2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán-Márki-Zay zöld vitát vár a Greenpeace a választások előtt

A Klímaválasztás 2022 kampány szervezői, a hivatásos klímarettegők - amelyet a Greenpeace Magyarország, az aHang, a Fridays For Future Magyarország, és az Extinction Rebellion Magyarország képvisel - a következő hetekben mind a 106 egyéni választókerületben felkeresik a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy arra kérjék őket: köteleződjenek el egy zöld nyilatkozat mellett.

A Greenpeace kedden reggel emailben küldte el a felkérést az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért 106 jelöltjének, illetve a Fidesz-KDNP Pártszövetség már nyilvánosságra került jelöltjeinek. Amint bejelentik a Fidesz-KDNP további jelöltjeit, őket is meg fogják keresni – írták.

A Greenpeace reprezentatív közvéleménykutatása szerint társadalmi konszenzus van arról, hogy a magyarok zöme zöld változás sürget. A Policy Solutions és a Závecz Research tavaly novemberben készített kutatá. Az egyes klímavédelmi és ökoszisztémánkat védő intézkedéseket 80-90% támogatja, 73% szerint pedig a következő kormánynak kiemelten kell foglalkoznia zöld ügyekkel.

A Greenpeace Magyarország tavaly júliusban felhívást intézett a miniszterelnökhöz és a 2022-es választáson induló miniszterelnök-jelöltekhez, hogy osszák meg zöld programjaikat, ezek kiértékelése itt olvasható.

Az októberi ellenzéki előválasztásokon a Greenpeace és a HVG közösen szervezett eseményén Magyarországon először ültek le vitázni miniszterelnök-jelölteknapjaink legkritikusabb környezet- és természetvédelmet érintő kérdéseiről. A Greenpeace azt várja, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP, és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy hasonló vita keretében mérje össze zöld elköteleződésüket a nagy nyilvánosság előtt – olvasható a közleményben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató