2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Cseh Képviselőház elnöke: A csehek elűzték a maguk Babisát, remélhetőleg ez a magyaroknak is sikerülni fog

„Lényeges, hogy az Európai Unió tagállamaiban olyan kormányok legyenek, amelyek tiszteletben tartják a demokratikus elveket” – írta Markéta Pekarová Adamová.

„Fontos Csehország számára, hogy Magyarország a változást válassza az áprilisi választásokon, ahogy mi is tettük. Lényeges, hogy az Európai Unió tagállamaiban olyan kormányok legyenek, amelyek tiszteletben tartják a demokratikus elveket” – írta a Cseh Képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová Facebookon, bejegyzését a Mladá fronta Dnes szemlézte.

Adamová szerint hasonló helyzetben van most a magyarországi egyesült ellenzék, mint a cseh ellenzék a választások előtt. A cikk ismerteti, hogy 2020-ban egy „ideológiailag széttagolt” ellenzék fogott össze Magyarországon a Jobbiktól a Párbeszédig bezárólag. Adamová szerint a magyarországi ellenzéki pártoknak „félre kell tenniük nézeteltéréseiket a kormányváltásig”, arról azonban nem ír, hogy utána mi fog következni. Az elnök kritikával illette írásában Orbán Viktort, amiért „kétes természetű kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával”.

A bejegyzés után a Václav Klaus Intézet Adamová lemondását követelte. 

A Cseh Képviselőház elnökének szavai Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar választást illetően példátlanok a cseh-magyar kapcsolatok történelmében”

– fogalmaztak, egyúttal arra szólítva fel a cseh kormányt, hogy határolódjanak el Adamová szavaitól, aki azonban közölte: továbbra is fenntartja nyilatkozatát. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató