2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon22°14°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

A NOB minden orosz és belarusz sportolót eltiltana a szerepléstől

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is. Ezt a döntést hétfőn hozta meg a NOB végrehajtó bizottsága. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán foglal állást a témában, a pekingi téli paralimpia pénteken kezdődik.

Miután Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, ukrán sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és az IPC-hez azt kérve, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen.

„Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek”

– írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben.

(MTI)

Ukrajna nem adja meg magát, folytatja a háborút

Ukrajna nem áll készen arra, hogy alávesse magát Oroszországnak, vagy kapituláljon Oroszország előtt

– mondta az ukrán külügyminiszter

„Ukrajna kész folytatni a diplomáciai megoldás keresését, de Ukrajna nem hajlandó feladni a kapitulációt” – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a CNBC Hadley Gamble című műsorában hétfőn.

Kuleba azt mondta, nem tudja, hogy a tárgyalások még folynak-e (közben véget értek - a szerk.), és nincs meggyőződve arról, hogy sikeresek lesznek.

„Diplomata vagyok, hinnem kell a tárgyalások sikerében, ugyanakkor diplomataként most az a fő célom, hogy újabb szankciókat vezessek be Oroszországgal szemben, hogy több fegyvert vigyek Ukrajnába, és elszigeteljem Oroszországot. megtehetjük a nemzetközi színtéren, ezért a diplomáciának erre a részére összpontosítok” – mondta

(CNBC)

Berg Danika bejelentette, hogy a liberális ALDE európai pártcsalád felvette tagjai közé Zelenszkij pártját

Azonnali hatállyal felvette tagjai közé Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártját a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) nevű európai pártcsalád – jelentette be Facebook-oldalán a momentumos Berg Dániel, az ALDE egyik alelnöke.

„Az Elnökségben egyhangúlag megszavaztuk, hogy rendkívüli státuszban és azonnali hatállyal elfogadjuk Vologyimir Zelenszkij pártjának, A Nép Szolgája (Слуга народу), csatlakozási kérelmét pártcsaládunkba. Közösen elfogadott határozatban erősebb szankciókat, több katonai és humanitárius segítséget sürgetünk Ukrajnának” – írta Berg.

Az orosz külügyminiszter a légtérzár miatt nem utazik el az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának keddi ülésére

Lemondta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának keddi, genfi ülésére tervezett útját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Unió által bevezetett teljes EU-s légtérzár miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap azt jelentette be, hogy a légtérzár minden orosz repülőre vonatkozik, így az oligarchák magángépeire is. 

Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalás

A Sky News az ukrán parlament közlése alapján írja ezt. Egyelőre nincs hír, hogy miben állapodtak meg a felek, vagy egyáltalán meg tudtak-e állapodni valamiben.

Ukrajna azonnali tűzszünetet és az oroszok kivonulását követelte a tárgyalásokon az előzetes közlések szerint.

Horvátország is fegyvereket küld Ukrajnának

"Az orosz hadsereg Ukrajna elleni, semmivel sem igazolható, szárazföldi, légi és tengeri brutális támadásának vagyunk tanúi" - indokolta Andrej Plenkovic horvát kormányfő a segítségnyújtást.

Horvátország 124 millió kuna értékben küld gyalogsági fegyvereket és felszereléseket az ukrán hadseregnek.

(MTI)

Stábunk kilátogatott a Nyugatihoz

Élő videóban jelentkeztünk:

A fosztogatókat a helyszínen lelövik - figyelmeztetnek az ukrán polgármesterek

Két ukrajnai városban a rendfenntartók felhatalmazást kaptak arra, hogy "a helyszínen" lelőjék a fosztogatókat - jelentették be a polgármesterek - írja az RT.com.

Az orosz katonai művelet kezdete óta jelentős számú fosztogatási incidensről számoltak be országszerte. Zsitomir polgármestere, Szergej Szuhomlyn egy Facebook-videóbeszédében egy üzlet kirablási kísérletét említette a város egyik területén.

"Figyelmeztetek mindenkit: a rendőrség, a Nemzeti Gárda, a területi védelmi egységek, mindannyian parancsot kaptak arra, hogy ne tartóztassák fel őket, egyszerűen lőjenek a helyszínen. A városban nem lesz fosztogatás"

- mondta Szuhomlyn vasárnap.

Másnap hasonló figyelmeztetést adott ki Pavel Kuzmenko, az Okhtirka területi közösség vezetője is. Azt állítva, hogy a fosztogatás a város "magánszektorában" is elterjedt, felszólította a lakosságot, hogy azonnal jelentsék a gyanús eseteket.

"A fosztogatás a helyszínen lövöldözést eredményez"

- mondta Kuzmenko Facebook-videójában.

Hangsúlyozta azt is, hogy az élelmiszerárakat megemelő boltosok is fosztogatásnak minősülnek.


Orosz-ukrán tárgyalások: Az ukránok követelőznek

Gyors jelentés a ma délelőtti orosz-ukrán tárgyalásokról:

Az ukrán delegáció az összes orosz csapat kivonását követeli, beleértve a Krím félszigetet és a Donbasszot is

Jó, hogy nem melegítőben mentek az ukránok...

Az ukrán delegáció: David Arakhamia, a Nép Szolgája párt képviselője, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Mykola Tochytskyi külügyminizster-helyettes és Rustem Umerov

Oroszország 36 országot tiltott ki a légteréből

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy 36 ország – köztük Magyarország – légitársaságait kitiltja az orosz légtérből, válaszként arra, hogy az európai légtér nagy részéből kitiltották az orosz gépeket – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A korlátozások a következő országok által üzemeltetett, vagy ott bejegyzett légitársaságokra vonatkoznak: Magyarország, Albánia, Anguilla (brit sziget a Kis-Antillákon), Ausztria, Belgium, Brit Virgin-szigetek, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia (+Grönland, Feröer-szigetek), Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Gibraltár, Görögország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Nagy-Britannia.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató