2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Kedd estére bezárulhat az ostromgyűrű Mariupol körül

Ezt állítja legalábbis Eduard Baszurin, a donecki „népköztársaság” „népi milíciájának” képviselője.

Igor Konasenkov vezérőrnagy az orosz hadügyminisztérium részéről már hétfőn azt mondta, a támadó alakulatok közel járnak ahhoz, hogy blokkolják a tengerparti nagyvárost, amely eredetileg Doneck megyéhez tartozott, a szeparatisták a 2014-es harcok idején egy időre ellenőrzésük alá is vonták, de nem tudták megtartani. Mariupolnak emiatt is szimbolikus a jelentősége, illetve azért is, mert a hírek szerint

a „rettegettként” jellemzett, neonáci Azov zászlóalj katonái védik.

A városnak közel félmillió lakosa volt eredetileg.

A Facebook letiltotta a Russia Today-t és a Sputnik-ot

Tombol a liberális cenzúra.

A Facebook törölte az orosz RT hírtelevízió több mint 6,3 millió követővel rendelkező oldalát. Így járt a SputnikNews is. 

Vízum nélkül mehetnek Ukrajnába a külföldi harcosok

Zelenszkij ukrán elnök aláírta a külföldi zsoldosok vízummentes beutazását engedélyező rendeletet.

Kijev a közelmúltban két idegenlégiós brigádot alakított nem ukrán önkéntesek számára.

 

Oroszország megunta: kemény válasszal fenyegeti az Európai Uniót

Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, az EU-ban nem értik, hogy milyen veszélyes következményei vannak annak, hogy

„a kijevi rezsim mellé álltak”

– erről adott ki hétfő este meglehetősen fenyegető hangú közleményt az orosz külügyminisztérium. A Kreml szerint ezzel véget ért az 1945 utáni „békés európai integráció” korszaka.

A napközbeni kemény hangú közleménynél is fenyegetőbbet adott ki az Európai Unió és az Ukrajnát segítő tagállamok felé hétfő este az orosz külügy. Akkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még csak „rendkívül veszélyes és destabilizáló” lépésről beszélt Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban: az, hogy az Európai Unió szombaton 450 millió euró értékben fegyvereket ajánlott fel Ukrajnának, szerinte csak azt bizonyítja, hogy valóban szükség volt arra, hogy Oroszország megkezdje Ukrajna „demilitarizálását”.

Újabb közleményében az orosz külügyminisztérium már kemény – de közelebbről nem részletezett – válaszról beszél, és arról, hogy az EU nem tudja, hogy ezzel milyen kockázatot vállalt.

„Az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté”

– áll az Interfax orosz hírügynökség által lehozott közleményben, mely azzal folytatódik, hogy azok az uniós polgárok és struktúrák, amelyek szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag eljuttatásában az ukrán hadseregnek, felelősek lesznek ennek minden háborús következményéért.

Az EU-s fegyverszállítmányok a hivatalos orosz álláspont szerint önleleplezőek, és a végét jelzik annak az 1945 utáni európai integrációnak, ami az eredeti szándék szerint a népek békés közeledését szolgálta. Moszkva szerint az a mítosz is lelepleződött, hogy az EU a nemzetközi jog talaján állna, valójában – hangsúlyozzák –

az orosz nép ellen irányulnak.

Az EU szombaton döntött arról, hogy a fennállása során először fegyverszállítmányt küld egy harmadik ország (nevezetesen Ukrajna) részére, értesülések szerint 450 millió euró értékben.

Ukrajna áramhálózata magára maradt

Február 24-én egy előre tervezett kísérletképpen leváltak az oroszországiról, és rácsatlakoztak az európaira. A kísérletnek vége, és most nem kapcsolódnak vissza az oroszra.

Az EU elvben támogatja, hogy maradjanak végleg az itteni hálózaton, de túl sok a technikai kockázat egyelőre, ezért Ukrajnának várnia kell. Ha kilövik az erőműveiket, vagy elfogy a szén, akkor a mostani állás szerint áram nélkül maradnak.

Elmebetegek a Fehér Házban: Biden felesége az USA elnökének nevezte Kamala Harrist

Jill Biden "az Egyesült Államok elnökeként" mutatta be Kamala Harris alelnököt.

A First Lady hétfőn egy freudi elszólással elnökként mutatta be az alelnököt a Fekete Történelem Hónapjának ünnepségén a Fehér Házban.

Később az újságírók faggatták Joe Bident:

Riporter: "Kell-e az amerikaiaknak aggódniuk a nukleáris háború miatt?"

Biden: "Nem."

Németország harci repülőket küld a Balti-tenger térségébe

Tornado harci repülőket és egy tengeri járőrgépet küld a Balti-tenger térségébe - jelentette be az ország NATO-követsége.

A német kormány nem sokkal korábban azt jelentette be, hogy 4 hadihajót is küldd a tengerre, amire Oroszországnak is kijárata van.

(BBC)

Nyílt levélben kéri nyolc EU-tagország elnöke, hogy vegyék fel Ukrajnát tagnak

Hétfőn közösen írt nyílt levelet Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia elnöke, amelyben kijelentették: véleményük szerint Ukrajna megérdemli, hogy a lehető leggyorsabban az Európai Unió tagja legyen.

Éppen ezért felszólítjuk az EU tagállamait, hogy erősítsék meg Ukrajna legmagasabb politikai támogatását, és tegyék lehetővé az uniós intézmények számára, hogy azok megtegyék a megfelelő lépéseket Ukrajna tagjelölt státuszának azonnali megadása és a tárgyalások megkezdése érdekében.

A levelet cseh köztársasági elnök, Miloš Zeman honlapján tették közzé.

A FIFA és az UEFA után az EHF is lépett, felfüggesztették az orosz kézilabda-csapatokat

Kézilabdázni sem engedik az oroszokat.

Azt is bejelentették, hogy orosz és belarusz játékvezetők nem működhetnek közre a mérkőzéseken, a szervezet tisztségviselői pedig nem vehetnek részt a jövőbeni üléseken.

Az is kiderült, hogy Moszkva helyett új helyszínen rendezik meg az U16-os strandkézilabda Európa-bajnokságot, illetve a 2023-as Eb-kvalifikációs tornát. 

Kanalas Harris "nagyon bölcs"

Megszólalt az USA alelnöke.

Kamala Harris:

"Amikor az emberek szavaznak, azt választják, amit akarnak. És ebben az esetben azt kapták, amit kértek".
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató