2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Álbeteg leplezte le a korrupcióval vádolt budapesti főorvost

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, ítélje a pszichiátert börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el foglalkozásától.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy budapesti pszichiáter főorvos ellen, aki ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatot folytatott és vesztegetés miatt nyomoztak.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint az orvost az NVSZ egyik munkatársa látogatta meg azzal a hamis történettel, hogy segítsen neki abban, hogy fél évvel elhalasszák a börtönbe vonulását, mert üzleti ügyeit el kell intéznie. A pszichiáternek azt is elmondta, hogy egészségügyi problémája nincs, illetve tényleges indoka sem a halasztásra, és az orvos segítségnyújtásáért hálás lenne.

A főorvos erre közölte, hogy az egészségügyi nyilvántartásban kórelőzménykutatást végez. A tárgyalótiszt ekkor azt mondta, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar TAJ számmal sem rendelkezik még, azt várhatóan a következő héten kapja meg, az orvos erre a kórelőzménykutatást félbehagyta.

Az orvos a TAJ szám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a „beteg”, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt.

Az NVSZ munkatársa ezután megpróbált átadni neki 300 ezer forintot borítékban, de az orvos azt kérte, inkább majd a magánrendelésén adja át.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy ítélje az orvost börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el orvosi foglalkozástól. Azt is hozzátették, a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére csak akkor látnak lehetőséget, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

Az NVSZ december végén közölte, hogy egy év alatt 42 olyan eset volt, amikor vagy feljelentéssel éltek, vagy nyomozást kezdeményeztek egészségügyi dolgozókkal szemben különböző korrupciós és más bűncselekmények miatt. A megbízhatósági vizsgálatok alatt általában 20 ezertől 100 ezer forintig, terjedő összegeket kínálnak az érintetteknek, de van, ahol ennél nagyobb az összeg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató