2024. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 388.36
USD : 362.01
Időjárás ikon23°12°

Kijev lerohanására készülhetnek az oroszok - nehéz 24 óra következik

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


 

 

 

Zelenszkij, a komikus felszólította az orosz katonákat, hogy menjenek haza

Ezekben a percekben folyik az ukrán-orosz tárgyalás, de még előtte videóüzenetben jelentkezett be Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nem vesz részt a tárgyaláson. 

Zelenszkij egyrészt az országában harcoló orosz katonáknak üzent, elismételve az ukrán hatóságok független forrásból meg nem erősített állítását, miszerint már több mint 4500 orosz katonat halt meg a harcokban:

„Hagyjátok hátra a felszereléseteket. Menjetek innen. Ne higgyetek a parancsnokaitoknak. Ne higgyetek a propagandistáitoknak. Csak mentsétek az életeteket.”

 

Légvédelmi rakétákkal, páncéltörő fegyverekkel segíti a NATO Ukrajnát

Telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – közölte Twitter-üzenetében Stolenberg.

Mint írta, elismerését fejezte ki az ukránoknak, egyben jelezte, a NATO szövetségesei légvédelmi rakétákkal, páncéltörő fegyverekkel, valamint humanitárius és pénzügyi segélyekkel fokozzák támogatásukat.

 

Az élelmiszerekért harcolnak a harkovi lakosok

Fogytán az élelmiszer... 

Azonnali tűzszünetet követel Ukrajna

Ukrajna azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok visszavonását követeli, írja a CNN.

Mindezt az ukrán elnöki hivatal jelentette be, miután az ország küldöttsége megérkezett a fehérorosz-ukrán határra a béketárgyalásra Oroszországgal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen nem vesz részt az egyeztetésen. Orosz oldalról Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti a Kreml küldöttségét. Ő annyit mondott előzetesen, hogy „Oroszország érdekelt abban, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél érdekeit szolgálja”.

Heves harcok folytak az éjszaka Mariupol körül

Erről először Pavlo Kirilenko, a szakadár Donyecki Népköztársasággal szomszédos Donyecki terület kormányzója beszélt, de részleteket nem árult el.

Később helyi lakosok is arról számoltak be a Guardiannek, hogy orosz csapatok körbevették a szakadár területhez közeli fekvése és kikötője miatt stratégiailag fontos, 445 ezres délkelet-ukrajnai várost.

„Mi lettünk az új Sztálingrád. Oroszokat gyilkolunk. Néhányukat fogságba ejtettük. A családok pincékben húzódnak meg. Rettegnek attól, ami történik. Rengeteg önkéntes csatlakozott a hadsereghez. Vannak fegyvereink. Az utolsó emberig harcolni fogunk”

– mondta a brit lapnak nyilatkozó helyi lakos.

(Guardian)

Zelenszkij kiengedi a rabokat a börtönökből

Vlagyimir Zelenszkij elnök ma reggel, az orosz és az ukrán delegáció közötti megbeszéléseket megelőzően tartott beszédében azonnali tagságért folyamodott az EU-hoz egy új különleges eljárás keretében.

Megerősítette azokat a híreket is, amelyek szerint valódi katonai tapasztalattal rendelkező foglyokat engedtek szabadon, hogy csatlakozhassanak az ukrán erőkhöz.

"Nehéz döntés született, hogy a valódi harci tapasztalattal rendelkező ukránokat kiengedjük a börtönökből, és a háború legforróbb pontjain tehetik majd jóvá bűneiket..." - mondta.

Így nyomulnak előre az oroszok

Orosz hadműveletek 2022.február 24. óta:

Zelenszkij tovább színészkedik: most EU-tagságot akar

A komikus, Ukrajna elnöke EU-tagság megadását kéri országa számára...

 

Von der Leyen korábban már beszélt arról, hogy felvehetik az országot az Európai Unióba.

Kijev: plakátokon üzennek az orosz katonáknak

A felirat:

"Orosz katona, állj meg! Putyin veszített. Az egész világ Ukrajnával van! Fordulj vissza, ne tapadjon vér a kezedhez!"

Ukrán hadsereg: Már 5300 orosz katonát öltünk meg

Hétfőn újabb adatokat közölt az ukrán hadsereg arról, hogy mekkora veszteségeket okozott az oroszoknak.

Reggel 6 óráig bezárólag

Körülbelül 5300 orosz katonát öltek meg,
29 repülőgépet és 29 helikopter lőttek le,
191 harckocsit és 816 páncélozott szállítójárművet lőttek ki
és 1 légvédelmi és 21 föld-föld (MLRS) rakétavetőt semlegesítettek. 

A közlemény szerint ezen kívül két hajót is elsüllyesztetek, valamint egyéb haditechnikai eszközöket is megsemmisítettek. 

Vasárnap délelőtt még 4300-ra becsülte a védelmi minisztérium az invázióban elesett orosz katonák számát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató