2024. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 388.36
USD : 362.01
Időjárás ikon23°12°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Csehország újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába

Ez már a második az orosz–ukrán háború kezdete óta, amit megszavazott a cseh kabinet. Az előző, amelyről szombaton döntöttek, már meg is érkezett rendeltetési helyére, közölte Jana Černochová védelmi miniszter, aki az újabb, most megszavazott szállítmányról biztonsági okokból nem közölt részleteket, csak annyit mondott, hogy „nem könnyűfegyverekről van szó”.

Az első, 188 millió korona értékű szállítmány gépkarabélyokból, géppuskákból, speciális puskákból és pisztolyokból, illetve hozzájuk való lőszerekből állt. A második szállítmány értéke 400 millió korona – nagyjából 6 milliárd forint.

Vasárnap az EU arról döntött, hogy fennállása óta először fegyverszállítmánnyal segít egy országot, ezenkívül számos európai ország is fegyverek Ukrajnába küldéséről döntött.

(MTI)

Megérkezett az ukrán delegáció

Az ukrán delegáció megérkezett a tárgyalások helyszínére - jelenti a RIA Novosti tudósítója.

Az ukrán küldöttség tagjai: 

▫️ Arahamia, a Nép Szolgája frakció elnöke
▫️ Reznyikov védelmi miniszter
▫️ Zelenszkij tanácsadója, Podoliak
▫️ Kosztyin vezető diplomata;
▫️ Umerov népi képviselő;
▫️ Tochytsky, miniszterhelyettes

Ukrajna szerint az Oroszországgal folytatott tárgyalások fő célja az azonnali tűzszünet és az orosz csapatok kivonása.

Az orosz védelmi minisztérium állítja, szabad elvonulást biztosítanak a Kijevben lévő civileknek

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az ukrán fővárosban, Kijevben tartózkodó összes civil elhagyhatja a várost a Kijev-Vaszilkiv autópályán keresztül.

„Ez az irány nyitott és biztonságos. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az orosz fegyveres erők csak katonai létesítményeket támadnak. A civileket nem fenyegeti veszély”

– mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Konasenkov emellett azt is bejelentette, hogy

megszerezték az ellenőrzést az ukrán légtér felett.

„Az orosz légierő légifölényt szerzett Ukrajna teljes területe felett” – mondta a minisztérium szóvivője. 

 

Az orosz védelmi minisztérium jelentése: 

Az orosz hadsereg biztonságos átjárót teremt a Kijevet elhagyó lakosok számára 

▪️A hatóságok által felfegyverzett fosztogatók bandái randalíroznak több helyen Ukrajna fővárosában, miközben Kijev emberi pajzsként használja a város lakóit. 

Minden civil szabadon távozhat a Kijev-Vaszilkov autópályán, amely nyitott és biztonságos 

▪️A hadművelet kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 1114 objektumát érte találat, többek között 31 ellenőrző pontot és egy kommunikációs központot. 

▪️Az orosz fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták Berdjanszk, Energodar és a Zaporozsjei atomerőmű körüli területet. 

▪️Vasárnap 314 harckocsit és más páncélozott járművet, 57 többszörös rakétavetőt, 121 tábori tüzérségi és aknavetőt, 274 egység speciális katonai járművet semmisítettek meg, míg az orosz légierő többek között nyolc irányítóállomást, négy harci repülőgépet semmisített meg a földön és egyet a levegőben 

▪️LPR erők ellenőrzés alá vonták Hvorosztyankát, Szuhanovkát és Artyomot, míg a DPR erők 19 km-t haladtak előre.

Amerikai bázist telepíthetnek Koszovóban, a NATO-hoz is csatlakozhatnak

Koszovó arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsenek egy állandó katonai bázist az országukban – közölte az ország védelmi minisztere, Armend Mehaj.

Hozzátette: az ukrajnai események fényében felgyorsítják a NATO-integrációjuk folyamatát is. A miniszter szerint ezekre a lépésekre „mielőbb szükség van" azért, hogy garantálják a Nyugat-Balkán békéjét, biztonságát és stabilitását.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 635 katonája van a balkáni országban, akik a NATO békefenntartó missziója részeként állomásoznak ott.

Koszovó függetlenségét 2008 óta több mint 110 állam ismerte el, Szerbia viszont – amely jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal is – még mindig nem tette ezt meg. Rajtuk kívül 4 olyan NATO-tagállam is van még, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét, az ország ENSZ-tagságát pedig az oroszok vétózták meg. 

Tízkor kezdődnek az orosz-ukrán tárgyalások Belaruszban

"Oroszország érdekelt egy mindkét oldal érdekeit szolgáló egyezményben"

- jelentette ki Vlagyimir Megyinszkij, az orosz főtárgyaló.

Tájékoztatása szerint az egyeztetések magyar idő szerint délelőtt tízkor kezdődhetnek. Ukrajna vasárnap egyezett bele, hogy "feltételek nélkül " tárgyaljon Oroszországgal. Volodimir Zelenszkij elnök azonban nem tűnt bizakodónak, de azt mondta, egy próbát megér. 

Traktorral loptak el egy orosz tankot az ukrán földművesek

Egy, a Twitteren is közzétett felvétel szerint ukrán földművesek traktorral loptak el egy tankot az oroszoktól.

 

(A történet egy másik olvasata szerint azonban orosz katonák lovasítottak meg egy ukrán traktort, hogy a lerobbant tankjukat elvontassák. A háború idején naponta jelennek meg olyan felvételek, amiknek ellenőrzése nehezen kivitelezhető, ezért a nem hivatalos forrásból származó fotókat/videókat fenntartásokkal kell kezelni.)

Vasárnap már megjelent egy ehhez hasonló híresztelés, nevezetesen arról, hogy Herszonban a helyi cigányok elloptak egy tankot az oroszoktól.

Makizaj mindenkit Budapestre hív holnapra, óriástüntetést szervez ismét

Holnap 18 órakor az Egységben Magyarországért pártjaival tüntetést tartunk Budapesten az orosz kémbank előtt

– közölte Márki-Zay Péter hétfő reggel Facebook-oldalán.



Vasárnap egyébként Csehország után Románia is jelezte, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból az orosz-ukrán háború miatt. A magyar kormány egyelőre nem jelezte ilyen szándékát.

Az ellenzék csütörtök este az orosz nagykövetség előtt tüntetett Vlagyimir Putyin ellen és Ukrajna mellett.
 

 

Görögország is lezárta légterét az orosz gépek előtt

Görögország hétfőn lezárta légterét valamennyi orosz gép előtt, összhangban az Európai Unió előző nap bejelentett döntésével – közölte a görög polgári repülési hatóság.

Csak humanitárius vagy egyéb vészhelyzet által indokolt esetekben engednek be a görög légtérbe orosz repülőket. Az intézkedést a görög hatóságok három hónapra hirdették meg.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elrendelik: az Európai Unió – válaszul Ukrajna orosz megtámadására – zárja le a légterét az orosz légitársaságok előtt. Németország, Finnország, Románia, Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország már az uniós intézkedés előtt röviddel bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket. Több uniós ország pedig, köztük Lengyelország, Csehország és Bulgária még korábban vezetett be hasonló intézkedést.

Jair Bolsonaro: az ukrán nép minden reménye egy komikus

Jair Bolsonaro brazil elnök egy vasárnap sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön gúnyolódott – mondván,

az ukrán nép minden reménye egy komikus,

utalva ezzel Zelenszkij színészi múltjára.

Bolsonaro nem volt hajlandó elítélni Oroszország invázióját, és azt mondta, hogy Brazília semleges marad a háborúban, hozzátéve, hogy Brazília és Oroszország gyakorlatilag testvérnemzetek.

„Nem foglalunk állást, továbbra is semlegesek maradunk, és segítünk, amiben csak tudunk” – idézte Bolsonaro szavait a BBC. A brazil elnök azt is megjegyezte, hogy „Ukrajna lakosságának nagy része beszél oroszul”.

A brazil elnök azt állította, hogy vasárnap kétórás megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de a brazil külügyminisztérium később tisztázta, hogy a hónap eleji moszkvai látogatására utalt.

Bolsonaro a moszkvai útja után egy nappal, február 17-én Budapestre érkezett, Orbán Viktor a Karmelitában fogadta őt.

Bolsonaro a sajtótájékoztatón beszélt a Putyinnal történt találkozójáról, és azt mondta: „Senkinek sem érdeke a háború, Magyarország számára ez különösen fontos.” Bolsonaro Magyarországot Brazília „kis nagytestvérének” is nevezte, mivel szerinte a két ország között egyetértés van az alapértékek tekintetében. 

Száz dollár fölött az olajár

Az Oroszország elleni szankciók hatására száz dollár fölé emelkedett az irányadó olajár, a Brent nyersolaj hordónkénti ára. Oroszország 2020-ban a világ második számú olajexportőre volt, általában is a top 5-ben van Szaúd-Arábia után, versenyben az USA-val, Kuvaittal és Irakkal.

A piac az orosz export kiesését igyekszik beárazni.

(BBC)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató