2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

Elkezdtek lázadozni a liberálisaink

Ezt a kommentet találtuk a legnagyobb közösségi oldalon...

Levegő kifúj. Megyünk tovább!

Visít az ukrán külügyér: „Ha Oroszország nyer, ti lesztek a következők”

Elkezdődött a dráma.

Ukrajna tárgyalásokat folytat a szövetségeseivel arról, hogyan támogassák a légvédelmét – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra a kérdésre, hogy a NATO-nak létre kell-e hoznia egy repüléstilalmi zónát az ország megsegítésére az orosz invázió miatt.

„Minden, amivel most segíthetnek nekünk… jobb most segíteni, mint később szemtől szemben állni Putyinnal” – mondta Kuleba egy online sajtótájékoztatón.

„Nem kell attól tartani, hogy a NATO Ukrajna miatt háborúba kerül Oroszországgal. Ha Oroszország nyer, ti lesztek a következők”

– picsogta.

Kijevben így járnak a fosztogatók

Kommentár nélkül...

Szerdán folytatódnak az ukrán-orosz béketárgyalások

Március 2-án indulhat az ukrán-orosz béketárgyalás második fordulója, írja a Zerkalo Nedeli ukrán hírforrásra hivatkozva a TASZSZ hírügynökség.

Egy másik ukrán médium, a Glavkom az ukrán delegációban lévő forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta a felek által az első találkozó során javasolt feltételeket. Azt írta, hogy Oroszország állítólag azt követelte, hogy Ukrajna vállalja, hogy parlamenti szinten papírra veti az EU-n kívüli státuszát, és népszavazást szervez erről a kérdésről.

Ezen kívül az orosz fél azt követelte, hogy

Ukrajna ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat a megfelelő régiók közigazgatási határain belül, és mondjon le arról a követeléséről, hogy a Krímet adja vissza Ukrajnának.

Ukrajna a Glavkom szerint tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelte a területéről.

Az orosz-ukrán tárgyalásokat hétfőn tartották. A megbeszélések öt órán át tartottak. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó vezette, aki korábban azt mondta, hogy az orosz delegáció kész addig tárgyalni az ukrán féllel, ameddig a megegyezéshez szükséges.

Azt is elmondta, hogy a delegációk előzetesen megállapodtak abban, hogy a tárgyalások következő fordulóját Fehéroroszországban tartják.

Gérard Depardieu: „Én a testvérháború ellen vagyok”

Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyinhoz, az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak.

„Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok. Azt mondom: tegyétek le a fegyvereket és tárgyaljatok!”

– idézte a hírügynökség Depardieu-t, aki telefonon hívta fel az AFP-t, hogy nyilatkozzon.

Az Ukrajna ellen indított orosz támadás hatodik napján a színész először szólalt meg nyilvánosan az orosz-ukrán konfliktusról.

Oroszország óriási csapásokat indít Kijevre

Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki a kijevi lakosoknak, hogy az ukrán fővárosban lévő célpontok elleni támadásokra készül.

Kedd délután kiadott közleményükben az orosz tisztviselők közölték, hogy erőik magas precizitású csapásokat készülnek mérni több fontos ukrán katonai célpont ellen, amelyek Kijevben találhatók. Név szerint említik például az Ukrán Biztonsági Szolgálat technológiai központjait.

 

„Felszólítjuk azokat az ukrán állampolgárokat, akiket nacionalisták Oroszország elleni provokációkra használnak fel, valamint az adótornyok és -állomások közelében lakó kijevi lakosokat, hogy hagyják el otthonukat”

– tette hozzá a közlemény.

A tisztviselők azt állították, hogy a csapásokat azért hajtják végre, hogy „megakadályozzák az Oroszország elleni információs támadásokat”.

 

(BBC)

Sok holland jelentkezett Ukrajnába önkéntesnek

Jelentős számú hollandiai lakos jelentkezett önkéntesnek, hogy az ukrán hadsereggel harcoljon Oroszország ellen, írja holland lapértesülés alapján az MTI. A De Telegraaf holland napilapnak Makszim Kononyenko, Ukrajna hollandiai nagykövete azt mondta, hogy a képviselethez már azelőtt jelentkeztek önkéntesek, mielőtt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette volna, hogy külföldi állampolgárokból álló alakulatot hozna létre.

Keddtől hatályos az az elnöki rendelet, ami szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen beutazhat Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen. A hollandiai nagykövet arról nem beszélt, hogy milyen módon vetnék be a külföldi önkénteseket.

A holland védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy semmilyen törvény nem tiltja a hollandiai lakosoknak, hogy külföldön harcoljanak, kivéve, ha Hollandiával ellenséges hadseregbe vonulnak be. Hollandia kormánya a múlt héten döntött arról, hogy páncéltörőket, rakétákat, rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket szállít Ukrajnának.

(MTI)

Kína sajnálja az ukrajnai haláleseteket, de továbbra sem hajlandó elismerni Oroszország invázióját

Kína „sajnálatát” fejezte ki az ukrajnai áldozatok miatt, és „nem kívánatosnak” nevezte a jelenlegi helyzetet, de továbbra sem volt hajlandó elismerni, hogy Oroszország katonai inváziót indított Ukrajna ellen, áll a CNN cikkében, amelyben Vang Ven-pint, a kínai külügy szóvivőjét idézték.

„A polgári lakosság életének és vagyonának biztonságát hatékonyan kell garantálni, és különösen a nagyszabású humanitárius válságokat kell megelőzni”

– mondta Vang.

Ugyanakkor továbbra sem ismerték el invázióként Oroszország támadását, csak azt mondta, hogy a konfliktusnak „bonyolult története és valósága” van, és hogy támogat „minden diplomáciai erőfeszítést” a konfliktus megoldására.

Arra a kérdésre, hogy Kína szállítana-e utánpótlást Ukrajnának, Vang azt mondta, hogy Kína kész „konstruktív szerepet játszani” az ukrajnai helyzet enyhítésében, és „kellő időben” közzéteszi a vonatkozó információkat.

 

Kadirov üzent az ukránoknak

Ukránok! Ma nincs olyan vezetés az Önök országában, amely a polgáraival törődne, gondolna rájuk, vagy megpróbálná jobbá tenni az életüket. Nincsenek hazafiak, nincsenek védelmezők. Csak Banderisták, nacionalisták, terroristák vannak. Azt hazudják, hogy emberi és nemzeti eszmékért harcolnak, de valójában csak két népet és két országot idegenítenek el egymástól – kezdte üzenetét a csecsen vezető a közösségi oldalán.

Ukránok!
Zelenszkij elvesztette a kapcsolatát a világgal, és nem ma, hanem már régen. Nem irányít, hanem irányítják. Hitelessége elveszett, mert egyetlen helyes és megfontolt dolgot sem tett. Mindvégig kézen fogva vezette Ukrajnát egy olyan úton, amelyet a kilencvenes évek eseményeinek csecsen szemtanúi jól ismernek. Nagyon jól ismerjük a Nyugat integrációs taktikáját, amely végül csak a külföldi érdekek védelméhez vezet.

Ukránok!
A Banderaiták, az Azov zászlóalj és más terrorista fegyveres csoportok azt állítják, hogy megvédik önöket. Ez nem igaz. Először is, az orosz hadsereg nem támadja meg az ukrán civileket, másodszor, ezek a “védők” lesznek az első fosztogatók és tolvajok.
Vlagyimir Putyin elnök, mint minden orosz, nem akar emberi áldozatokat a testvéri nép körében. Azt akarja, hogy az ukránok maguk dönthessenek a sorsukról, és ne függjenek a nyugati “partnerek” kívánságaitól.

Mint katonai szakértő, mint aki látta és megtapasztalta a modern információs és tábori háborúkat, arra kérem Önöket, ukránokat, hogy hallgassanak ránk, és váljanak országuk vezetőjévé, félredobva az európai propaganda híveit. Csak így tudjuk elkerülni a további emberáldozatokat.

Ha már az áldozatoknál tartunk. A Csecsen Köztársaság lakosai között sajnos már vannak áldozatok. Ketten meghaltak, további hatan pedig különböző mértékű sérüléseket szenvedtek.

Igen, emberek halnak meg a háborúban, és ez volt a választott hivatásuk. És ezek a srácok úgy döntöttek, hogy hősökké válnak, és életüket adják két ország biztonságáért. Parancsot kaptak arra, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát Ukrajnában, és ezt végre is hajtották…

Bármilyen parancsot készek az embereink végrehajtani, bármilyen parancsot. A Roszgvardija csapatai a Csecsen Köztársaságban, a legújabb felszereléssel, egyenruhával, fizikailag felkészülten, készen állnak bármilyen összetett parancs végrehajtására. És úgy vélem, új rendre van szükség, minden további nélkül.

Nagyszabású akciókat kell végrehajtanunk a nácik és a terroristák megsemmisítésére, a városok felszabadítására. És ebben a harcban az ukrán fegyveres erőknek minden joguk megvan arra, hogy vállvetve álljanak az orosz csapatok mellett. Biztosíthatom Önöket, hogy az orosz katonák készen állnak az ilyen közös cselekedetekre, és örömmel teszik ezt.

Ha vannak a Csecsen Köztársaságból közöttetek, akik fegyvert fogtak, akiket megtévesztett az eszme vagy a pénz, javaslom, hogy térjenek vissza békés életükhöz hazájukba. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy minél hamarabb hazatérhessenek.

Ukrajna békés polgárai!
Ukrajna katonai erői!
Szabadítsuk meg együtt az országot az árulóktól és a banditáktól! – írta Ramzan Kadirov csecsen vezető.

Lavrov: az orosz nyelvhasználat joga Ukrajnában életekbe kerülhet

Szergej Lavrov közölte, hogy az orosz nyelvhasználat joga Ukrajnában az életébe kerülhet.

"Az orosz nyelvet száműzik az iskolákból és az egyetemekről, a közszférából és egyszerűen a mindennapi életből. Vannak olyan helyzetek, amikor az anyanyelvi jog nemcsak a munkahelyünkbe vagy az egészségünkbe, hanem az életünkbe is kerülhet"

- mondta.

 

Képzeljük csak el, ha Írország betiltaná az angolt, Belgium a franciát, Olaszország pedig a németet. Ezt egyszerűen lehetetlen elképzelni. Az orosz nyelv elleni frontális támadást Ukrajnában a felvilágosult Nyugat nemhogy visszautasítja, hanem egyesek még bátorítják is.

- tette hozzá az orosz külügyér.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató