2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lukácsi Katalin szerint az egyház munkáját jelenleg az RTL végzi el

Egyszerűen csak a legalapvetőbb vonatkozó fogalmakkal sincsen tisztában Márki-Zay segitője.

Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyházügyi megbízottja január 5-én interjút adott az Alfahírnek. Ebben erősen bírálta a Fidesz-KDNP-nek az egyházakkal kialakított viszonyát, az ellenzék várható egyházpolitikájával kapcsolatban pedig kifejtette: »a cél, hogy szabaddá tegyük az egyházakat«.

A részlettekkel a hitoktató végzettségű, de semmilyen államigazgatási tapasztalattal nem rendelkező Lukácsi »egy önálló osztályt, államtitkárságot vagy hatóságot (!)« bízna meg.

MZP »beszélő feje« az újonnan felállítandó Állami Egyházügyi Hivatalra vonatkozó ötlete után néhány nappal ismét úgy gondolta, hogy meg kell csillogtatnia szakirányú ismereteit és politikai érzékét. Vasárnapi posztjában átvette az RTL.hu kampányának hirdetését, amelyen egy hidzsábot viselő nő látható, az alábbi szöveggel:

"Van, akinek menekült. Másoknak migráns. De elsősorban ő egy ember"

Amikor az RTL.hu végzi el a magyar katolikus egyház munkáját.

– véleményezte a látottakat Lukácsi Katalin.

Nagyot ment egyházügyben Lukácsi Katalin néhány nap alatt. Összefoglalva: Előbb ellenzéki politikusként kifogásolta, hogy túl nagy kormányzati beavatkozás az egyházak életébe, ám ezzel szemben olyan alternatívát állított az ellenzék részéről, amely az egyházak autonóm működését teljesen felszámoló értelmezést is lehetővé tesz.

Az interjúból kiderül, hogy nem ez a szándéka, egyszerűen »csak« a legalapvetőbb vonatkozó fogalmakkal sincsen tisztában.

Ezt követően egy Facebook-posztban kvázi pártpolitikusként kiválasztott a sok közül egyet a Magyarországon bejegyzett egyházak közül (hiába a legnagyobb felekezet), meghatározva, hogy szerinte annak mi lenne a feladata. Ehhez – nyilván a konzervatív szavazók megnyerése érdekében – egy nem kisebb értékelvű intézményt, a magyar társadalom morális iránytűjét, erkölcsi lelkiismeretét, az RTL-t állította példaként.

Ez a két megnyilatkozás külön-külön, de így egymást kiegészítve is rendkívül tanulságos: az ellenzék egyházügyi témában megbízott »beszélő fejének« rémísztő felkészületlenségéről, tudatlanságáról, tájékozatlanságáról, valamint politikai érzékének totális hiányáról tanúskodik. Ezek megléte pedig nem jelent hátrányt, ha valaki egy igen színes politikai szövetség egyházügyi javaslatainak kimunkálását szeretné koordinálni.

Hiába beszél a fej, ha üres.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató