2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Von der Leyen bekattant Putyin bejelentése után: Határozott szankciókat ígér az unió

Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben.

A két szeparatista terület elismerése Ukrajnában a nemzetközi jog, Ukrajna területi integritása és a minszki megállapodások nyilvánvaló megsértése – közölte Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Twitter-bejegyzésében.

Hangsúlyozta az üzenetében, hogy az EU és partnerei egységesen és határozottan Ukrajnával szolidárisan fognak reagálni.

Az Európai Bizottság elnöke Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közös közleményében is elítélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be. Az Európai Unió ismételten kijelenti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül - hangsúlyozták az uniós vezetők.

Vlagyimir Putyin hétfőn este együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden szavaz.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin videoüzenetében elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

 

Közben a világ országainak vezetői is reagáltak a nagy bejelentésre:

- Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a DPR és az LPR elismeréséről szóló döntést.

– A brit miniszterelnök a nemzetközi jog megsértésének nevezi a történteket
– A dán külügyminiszter ellenségesnek nevezte a döntést, és a nemzetközi jog megsértésének megszüntetését követeli
– Az USA számított arra, hogy Oroszország bejelenti a DNR és az LNR elismerését, és készen áll, hogy azonnal reagáljon rá
– A lett parlament szóvivője megígérte, hogy állásfoglalást kezdeményez arról, hogy a köztársaságokat soha ne ismerjék el.
– A lengyel miniszterelnök rendkívüli uniós csúcstalálkozót sürget az Oroszország elleni szankciók bevezetése érdekében

– A szerb elnök szerint a Donbaszról szóló döntés teljesen megváltoztatja a világrendet

– A NATO főtitkára elítéli a köztársaságok elismerését, és úgy véli, hogy az aláássa az ukrajnai helyzet megoldására irányuló erőfeszítéseket
– Az olasz külügyminisztérium szerint a lépés ellentmond a minszki megállapodásoknak és akadályozza a válság diplomáciai úton történő megoldását
– Abházia üdvözli Oroszország Donbasszal kapcsolatos döntését
– A jemeni vezetés támogatja a Donbassz függetlenségének elismerését
– Dél-Oszétia támogatja a Donbassz köztársaságainak elismerését
– A szíriai elnök szerint Damaszkusz kész lesz elismerni a köztársaságokat
– Venezuela, Kuba és Nicaragua valószínűleg hamarosan elismeri a donyecki és a luganszki köztársaságokat
– Románia elítéli a DPR és az LPR függetlenként való orosz elismerését
– A német külügyminisztérium felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a "DNR" és az "LNR" elismeréséről szóló döntést :D
– Zelenszkij videóüzenetben fog szólni az ukránokhoz

Könnyek, himnusz, tűzijáték – így ünneplik Donyeckben Putyin döntését

Orosz zászlót lengetve özönlöttek az emberek az utcákra ünnepelni.

Donyeckben fesztiválhangulat uralkodik az utcákon, Putyin bejelentésének hatására. Egy videó tanulsága szerint az utcákra özönlöttek az emberek, petárdákkal és orosz zászlókkal ünnepelve a függetlenség kikiáltását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató