2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az élelmiszerárstoppal ezt a nehezebb inflációs időszakot kibekkeljük

A Kossuth Rádióban kezdte a pénteket Orbán Viktor miniszterelnök, első 2022-es rádióinterjúját adta. Élő tudósításunk.

Ha nincs is vége a járványnak, az eszköz a kezünkben van a védekezéshez -mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió “Jó reggelt Magyarország” című műsorában. A kormányfő aláhúzta, az oltás üti mind az omikron, mind a delta variánst, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki– beleértve a gyermekeket– megkapja az oltást.

A mai interjú legfontosabb részletét kivágtuk:


Percről-percre tudósítás

Itt a vége

Köszönjük, hogy nálunk követted élő tudósításunkat.

A törvényt pedofíliatörvénynek is nevezik, nem ok nélkül

Nagy Katalin szerint több középiskolába is beférkőzött a propaganda, Orbán erről azt mondta, hogy két dolog között kell különbséget tenni: van egy jelenség, ahol a gyerekek szexuális ragadozóknak vannak kitéve, Németországan rengeteg pedofil bukott le, egy ilyen hálózat kiépüléséhez idő kell. Jó ha tudjuk, hogy ilyen jelenségek is felerősödnek, ettől meg kell védeni a gyerekeinket, ez a pedofília kérdése - mondta Orbán.

Azonban most egy másik jelenség téma, bizonyos szexuális formákat, amiket nem szeretnének a szülők a saját családjukban, azokat engedélyez az iskola a szülők megkérdezése nélkül. Orbán szerint minden szülő joga eldönteni, hogy ha az iskolában szokatlan dolgokkal akarják szembesíteni a gyerekeket, akkor eldöntse, hogy szeretné-e. Szerinte segíteni kell a szülőket mindebben.

Népszavazásról és Soros embereiről

Áder április harmadikára tűzte ki a választást és a gyermekvédelmi népszavazást. Dunja Mijatovic kirekesztőnek bélyegezte a népszavazást, Orbán erről azt mondta, hogy ismeri a hölgyet, ő régi sorosista szereplő, így mögé kell képzelni Sorost. A Soros-féle hadseregben ő van ráállítva Magyarországra - mondta, szerinte Mijatovic zöldségeket beszél, hiszen a törvény a gyermekvédelemről szól. Szerinte a felnőttek szabadon élhetik meg szexualitásukat Magyarországon, ez jól van így, ezért harcoltunk a kommunizmus idején. Az az élet furcsa változása, hogy akik korábban kommunisták voltak, azok most mindenfajta törvény ellenfeleit. Orbán azt mondta, hogy a népszavazás nem vonatkozik a felnőttekre, csupán a gyerekekre, őket hivatott megvédeni.

Vidéken is igaza lehet az embereknek

Brüsszelben azt hiszik, hogy nekik van igazuk, de Orbán „falusi gyerekként” is azt mondja, vidéken is igaza lehet az embereknek, és hagyni kell, hogy mindenhol olyan döntések szülessenek, amik az élet természetes rendje szerint logikusak.

Orbán felkészült, hogy meg kell védenie Brüsszelben a magyar élelmiszerárstopot

Orbán felkészült arra, hogy meg kell védenie Brüsszelben a magyar élelmiszerárstopot, mert ott másképp gondolkodnak, mint itt.

Orbán szerint az ellenzéknek „nem tud kijönni a száján”, hogy legalább annyit mondjanak, jó, hogy ennek a hat terméknek befagyasztották az árát.

Az ellenzék áfamérséklést emlegetett, Orbán viszont nem tudja, lesz-e kötelezettségszegési eljárás, hiszen Brüsszelben nem a józan ész, hanem a piaci dogmák uralkodnak. A kormánynak nem csak piaci szempontokat kellt képviselni, hanem nemzeti szempontokat, nekünk a családokat kell védeni,nem tárhatjuk szét a kezünket, meg kell próbálni beavatkozni - jelentette ki. Nem szabad, hogy egy kormány csak nézze, mi történik egy gazdaságban, amikor eltérő jelenségeket tapasztal, be kell avatkozni - mondta. A baloldalon ismerethiány van, hiszen az alapvető élelmiszerek adóját öt százalékra vitték le, ezt pedig a baloldal nem szavazta meg - jelentette ki.

Hozzátette, hogy a baloldal mondhatná, hogy az intézkedés jó, hiszen nem pártlogika alapján kellene közelíteni, hanem a józan ész alapján, de ez "nem tud kijönni a szájukon" Orbán szerint.

 

Élelmiszerárak

Az élelmiszerárak növekedéséről azt mondta, nem hiszi, hogy csak ő tudja a megoldást, Szerbiában lelt rá a jó receptre. Ők öt élelmiszert választottak ki, aminek visszaállították korábbi árszintjét. Magyarországon hat terméket választottak ki, ezek árát október 15-re állították vissza. Ezekből az árukból mindig kell legyen a polcon - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezt ellenőrizni is fogják.

Infláció

Orbán szerint nem lehet megállítani az inflációt az országhatáron, bár jó lenne.

Orbán szerint a kormány hisz abban, hogy a piacnak van olyan szabályrendszere, ami képes elrendezni a gazdasági élet rendjét. De a válságos szituációkban beavatkozás kell, ezt Orbán Demján Sándor üzletembertől tanulta a kilencvenes években.

Orbán szerint jó lenne megállítani az inflációt az országhatáron, de ezt nem lehet, így annak negatív hatásait kell tompítani. Mit lehet tenni? – kérdezte Orbán. Válasza: ahol tudják, megállítják az áremelkedést.

Az operatív törzs és a kormány is támogatja a negyedik oltást

„Időnként az ember orvosi konzíliumnak érzi a kormányülést” – mondta Orbán arról, hogy a negyedik oltásról is sokat tárgyaltak szerdán a kormányülésen. Ezen pedig úgy döntöttek, hogy az operatív törzs ajánlásai alapján támogatják a negyedik oltást. Mindenki konzultáljon a házi orvossal, de hat hónap elteltével mindenkinek ajánlja a kormány, hogy oltassa be magát negyedszerre is.

Januárban minden hétvégén oltási akciónap van

Orbán szerint a vakcina az aduász a delta és az omikron variáns ellen is, de azt kérte, senki ne érezze, hogy túl vagyunk a nehezén, mert az omikron gyengébbnek tűnik.

Januárban minden hétvégén oltási akciónap van. Csütörtökön, pénteken, szombaton lehet időpontfoglalás nélkül kérni az oltást a járási szakrendelőkben és az oltópontokon.

Pfizerből több mint kétmillió, Modernából több mint hétszázezer van Magyarországon.

Orbán: A szilveszter már egészen emberi volt

„Rég jártam itt önöknél, köszönöm, hogy itt lehetek” – kezdte Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatát. A miniszterelnök szerint az eltelt karácsony már majdnem a szokásos volt, a szilveszter pedig „egészen emberi”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató