2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Az orosz csapatok 30 kilométerre vannak Kijevtől

A brit védelmi minisztérium információi szerint az orosz szárazföldi csapatok Kijevtől mintegy 30 kilométerre vannak, haladásukat jelentősen lassítja az ukrán ellenállás, ami a hosztomeli repülőtérnél különösen erős. Cserhihiv és Harkiv továbbra is ukrán kézen van, heves harcok dúlnak mindkét városban.

Logisztikai nehézségei vannak az orosz hadseregnek, ami szintén hátráltatja az előrehaladását. 

 

Katonai raktárat semmisítettek meg az oroszok Csernihivben

Rákapcsoltak az oroszok.

Csernihiv támadás alatt:

Csernyihiv:

Ahtirkában egy tankjavító üzemet semmisítettek meg:

Harkov külvárosa:

Zajlanak a tárgyalások

Fotó jelent meg az orosz-ukrán egyeztetésről:

Videó:

A Schalke felmondja szponzorációs megállapodását a Gazprommal

Vergődnek a németek...

A gelsenkircheni fociklub felbontja a szerződését az orosz céggel.

A Gazprom nemcsak a Zenitnek és a Schalkénak (volt) főszponzora, hanem a Bajnokok Ligája egyik legfőbb partnere is. Az UEFA ugyan elvette Szentpétervártól a idei BL-döntőt, ám arról egyelőre nincs hír, hogy a Gazprommal kötött szerződésüket is felbontanák. 

Hosszú sorok állnak a kijevi élelmiszerboltok előtt

A polcok üresek... 

Videó:

Németország üzent: elindítottuk a fegyverszállítmányt, órák kérdése és ott van

A szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll.

Elindították az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg támogatását szolgáló német fegyverszállítmányt – nyilatkozta a német védelmi miniszter hétfőn. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük

„nem napok, hanem órák kérdése”

– mondta Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

Kiemelte, hogy az ukrajnai orosz invázió nem halad olyan sebesen, ahogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelte, a műveletet logisztikai gondok és üzemanyaghiány lassítja. „Az orosz elnök elszámította magát, és ezért most fenyegetőzik” – tette hozzá a miniszter az orosz hadsereg elrettentő erőinél elrendelt különleges szolgálati módról.

Az atomháború veszélye

Mint mondta, az atomfegyverekkel összefüggő fenyegetést „nagyon komolyan kell venni”. Ugyanakkor az elnök és más oroszországi vezetők is tudják, milyen pusztító következményekkel járhat ilyen döntést, ezért most mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát, és nem szabad tovább növelni a feszültséget – mondta a német védelmi miniszter.

A szociáldemokrata politikus (SPD) jó jelnek nevezte a fehéroroszországi Gomelben hétfőn tervezett ukrán-orosz tárgyalásokat. Fontos azonban, hogy „ne hagyjuk, hogy elaltassa az éberségünket olyan ember, aki mindannyiunknak hazudott” – tette hozzá Christine Lambrecht.

Fegyverszállítmány

Szombaton a szövetségi kormány a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek.

A szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll. A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel.

Pénzügyi segítség

Vasárnap Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoznak létre az ország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezenfelül minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordítanak védelemre.

Mindkét döntés irányváltás a hidegháború vége óta követett német politikában. A kormány indoklása szerint mindkettő elkerülhetetlen, mert az ukrajnai háború fordulópont az európai történelemben, és az új korszakban új politika szükséges az ország, a szabadság és a demokrácia megvédéséhez.

(MTI)

Rendőrök fogadják a Keleti Pályaudvaron a menekülteket

Az Ukrajnából érkezőknek a rendőrök megadnak minden segítséget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta a police.hu oldalon, hogy a vonattal érkezők fogadása miatt zárták le hétfőn reggel a Keleti pályaudvar parkolóját.

A menekültek ellátása, elszállítása, elszállásolása érdekében folyamatosan tartják a kapcsolatot a a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a MÁV, a BKK, a fővárosi rendészet és a segélyszervezetek munkatársaival.

Zelenszkij: hálás vagyok Romániának!

A komikus megköszönte a románok segítségét a Twitteren.

Ezt írja:

Hálás vagyok Romániának, amiért jelentős mértékben hozzájárult hazánk védelmi képességeihez. Hálás vagyok Klaus Iohannis-nak, hogy támogatja Ukrajna európai uniós tagságát. Érezzük partnereink politikai és védelmi támogatását.

Mint ismert, Románia lőszert, katonai felszereléseket, üzemanyagot, élelmiszert, vizet és gyógyszert küld Ukrajnának, a katonai és civil kórházai pedig készen állnak az ukrán sebesültek fogadására – jelentette be vasárnap a bukaresti kormány szóvivője.

Moszkva: az EU ellenséges intézkedéseket hoz Oroszország ellen

Megszólalt Dmitij Peszkov, a Kreml szóvívője.

Moszkva sajnálja, hogy nem kezdődtek meg egy nappal korábban a tárgyalások Ukrajnával, pedig volt rá lehetőség. Peszkov szerint a Putyin-elleni szankciók bevezetése rövidlátó és abszurd a problémák megoldására. Hozzátette, a nyugati országok Ukrajnának történő fegyverszállításai veszélyes tényező, amely nem járul hozzá a rend helyreállításához.

Az EU ellenséges intézkedéseket hoz Oroszország ellen Ukrajnába szállított fegyverekkel - mondta Peszkov a RIA Novosti jelentése szerint.

Hozzátette:

Oroszország hosszú ideje szisztematikusan készül a lehetséges szankciókra, beleértve a legsúlyosabbakat is

Az orosz delegáció vezetője szerint készek addig tárgyalni, amíg sikerül megállapodni Ukrajnával

Miután megérkezett a béketárgyalásra az orosz és az ukrán delegáció is hétfő délelőtt, Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője az MTI tudósítása szerint elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni.

A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia

– fogalmazott Megyinszkij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató