2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Orbán: „A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból”

„Háborús helyzetben vagyunk, ilyenkor nyugalomra van szükség. A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból”

-fogalmazott Orbán Viktor Facebook-oldalán, miután elmondta, hogy hétfő reggel is ülésezett a nemzetbiztonsági operatív törzs az orosz-ukrán háborúról.

Orbán hozzátette, a „kimaradás” indokolja, hogy Magyarország sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajna háborús övezetébe.

Utóbbiról beszélt hétfőn Szijjártó Péter is, aki azzal indokolt, hogy a kormány azért hozta meg ezt a döntést, mert a fegyverszállítmányok „erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak”, a kormánynak pedig kötelessége biztosítani az ország védelmét.

Orbán Viktor a videóban azt is hozzátette, hogy mivel „Kárpátalján magyarok élnek, ezért egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat”.

A miniszterelnök hozzátette, „Magyarország humanitárius segítséget továbbra is nyújt”.

Véget érhetett az ukrán-orosz béketárgyalás

Az orosz TASS és RIA szerint véget értek a helyi idő szerint délelőtt tíz órakor kezdődött béketárgyalások az orosz és az ukrán delegációk között.

A RIA szerint a tárgyaló felek visszatérnek a fővárosokba további konzultációra egy esetleges folytatásra, már ami a béketárgyalásokat illeti.

A Sky azt írja a belarusz állami hírügynökségre hivatkozva, hogy a következő napokban folytatódhatnak a tárgyalások.

Dimitri Mironcsuk (Belarusz nagykövete):

Öt órányi megbeszélés után az orosz és az ukrán delegáció megállapodott abban, hogy a közeljövőben Belaruszban folytatják a tárgyalásokat, miután egyeztettek országaik vezetőivel.

Zelenszkij aláírta az uniós csatlakozási kérelmet

Hétfő délután aláírta Volodimir Zelenszkij elnök a hivatalos tagsági kérelmet az Európai Unióhoz.

Bár azonnali eljárást szeretne az ukrán elnök, döntés rövid időn belül nem várható, figyelmeztet az Euronews. A várható menetrend:

- az Európai Parlament kedden egy határozatot fogad el, amiben támogatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárással tagjelölti státuszt kapjon,

- de az EP állásfoglalása nem kötelező érvényű, a kezdeményezést mind a 27 uniós tagállamnak támogatnia kellene.

A rendkívüli keddi egynapos EP-ülésen ott lesz Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is.

A lepukkant Biden nem válaszol az újságírói kérdésekre

RIPORTER: „Mr. Elnök úr, aggódik az atomháború miatt?

BIDEN: .........

Magyar Honvédség: Semmi közünk a holland fegyverszállításokhoz

Magyar Honvédség: Semmi közünk a holland fegyverszállításokhoz

Azt írták: „A képen látható C-17-es szállító repülőgép egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség része, amelynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 nemzet számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel. A SAC C-17 légijárművek nyilvántartásba vétele Magyarországon történt, tehát magyar felségjelzéssel repülnek, de a 12 tagország együttesen birtokolja a flottát. Mindegyik résztvevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket. A szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs.”- áll a Honvédség közleményében.

Kanada is betiltja a Russia Today-t

A kanadai TV hálózat eltávolítja az RT csatornát.

Az adás cenzúrázását Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter jelentette be.

A Gazprom jelentős gázvezeték-megállapodást jelentett be Kínával

A Gazprom hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött a Szibéria-2 földgázvezetékének fejlesztéséről Kínába Mongólián keresztül, hogy évi 50 milliárd köbmétert szállítson Pekingbe.

Alekszej Miller vezérigazgató megállapodást kötött Mongólia miniszterelnök-helyettesével, Sainbuyangiin Amarsaikhánnal a vezeték megépítéséhez szükséges tervezési és felmérési munkák elvégzéséről - jelentette az RT.com.

Macron tűzszünet miatt könyörög Putyinnak

Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palota információi szerint másfél órán át telefonált Putyinnal hétfőn. A hívásban Macron kijelentette, hogy „azonnali tűzszünetre van szükség” az orosz-ukrán háborúban.

A francia elnökség szerint Putyin állítólag azt is megerősítette, hogy hajlandó részt venni a civilek védelmében. Macron ugyanis felszólította Putyint, hogy vessen véget a civilek elleni támadásoknak, illetve segítse elő, hogy az infrastruktúra és a közutak elérhetősége megmaradjon. A franciák szerint Putyin mindhárom pontba beleegyezett.

Franciaország hétfőn belengette, hogy a hétfői ENSZ Közgyűlésen benyújtanak egy javaslatot, amely tűzszünetet és akadálymentes humanitárius hozzáférést követel Ukrajnában. Az Ukrajnáról szóló ülést azután indítványozták, hogy Oroszország pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozattervezetét, amely elítélte volna Moszkva invázióját.

Macron később Zelenszkij ukrán elnökkel is telefonált.

(CNN, Sky)

A kormány nem engedi, hogy Magyarországon keresztül szállítsák Ukrajnába az uniós fegyvereket

Magyarországon keresztül nem szállítanak fegyvert Ukrajnának – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délután Koszovóban.

Szijjártó azt mondta, olyan háború zajlik az ország határában, amit a magyar emberek nem akartak. „A magyarok békét akarnak, békét akarunk a szomszédságunkban és békét akarunk a régióban is. (…) A magyar kormány legfontosabb kötelessége jelenleg az, hogy biztosítsa Magyarország és a magyar emberek biztonságát” – mondta Szijjártó, majd hozzátette, hogy vasárnap az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán ő is hozzájárult, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának.

„Azonban mi magyarok egyértelművé tettük, hogy Magyarország nem küld csapatokat és fegyvereket Ukrajnába, mert nem szeretnénk bevonódni ebbe a háborúba. Ma pedig egy újabb döntést hoztunk: nem engedjük, hogy Magyarországon keresztül halált okozó fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Erre a döntésre azért volt szükség, hogy biztosítsuk Magyarország, illetve a kárpátaljai magyarság biztonságát” – mondta Szijjártó, és hozzátette, a döntés oka az, hogy ezek a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak.

Csak egy rövid szünetet tartottak, nem ért véget a béketárgyalás

A Sky News saját korábbi értesülését korrigálva jelezte, hogy bár korábban az ukrán parlament közlése szerint véget ért az oroszokkal Belaruszban folytatott béketárgyalás, valójában csak egy rövid szünetet tartottak, és

már folytatódik is tovább a diplomáciai esemény.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató