2024. április 13. - Ida
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°14°

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a német bíróság egy szír háborús bűnöst

Emberiség elleni bűntettek miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a német bíróság a Bassár el-Aszad rendszerét támogató Anwar Raslant, a szíriai hírszerzés volt ezredesét. A Guardian azt írja, Raslan legalább 27 ember meggyilkolását és legalább 4000 ember megkínzását felügyelte egy damaszkuszi börtönben, ami 251-es telep néven volt ismert.Egy német bíróság összesen 108 napon keresztül tárgyalta az ügyet, és 50 olyan ember tanúvallomását hallgatták meg, akik szintén ott voltak a 251-es telepen. Elmondásuk szerint a rezsim által összegyűjtött gyanúsítottakat az őrök ököllel, botokkal, kábelekkel és fémcsövekkel verték, és zsúfolt cellákban tartották őket, amelyek szellőzőaknáit időnként lezárták, hogy pánikot keltsenek.

Raslan 2012-ben menekült Jordániába, majd 2014-ben humanitárius okokból menedékjogot kapott Németországban, ahol elmondása szerint nem próbálta eltitkolni a múltját.

Anwar Raslant és Eyad al-Gharibot 2019 februárjában tartóztatták le a német és a francia rendőrség közös műveletében. Gharib állítólag Raslannak jelentett, tüntetőket tartóztatott le és szállított a 251-es telep börtönébe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató