2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Oroszország azt állítja, hogy 1146 katonai létesítményt semmisített meg Ukrajnában

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt állította, hogy az orosz fegyveres erők 1146 ukrán katonai létesítményt pusztítottak el a különleges művelet kezdete óta – számolt be a CNN. 

Elmondása szerint a célpontok között többek között szerepelt: 

31 parancsnoki állomás és kommunikációs központ;
81 S-300, Buk M-1 és Osa légvédelmi rakétarendszer;
75 radarállomás;
311 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű;
42 repülőgép és helikopter;
51 többszörös kilövő rakétarendszer;
147 tábori tüzérségi darab és aknavető;
263 speciális katonai jármű. 

Konasenkov azt is elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 110 ukrán katona tette le önként a fegyvert, miközben az orosz csapatok továbbnyomultak mindkét kelet-ukrajnai Moszkva-barát régióban: 

A Luhanszki Népköztársaság csapatai folytatták a támadó hadműveleteket Kremennoje települése irányában, amivel 3 kilométert haladtak előre. Az elmúlt napban a Donyecki Népköztársaság fegyveres erőinek egységei 16 kilométert haladtak előre

– mondta. 

Kedden is zárva marad a moszkvai tőzsde

Hétfő után kedden sem nyit ki az orosz értéktőzsde, írja az MTI.

A jegybank hétfő este rövid közleményben adta ki, hogy kedden sem lesz kereskedés a tőzsde részvény és származékos piacain. A jegybank a hétfőihez hasonlóan a keddi kereskedést is „a jelenlegi helyzetre való tekintettel” halasztotta el.

Az orosz jegybank hétfőn reggel még azt közölte, hogy kedd reggel tudatja, hogy mi lesz a keddi kereskedéssel. Pénteken a rubel elszámolású MOEX index 21,20 százalék emelkedéssel, 2470,5 ponton zárt, egy hét alatt 30,66 százalékkal gyengült. A dollárban számított RTS index pénteken 26,12 százalékkal, 936,94 pontra erősödött, az elmúlt egy hétben 35,99 százalékkal süllyedt.

Az orosz központi bank hétfő délelőtt azt is bejelentette, hogy emellett korlátozzák a kereskedést is bizonyos piacokra, például a devizapiacra, illetve ideiglenes tilalmat vezetnek be a külföldi jogi és magánszemélyek eladási megbízásaira. A központi bank folyamatosan követi a helyzet alakulását, és értékeli, hogy megnyissanak-e további piacokat. Jelenleg szerdára ígértek újabb tájékoztatást.

Zaharova: Hol voltatok 8 éven át, amióta 13 ezer embert öltek meg az ukránok a Donbasszban?

Oroszország nem elkezdte, hanem befejezi a háborút.

Hol volt az összes ország és a nyilvánosságuk 8 éven át, amikor a háború folyt, és milyen módon ítélték el a legalább 13 000 ember megölését azokban az években?

– tette fel a költői kérdést Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közösségi oldalán.

Oroszország nem elkezdte a háborút, hanem befejezi

– folytatta.

Oroszország évek óta szólítja fel a világ közösségét, hogy lépjen fel a Donbassz lakosságának szisztematikus kiirtása ellen. Emberek millióiról van szó, akik nap mint nap vesztették el szeretteiket, és pincékben éltek a bombázások elől rejtőzködve.

 Most a “civilizált országokban” kiabáló emberek közül senki sem jelent meg egyetlenegyszer sem a donyecki és luganszki elpusztított lakosságot támogató, vagy a vérontás leállítását követelő tüntetésen.

 A világ néma maradt. A világközösségének engedelmes hallgatása és a 2014-es ukrajnai alkotmányellenes puccsból eredő véres katasztrófa figyelmen kívül hagyása, – amelyet az USA, az EU, Németország, Lengyelország, Litvánia, Észtország, Lettország és más NATO-országok közvetlen részvételével hajtottak végre – csak arra bátorította a kijevi rezsimet, hogy folytassa saját lakosságának elpusztítását.
 
A NATO kísérletei és a nyugati közvélemény süket hallgatása az oka az európai humanitárius és politikai katasztrófának. Ennek véget kellett vetni, mivel a Nyugat nem volt hajlandó tárgyalásokat folytatni, és üdvözölte a kijevi bábok agresszív kijelentéseit és közvetlen fenyegetéseit Oroszországgal szemben.

Marija Zaharova – az Orosz Külügyminisztérium szóvivője

Moszkva megfenyegette azokat az államokat, amelyek fegyvereket küldenek Ukrajnának

Moszkva szerint azok az országok, amelyek katonai felszerelést küldenek Ukrajnába, felelősek lesznek, ha azokat orosz erők ellen használják fel - médiajelentések.

 

Mutatunk egy exkluzív videót: ukránok és a Molotov-koktél

Az ukránokat felhergelték a vezetőik, hogy az orosz fegyveres erők egységeit támadják minden fronton... nem mindig járnak sikerrel a civilek:

Finnország is fegyvereket és lőszert küld Ukrajnának

A szállítmány 2500 gépkarabélyt, 150 ezer lőszert, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 ezer adagnyi élelmiszercsomagot tartalmaz.

Korábban katonai sisakokat, golyóálló mellényeket és elsősegély-felszerelést küldtek, illetve engedélyezték Észtországnak a tőlük vásárolt tábori tarackok átadását.

(MTI)

Times of Israel: Ukrán katonák véletlenül lelőttek egy izraeli állampolgárt

Ukrán katonák lőhettek le tévedésből egy izraeli állampolgárt az ukrán-moldáv határ közelében - írja a Times of Israel.

A 37 éves férfi más izraeli állampolgárokkal utazott egy szervezett mentőkonvojban, el akarták hagyni az országot.

Izraeli sajtóértesülések szerint ukrán katonák orosznak hihették őket, ezért nyitottak tüzet rájuk.

Viccelődnek az ukránok: "pénzt és amnesztiát kapnak azok az orosz katonák, akik leteszik a fegyvert"

Az ukrán védelmi miniszter bepróbálkozott.

Amnesztiát és pénzt kapnak azok az orosz katonák, akik leteszik a fegyvereiket - ígéri a politikus... 

Pontosan így szól a tweetje:

Orosz katona!Téged a mi földünkre hoztak ölni és meghalni.Ne kövesd a bûnözõ parancsot! Garantálunk neked teljes amnesztiát és 5 millió (15 millió forint) rubelt, ha leteszed a fegyvert. Azok számára, akik továbbra is megszállóként viselkednek, nem lesz kegyelem! 

Keddtől tilos alkoholt árulni Kijevben

Ezt jelentette be Vitalij Klicsko polgármester. Egyes boltokban már ma is ez fogadta a vásárlókat:

Ukrán belügyminiszter: Száz csoport kutatja az orosz szabotőröket Kijevben

Denisz Monasztriszkij ukrán belügyminiszter a BBC-nek adott interjút, melyben elmondta, hogy Kijevben napszaktól függően akár száz olyan csoport is munkálkodhat, melynek célja, hogy felkutassa a szabotőr orosz csapatokat.

„Hallani a fegyverek ropogását, ahogy dolgoznak. Sok embert kapnak el” – mondta. Arról is beszélt, hogy az ukrán erők kontrollálják a fővárost, de bizonyos szempontból óráról órára változik a helyzet.

Monasztriszki szerint Zelenszkij elnök nap mint nap megkérdezi tőle és csapatától, hogyan koordinálják az erőiket, és milyennek látják az aktuális helyzetet, mire ők rendre elmondják neki, hogy a helyzet komoly, de ettől még stabil, és több forgatókönyvre is felkészültek, ami az erők mozgósítását illeti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató