2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Balf@szok: Elrontották Baranyiék a Bakáts teret

A korábbi, impozáns dísztérről szóló terveket a IX. kerület baloldali átvétele után átdolgozták, lett több fű, a szökőkút kimaradt, a költségek mégis csaknem megduplázódtak - írja a Magyar Hírlap.

 

Karácsony Gergely hathatós közbelépésével sikerült annak idején átvernie a Bakáts tér zöldítésére vonatkozó tervét Baranyinak. Az átadás után pár héttel már egyértelmű:

Ferencváros főtere alkalmatlanná vált arra, hogy ellássa hagyományos funkcióját.

 

Baranyi Krisztina január 22-én büszkén jelentette be: a Bakáts tér felújítása, „Ferencváros új vezetésének első nagy fejlesztése elkészült”. Hozzátette: március közepéig a kivitelező folyamatosan javítja az apróbb hibákat, „amelyeket most még esetleg észre sem vettünk”. A polgármester arra kérte a IX. kerületieket, vigyázzanak a térre, hogy „mindig ilyen tiszta és rendezett maradjon”.

Három héttel későbbi posztjában olyan fotót tett közzé, amelyen egy jókora kutyapiszok látható a tér füvesített részén, és felszólította a kutyatartókat, hogy „az ebeket ne engedjék a zöldterületekre, ha lehet ne ott végezzék el a dolgukat, egyszerre áztatva vizelettel a növényeket és kaparva ki a virágmagokat, sarjadványokat”. Baranyi bejegyzéséhez rengeteg komment érkezett, keresetlen szavakkal estek neki a kutyásoknak, amiért tönkreteszik a teret.

Csakhogy az alapvető hibát Ferencváros balliberális vezetése követte el – Baranyi híveinek engedve.

A korábbi szökőkutas, impozáns dísztérről szóló terveket ugyanis – lakossági igényekre hivatkozva – úgy dolgozták át, hogy több legyen a zöldfelület. Holott a szakmai érvek ez ellen szóltak, hiszen a Bakáts tér hagyományosan kerületi rendezvényhelyszín, forgalmas közterület, ahol a térkő nem „természetpusztítás”, hanem praktikum. A gyepszőnyeg inkább a parkfunkcióhoz illik, ilyen viszont van a közelben.

2020 szeptemberében a képviselő-testületen belül is feszültséget okozott, hogy Baranyi nem tágít a „szép, zöld gyep” koncepciótól. Először meg sem szavazták előterjesztését az ügyben az elvileg őt támogató balliberális képviselők, akik előkészítetlennek tartották a terveket. Igaz, főleg azért, mert számtalan jelzés érkezett hozzájuk a lakosságtól a megváltoztatott forgalmi rend által előidézett káosz miatt.

A szövetségeseinek „árulásán” felháborodott Baranyi a főpolgármestert hívta segítségül, majd Facebook-oldalán megosztott egy videót, amelyben Karácsony Gergellyel együtt áll ki a „zöldebb Bakáts tér mellett”. Karácsony a videóban kijelentette: „Nagyon örülnénk annak, ha a ferencvárosi képviselő-testület hozna egy új döntést, és ennek megfelelően a főváros is tudná támogatni, hogy zöldebb legyen a Bakáts tér, zöldebb legyen a Ferencváros, zöldebb legyen Budapest.” Nem is maradt hatástalan, hogy Karácsony odaszólt a ferencvárosi baloldalnak: a következő, rendkívüli testületi ülésen már zöld utat kapott Baranyi elképzelése.

Most viszont – a tér átadása után pár héttel – egyértelműen látható, hová vezetett a szakmaiatlan civil ötletelés, a „zöld főpolgármester” által megtámogatott, elszabadult hajóágyúként viselkedő kerületvezető megvalósításában: nem csupán nagyobb rendezvényekre lett alkalmatlan a IX. kerület főtere, hiszen Baranyi virágos gyepszőnyege a kutyasétáltatástól, sőt, valószínűleg az átlagos napi gyalogosforgalomtól is tönkremegy.

Ráadásul – miközben a szökőkutat elhagyták és az eredeti tervekben szereplő, gyönyörű díszkő helyett is jóval olcsóbbnak látszó burkolatot használtak a kisebb területű lekövezett részeken –, a költségek csaknem megduplázódtak: 780 millió helyett 1,3 milliárd forintba került a felújítás Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz–­KDNP frakcióvezetője szerint. A képviselő megjegyezte: amellett, hogy a tér elveszítette fontos funkció­ját, Baranyinak sikerült egymás ellen uszítania a kutyásokat és nem kutyásokat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató