2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Transz zászlót tűztek az Antarktisz legmagasabb pontjára

A transznemű hegymászó, Erin Parisi tűzte a transz közösség zászlaját az Antarktisz legmagasabb hegyének, a Vinson Massifnak a csúcsára 4892 méter magasságban december 26-án – számol be a PinkNews.



Erin teljesítményét “a transz közösség kitartásának” ajánlotta, amely “befogadott, amikor már nem volt reményem”, hozzátéve, hogy a transz emberek “megmutatták nekem, hogy jobb láthatónak és szabadnak lenni, mint önmagam száműzetésében élni, és hogy a stigma elhalványul, ha felvállaljuk az igazunkat.”

Parisi Instagram-posztjában hozzátette: “Elnyomtak minket, gyakran még meg is vertek, és mindenféle ridegséggel szembesültünk életünk során – a kitartásunk tart minket növekvő pályán.”

Az Antarktisz legmagasabb pontjának elérése része volt Parisi évek óta tartó projektjének, hogy ő legyen az első nyíltan transznemű nő, aki teljesíti a “Seven Summits”-et: azt a hegymászóknak szánt kihívás, amelynek célja a bolygó hét kontinense mindegyikének legmagasabb pontjára való feljutás.

Az antarktiszi Vinson Massif volt Parisi ötödik csúcsa a hét közül: még hátravan az alaszkai Mount Denali és a Mount Everest, a világ legmagasabb csúcsa.

A PinkNews-nak 2020-ban adott interjújában elmesélte, hogy amikor 2018 júniusában megmászta az oroszországi Elbrusz-hegyet, akkor a csúcson nem lobogtatott transz zászlót – a szivárványzászlót és mindenféle pride zászlót Oroszországban a családellenes propaganda részének tekintik, és Erin tudta, hogy vállalhat két hét szabadságvesztést egy orosz börtönben. Mindenesetre a csúcson kezeivel T jelet formázott.

“Ez a T volt az én kis lázadásom, amivel azt üzentem, hogy tudd, transz vagyok, és itt vagyok ennek a hegynek a tetején, Európa legmagasabb pontján, és ez az, aki én vagyok.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató