2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

"Orbán Putyin érdekeit szolgálhatja" - Makizaj Berlinben zöldekkel és liberálisokkal beszélgetett

A German Marshall Found szervezésében tartott nemzetközi online sajtótájékoztatót szerdán az ellenzék messiása Berlinben, a szűk húszperces eseményt a Facebookon élőben közvetítették. Márki-Zay a moderátor kérdésére beszámolt arról, hogy találkozott egy miniszterrel és két államtitkárral, mindhárom kormánypárt – azaz a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP – képviselőivel.

Makizaj elmondása szerint azt tapasztalta, „nagy támogatást élvez a rezsimváltás Magyarországon”, tárgyalópartnerei Orbán Viktor kormányfőt az „európai értékek, az európai közösség elárulójának” tartják, és nagyon aggódnak, hogy Orbán Viktor „Putyin érdekeit szolgálhatja”, mivel több európai kezdeményezést is megvétózott Kína vonatkozásában.

Márki-Zay Péter hozzátette: e tekintetben ő is árulónak tartja Orbán Viktort, de nem gondolja, hogy meg merné vétózni az Oroszország elleni szankciókat, mert az elmúlt tíz évben sosem tette és kedden is úgy nyilatkozott a kormány, hogy nem fogják blokkolni a további büntetőintézkedéseket Oroszország ellen.

Ugyanakkor az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor „igenis Putyin érdekeit szolgálja”, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

a Nemzetközi Beruházási Bank, azaz a kémbank ügyében, Oroszországnak adott ki orosz bűnözőket az Egyesült Államok helyett, Kínával közös hadgyakorlatról beszélt, lehetővé teszi a kínai befektetéseket a magyar érdekekkel szemben is, sok példája van annak, hogy elárulja Magyarországot és az Európai Uniót, migránsokat, bűnözőket hoz be a schengeni övezetbe, Európába, ismert iszlamista terroristákat, menedéket ad Gruevszkinek és sorolhatnám.

A kondicionalitási mechanizmusra (jogállami mechanizmusként is ismert) vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: erősíti Orbánt, ha azzal vádolják, hogy illiberális, mert büszke rá, ha viszont azzal vádolják, hogy korrupt és a saját népétől lop, az nem segít neki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató