunkra.

A bizonyos agenda az idei Egyesült Nemzetek (ENSZ) éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) született , ahova 200 országból érkeztek képviselők 120 politikai vezető társaságában. Az Analyst ezzel kapcsolatban két kérdést tesz fel az Unió felé:

- E kevés ember valóban reprezentálja a világ népeinek akaratát?

- Léteznek-e olyan legitim kutatások, amelyek alátámasztják, hogy megvalósítható a COP26, valamint az EU által azon kitűzött cél, miszerint a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokkal kellene mérsékelni 2030-ig.

Az intézet kiemeli, hogy az Európai Unió a világ összkibocsátásának „csak” a 8 százalékért felelős. Hozzáteszik, hogy bizonyos „zöld” politikákat Görögországnak is követnie kell, miközben

a dél-európai állam minimális ipari termelése csak a kibocsátás 0,26 százalékát adja.

Az Analyst arra is rámutat, hogy az ENSZ hírhedt konferenciáján nem vett részt Oroszország és Kína, annak ellenére, hogy az ázsiai gigász az utóbbi időszakban megduplázta szén-importját Ausztráliából. Ha pedig nem tenné ezt, akkor megemelkednének az importköltségek ás az áruhiányok, jelenik meg az elemzésben.

Továbbá a görög intézet kitér az Unió tehetetlenségére, ahogy kezelni szeretné a lengyel, illetve régebben a görög és spanyol határokon gyakorolt nyomás enyhítését. Kiemeli, hogy az EU nem tesz semmit azok ellen a törökök ellen sem, akik rendszeresen, agresszív módon lépnek fel egy EU-s tagállammal (Görögországgal) szemben, míg az oroszok ellen szankciókat vet be, miközben Németország megépítette az odavezető Nord Stream 2 csővezetéket, Lengyelország és Litvánia rosszallása ellenére.  

Az intézet szerint tehát nem is csoda, hogy

az Európai polgároknak csak 49 százaléka bízik az EU-ban.

Ez az arány Görögországban még kisebb, ahol a „trojka” érthetetlen megszorító gazdaságpolitikáját kellett elszenvedni a görög népnek, hangsúlyozza az intézet.

Az Európai Parlamentet a németek uralják

Az Analyst tulajdonképpen a lengyelek mögé is beállt, ami az EU-val vívott alkotmányos csatájukat illeti, derül ki az intézet október 9.-i „Lengyelország konfliktusa a német Európával” címet viselő elemzéséből.

A kutatóközpont a lengyel elnök szavait idézi, miszerint "Lengyelországban az alkotmány felülmúlja az összes többi jogforrást és ha nem ez a helyzet, akkor Lengyelország vagy nem egy szuverén állam, vagy már nem demokrácia".

A görög intézet szerint, ez bármennyire nem tetszik az EU-nak, ez egy teljesen racionális következtetés, míg kiemelik, hogy

senki sem foglalkozott ennyit a görög alkotmányt többször is megsértő – az EU által is kényszeríttetett – megszorító politikákkal.

Az Analyst kiemeli, hogy Németország az elsők közé tartozik, akik egyből büntetnék a lengyeleket, hiszen a Spiegel nevű lapon keresztül, a szokásos német merészséggel azt javasolják a Bizottságnak, hogy vonják el Varsótól a közösségi forrásokat, erre pedig Ursula von der Leyen Európai Parlamenti alelnök hozzátette, hogy akár az Újjáépítési Alapból kért pénzeszközök befagyasztása is egy lehetséges megoldás lenne. Ezért is véli úgy az intézet, hogy nem lenne túlzás

átnevezni az Európai Parlamentet német Parlamentre, a rendszeres német hangú és érdekeket szolgáló fenyegetései és álláspontjai miatt.

Továbbá az elemzés kiemeli, hogy a lengyelek valószínűleg bedobják a fehér törölközőt, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a lengyel állampolgárok túlnyomó többsége bent szeretné maradni az EU-ban. Emellett a vonalas Donald Tusk, volt lengyel miniszterelnök is bejelentette, hogy indulna a következő választásokon. Viszont ami a legfontosabb az intézet szerint, hogy

Németország nem fogja engedni, hogy még egy ország távozzon az általa irányított Unióból

bevetve a keze ügyében levő összes pénzügyi és intézményi fegyvert, ahogyan az összes, az európai közvélemény manipulálására szükséges eszközt is.

Ez nem is meglepő az Analyst szerint, hiszen egy olyan országról beszélünk, amely nem csak a korrupcióban, de a pénzmosásban is a bajnokok közé tartozik – idézve régebbi elemzéseit az intézet.

Ami pedig az EU-ból való távozást illeti, az intézet hangsúlyozza, hogy az csak akkor lehetséges, ha egy adott ország állampolgárainak többsége is ezt szeretné, míg kormányzati oldalon komoly kockázatot vállalni és áldozatokat kell hozni, legalábbis egy bizonyos időre.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató