2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Mint a férgek, úgy rágják be magukat a magyargyűlölők Erdélybe

Az erdélyi magyar „sajtóprérin” él egyfajta betyárbecsület, hogy a médiában dolgozó kollégák egymást nem támadják. Ezt a jelenleg is működő gyakorlatot rúgta fel egyoldalúan a Transindex szerkesztősége – mutatott rá cikkében a Főtér.ro erdélyi honlap főszerkesztője, annak kapcsán, hogy az erdélyi magyar Transindex teljes szerkesztősége felmondott kedden. Amint a portálon közölt elköszönő írásban a szerkesztőség tagjai közölték, úgy érzik: a munkájuk teljességgel ellehetetlenült, és már nem tudják a legjobb szakmai tudásuk szerint ellátni azt a feladatot, amely a mindenkori szabad sajtó feladata lenne.

Erdély első magyar hírportálja 23 évvel ezelőtt jött létre. Impresszuma szerint a portált a Média Index Egyesület és a Média Net Kft. működteti. A portál felületén elérhető az Adatbank, az erdélyi magyar elektronikus könyvtár, amelyben szótárak, kronológiák, statisztikák és szövegtárak is helyet kaptak. A Transindex szerkesztői felmondásukat azzal indokolták, hogy nem hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkát.

A Főtér.ro főszerkesztője, Fall Sándor erről azt mondta, van ennél nagyobb baj is. Emlékeztetett rá, hogy a honlap anyagi nehézségekre hivatkozva már korábban olvasói segítségét kérte, hogy finanszírozhassák a szerkesztőség munkáját.

Az adománygyűjtéssel párhuzamosan viszont egy magánszemély bejegyezte a romániai internetes domain-neveket felügyelő intézménynél (ROTLD) a transtelex.ro domain-nevet. Ami viszont arra enged következtetni, hogy nem a bizonytalanságba ment tovább az adománykérő Transindex, hanem kezdettől fogva eltervezték a hogyan továbbot – vonta le a következtetést a Főtér.ro. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a Transindex szerkesztősége számos projekten együtt dolgozik Telex.hu-val, és teljes mellszélességgel támogatják a magyarországi ellenzék kampányát.

Az orruknál fogva vezettek egy csomó támogatót és a nyilvánosságot. Nincs ennél nagyobb újságírói bűn

– figyelmeztetett a cikk. Fall Sándor arra a következtetésre jut, hogy a Transindex előadta a sajtószabadság és az üldözöttség nagyhalálát, holott az egész színjáték mögött láthatóan mindvégig hideg és előre kiszámított stratégia volt. A Főtér.ro főszerkesztője szerint az időzítésre is egyetlen magyarázat van: mert február 12-én elkezdődött a magyarországi választási kampány. A Magyar Nemzet a cikk olvasta után megkérdezte erdélyi forrásait is, akik megerősítették a fentebb elhangzottakat:

 

Az utóbbi években a Transindex elment egy nagyon balliberális irányba. Átvették a magyarországi baloldal narratíváját, az általuk bírált kormánypárti politikusok és a közintézmények vezetőinek véleményére nem voltak kíváncsiak. Amióta az RMDSZ szorosabb szövetségesi viszonyt alakított ki a Fidesszel, a Transindex belső ellenzékként viselkedett, közben elvárta az RMDSZ-től, hogy tovább finanszírozza

– nyilatkozták a Magyar Nemzetnek.

 

Dull Szabolcs a Transtelexről: Mi hiszünk abban, hogy Erdélyben is van másik.

„Lesz másik!”

– így jelentette be a Telex főszerkesztője a Transtelex indulását.

(Persze már rég be van jegyezve a Transtelex domain, előadják a nagy áldozatot a libsik)

Mint ismert, kedd reggel, huszonhárom évnyi működés után felállt a Transindex teljes szerkesztő csapata. Beigazolódtak a media1.hu korábbi információi, miszerint a felmondott újságírók a magyar Index.hu egykori munkatársai által 2020-ban megalapított Telex.hu nevű szennyoldal stábjával fognak közösen együtt dolgozni. Ki hitte volna?!

Bayer Zsolt is elmondta a véleményét erről az orgánumról. 

„Együtt érzünk erdélyi barátainkkal, akiknek ott kellett hagyniuk a lapjukat, példamutató felállásuk után ugyanazt a felelősséget érezzük, mint 2020-ban” – mondta Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, majd hozzátette:

Elindítjuk a Transtelexet! Hisszük, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben.

Természetesen tarhálással kezdik, pénzért könyörgönek a liberálisok, miután előadják, hogy nincs szabadsajtó Magyarországon. Hónapok alatt már a sokadik hírportált indították be...

Dull Szabolcs bejelentését az alábbiakban tekintheti meg:

Székely testvéreink!

Kerüljétek el jól messziről ezt a FOS-t! 

("Független, objektív sajtó")

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató