2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kötelezővé teheti a Covid elleni védőoltást Németország

Elkezdődött a Covid-19 betegségtől védő oltás kötelezővé tételéről szóló parlamenti vita Németországban – írja az MTI. A szövetségi parlamentben (Bundestag) elsőként tájékozódó vitát tartottak, amelyen még nem törvényjavaslatokról tárgyaltak, hanem a megközelítésmódokat, véleményáramlatokat tárták fel.

A szövetségi kormány távol tartja magát a vitától, nem is terjeszt elő javaslatot, a képviselőknek önállóan, a frakciófegyelem elvének felfüggesztésével kell dönteniük az ügyről. Ez összefügg azzal is, hogy nincs egység a kérdésben a kormánykoalícióban és a koalíciót alkotó pártokban sem. Az oltási kötelezettséget leginkább a legkisebb kormánypártban, a liberális Szabad Demokrata Pártban (FDP) ellenzik. Az ügy minden pártot megoszt, kivéve a szélsőjobboldali AfD-t, amelynek képviselői egységesen elutasítják az oltási kötelezettséget.

A parlamenti vita és az előzetes állásfoglalások alapján három megoldás tűnik lehetségesnek: a minden felnőttre vonatkozó oltási kötelezettség, az 50 éven felüliekre vonatkozó oltási kötelezettség és az eddigi rendszer, azaz az önkéntesség megtartása.

Döntés legkorábban februárban várható.

A képviselőknek egy sor kérdést mérlegelniük kell. Elsősorban azt, hogy az általános oltási kötelezettség a testi épséghez fűződő alapvető jog korlátozása. Figyelembe kell venni azt is, hogy az ügy megoszthatja a társadalmat.

A kötelező oltás ellenzői hetek óta országszerte tüntetéseket tartanak, a parlamenti vita közben is voltak demonstrációk a Bundestag közelében, a berlini kormányzati negyedben. A megmozdulásokon a vártnál kevesebben, nagyjából ezren vettek részt. Biztosításukra 1600 rendőrt vezényeltek ki. Az egyik tüntetést a fertőzésvédelmi szabályok megsértése miatt feloszlatták, több embert előállítottak.

A gyakran rendbontásba torkolló oltásellenes tüntetések kisebbségi véleményt fejeznek ki, ezt jelzi valamennyi országos közvélemény-kutatás, amelyek szerint a németek nagyjából 70 százaléka egyetért a felnőttekre vonatkozó általános oltási kötelezettséggel.

Az ügy nem érinti azt a tavaly decemberben elfogadott törvényt, miszerint az egészségügyben és az ápolás-gondozás területén dolgozóknak legkésőbb március 15-ig meg kell szerezniük a teljes oltást a Covid-19 ellen.

A német kormány adatai szerint a lakosság 73,6 százaléka (61,2 millió ember) kapott két védőoltást. A harmadik, emlékeztető oltást a lakosság 51,3 százaléka kapta meg. Az oltatlanok 20,3 millióan vannak, a lakosság 24,4 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Európában egyelőre egyetlen országban, Ausztriában vezették be a Covid-19 elleni általános oltási kötelezettséget.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató