2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Már Závecz sem tud tovább hazudozni : 49 - 46-ra vezet a Fidesz

Deák Dániel írása a Facebookon.

Már a baloldalnak dolgozó Závecz Research szerint is a Fidesz vezet! Legújabb mérésük szerint 49% vs. 46% az állás a Fidesz javára! Részletek:

Amíg a tavalyi évben kis mértékben, 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett a Závecz szerint, most a kormánypárti listának van előnye. Február elején a választókorú népesség 38 százaléka a Fidesz-KDNP listáját támogatja, míg a baloldal listáját 36 százalék.

A Mi Hazánk mögé a választásra jogosultak 3 százaléka sorakozik fel, a Kétfarkú Kutyapártot 2 százalék támogatja. A választási részvételt ígérő további pártoknak összesen 1 százalékos a tábora. Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Závecz szerint

a Fidesz-KDNP 49 százalékos, a baloldal 46 százalékos táborral rendelkezik. Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van.



A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából 100 ezren passzívak. 

A baloldali lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további 100 ezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak. 



Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak a Závecz szerint: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat. E csoport egytizede azt szeretné, ha Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede viszont változást látna szívesebben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató