2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

Zaharova: A Nyugat lerombolja a fennálló világrend nemzetközi jogi alapjait

Ismét megszólalt az orosz külügyi szóvívő:

A nyugati országok Oroszország elleni fellépésükkel lerombolják a fennálló világrend nemzetközi jogi alapjait – mondta Maria Zaharova a Rosszija-24 tévécsatorna adásában.

 

Az ukrán helyzet miatt rendkívüli NATO-ülést tartanak pénteken

Pénteken rendkívüli ülést tartanak a NATO külügyminiszterei Oroszország ukrajnai inváziója miatt, írta a CNN.

A NATO kedden kiadott közleménye szerint a találkozón személyesen vesznek részt a diplomaták a szervezet brüsszeli központjában.

Az ülést a katonai szövetség vezetője, Jens Stoltenberg vezeti majd.

Riadókészültséget rendelt el a japán kormány: katonai provokációtól tartanak

Feszültté vált a helyzet a Távol-Keleten is, riadókészültséget rendelt el a tokiói kormány.

Oroszország ukrajnai inváziója után Japán attól tart, hogy provokáció érheti Kína, Oroszország vagy Észak-Korea részéről, írta a The Japan News.

Phenjan vasárnap hajtott végre ballisztikus rakétakísérletet. A japán védelmi tárca úgy véli: Észak-Korea folytatja az Amerikai Egyesült Államok elleni provokációt, kihasználva az ukrajnai krízist. Tokió azt is észlelte, hogy Kína és Oroszország katonai tevékenysége aktívabbá vált levegőben és vízen egyaránt Japán közelében az év eleje óta. Egy hete Kína bejelentette: partraszállási gyakorlatot tart új hadihajókkal a kelet-kínai-tengeren.

Tokió közölte: drasztikusan növelik a védelmi kapacitást.

"Putyin Takarodj!" - Tüntet Márki-Zay és az ellenzék

Néhány száz tüntető hallgatja a beszédeket a Clark Ádám téren:

Kásler Miklós: A magyar egészségügy felkészült a menekültek ellátására, oltására

A határ menti kórházakat megerősítették, a magyar egészségügy felkészült segíteni a menekülteknek – írta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán.

Ma tartja heti ülését az operatív törzs. A szomszédos Ukrajnában háború zajlik. A határ menti kórházakat megerősítettük, annak érdekében, hogy az ellátás zavartalan legyen és mindenki számára biztosítani tudjuk azt. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a Magyarországon kötelező védőoltások beadása mellett, a járványnak megfelelő vakcinák beadására, valamint a menekültek egészségügyi ellátására is

– írta a miniszter, hozzátéve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ágazatai felkészültek a menekültek fogadására az egészségügyi ellátóhelyek mellett, a szociális és az oktatási területeken is.

Kuleba: "41-ben 33000 zsidót öltek meg itt a nácik"

Az ukrán külügyér a Twitteren üzent a kijevi légicsapás után:

Babyn Yar területén található a kijevi TV-torony, amelyet éppen most talált el egy orosz rakéta. 1941. szeptember 29-30-án a nácik több mint 33 ezer zsidót öltek meg itt. 80 évvel később az orosz nácik ugyanerre a földre csaptak le, hogy kiirtsák az ukránokat. Gonosz és barbár.

Zelenszkij felszólította az oroszokat, hogy hagyjanak fel a bombázással

A Guardian arról ír, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök sürgeti az orosz felet, hagyjanak fel az ukrán városok bombázásával, hogy érdemi párbeszéd kezdődhessen a tűzszünetről.

Ezzel párhuzamosan Zelenszkij újra felszólította a NATO-t, hozzanak létre egy repülési tilalmi zónát Ukrajna felett, hogy ezzel megállítsák az orosz légierőt. A lap szerint Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a tilalmi zóna létrehozása megelőző intézkedés lenne, így a NATO nem keveredne fegyveres konfliktusba Oroszországgal.

 

Ursula von der Leyen: Ukrajna sorsa a tét, de a mi sorsunk is kockán forog

Az EU most először használja az európai költségvetést arra, hogy fegyvereket vásároljon és szállítson egy megtámadott országnak – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament keddi rendkívüli ülésén az MTI beszámolója szerint. 500 millió eurót különítettek el erre a célra, további 500 milliót pedig az EU a humanitárius segélyekre szán.

„Ukrajna sorsa a tét, de a mi sorsunk is kockán forog. Meg kell mutatnunk, hogy milyen erő rejlik demokráciáinkban, hogy milyen erejük van az olyan embereknek, akik szabadon és demokratikusan választják meg saját sorsukat”

– fogalmazott Von der Leyen. Az elnök azt is mondta, hogy meg kell szüntetni az Oroszországtól való energiafüggőséget, többek közt a zöld átállás felgyorsításával.

Az EU aktiválja az ideiglenes védelmi mechanizmust, hogy a menekültek biztos státuszt kapjanak. „Úgy vélem, az európai emberek megértik: fel kell lépnünk ezzel a kegyetlen agresszióval szemben. Szabadságunk védelmének ára van, és ezt az árat hajlandóak vagyunk megfizetni” – mondta felszólalásában az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen szerint az EU „fénysebességgel” reagált, és az unió történetének legnagyobb szankciócsomagját fogadta el, amely súlyos csapást mér az orosz gazdaságra. A BBC cikke szerint az Európai Bizottság elnöke kemény szavakat címzett beszédében az orosz oligarcháknak:

azt mondta, be fogják fagyasztani az egyéb vagyonukat is, legyen szó jachtokról vagy puccos autókról.

Azt is mondta, különbséget kell tenni a Kreml és az orosz nép között. „Putyin tankjai mellett létezik egy másik Oroszország is, és mi baráti kezet nyújtunk ennek a másik Oroszországnak” – tette hozzá.

Harkov is támadás alatt

Ukrajna második legnagyobb városát is ostromolják az oroszok.

 

Öten haltak meg a kijevi légicsapás következtében

Az AFP jelentése szerint 5-en vesztették életüket a kijevi légicsapásban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató