2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

A Nike is elhagyja az orosz piacot

A Nike webhelyén és a mobilalkalmazáson keresztül történő rendelések már nem érhetők el.

A Nemzetközi Bíróság jövő héten kezdi a meghallgatásokat Oroszország ügyében

A Nemzetközi Bíróság jövő héten hétfőn és kedden kezdi a meghallgatásokat abban az eljárásban, amit Ukrajna kezdeményezett Oroszország ellen február 27-én.

Volodimir Zelenszkij elnök azért indított eljárást, mert Vlagyimir Putyin azzal az ürüggyel indította meg az ország megszállását, hogy Ukrajnában népirtást folytatnak az ország orosz nyelvű lakosai ellen.

Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Büntetőbíróságon azt vizsgálják, hogy Oroszország követett-e el lehetséges háborús vagy emberiség elleni bűncselekményeket.

(Sky)

A BMW leállítja az oroszországi gyárát

A BMW német autógyártó óriáscég további értesítésig leállítja az autók gyártását az oroszországi Kalinyingrád területén, ahogy az Oroszországba irányuló exportot is.

(DPA)

Óriási robbanás Harkovban

Óriási robbanás történt Harkovban.

A lökéshullám több mint 15 kilométeren keresztül volt érezhető.

 

Megint Bidennel beszélgetett a komikus

A Twitteren számolt be róla az ukrán elnök, hogy megbeszélést folytatott az Egyesült Államok vezetőjével, Joe Bidennel. Zelenszkij megköszönte Biden támogatását és az Oroszország ellen hozott gazdasági szanckiókat, valamint újra hangsúlyozta, hogy együtt kell megállítaniuk Putyint, minél hamarabb, annál jobb.

Zelenszkij a nap folyamán többször is hangot adott annak, hogy a NATO-nak be kellene avatkoznia a történésekbe, mégpedig olyan módon, hogy egy repülési tilalmi zónát húznak fel Ukrajna felett, hogy kiiktassák az orosz légierőt. Az ukrán elnök javaslata azonban süket fülekre talált.

Ukrajna kész megelőző csapást mérni Fehéroroszországra

Volodimir Zelenszkij kijelentette: a tűzszüneti tárgyalásokhoz Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását.

Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről – jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters globális hírügynökségnek Kijevben adott interjúban.

Az ukrán államfő repüléstilalmi övezet bevezetését sürgette a NATO-tagállamoktól az orosz légierő megállítására, mondván, hogy ez mindössze óvintézkedés lenne, amely nem hivatott az észak-atlanti szövetséget belesodorni a háborúba. Zelenszkij megerősítette, hogy

nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem.

Kijelentette, hogy Ukrajna jogilag kötelező biztonsági garanciákat fog követelni, ha a NATO elzárkózik attól, hogy tagállamai közé fogadja.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kedden arról beszélt az Ukraina-24 televíziónak, hogy Ukrajna szükség esetén nem zárja ki egy megelőző csapás lehetőségét Fehéroroszország ellen, amelynek területén orosz csapatok állomásoznak.

 

(MTI)

Betiltanak egy rádióadót és egy tévécsatornát az oroszok

Az orosz médiafigyelő testületet arra utasították, hogy korlátozza a hozzáférést a Dozsd TV "független" tévécsatornához és az Eho Moszkvi liberális rádióhoz.

Mindkettőt azzal vádolják, hogy "szándékosan hamis információkat" terjesztenek Oroszország ukrajnai inváziójáról - jelenti az AFP.

 

Hatalmas robbanás rázta meg Csuhuivot

Csütörtök hajnal óta már csaknem 105 ezren lépték át a magyar-ukrán határszakaszt

Hétfő éjfél és délután 16 óra között több mint 12 ezer belépőt regisztráltak a magyar-ukrán határátkelőhelyeken – részletes adatokat közölt honlapján a rendőrség.

Azt írják, a határátkelőhelyekre továbbra is folyamatosan érkeznek az Ukrajnából menekülők.

Akik igényt tartanak rá, azokat szervezetten ideiglenes menedékhelyekre és segítségpontokra szállítják, ahol a szükséges ideig fűtött épületekben tartózkodhatnak, valamint gondoskodnak ellátásukról is. Az államhatár magyar oldalán nincs torlódás, a beléptetés gördülékeny – fogalmaznak közleményükben.

A rendőrség honalpján elérhető adatok szerint február 24. nulla óra és március 1. 16 óra között

összesen csaknem 105 ezren lépték át a magyar-ukrán határszakaszt.

Peszkov: Ukrajna uniós tagfelvételi kérelme nem jelent stratégiai biztonsági kérdést

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította Karim Khan, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze bejelentését, miszerint Oroszország háborús bűncselekményeket követhetett el Ukrajnában. „Kacsának” nevezte azt az állítást, hogy az orosz haderő vákuum- és kazettás bombát vetett be a háborúban.

A szóvivő azt állította, hogy nincs tudomása az orosz veszteségek mértékéről, de Putyin teljeskörű tájékoztatást kap az eseményekről, így beszámoltak neki az orosz-ukrán tárgyalások első fordulójáról is.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség meg nem nevezett orosz forrásra hivatkozva azt írta, hogy a felek az előzetes megállapodásnak megfelelően szerdán megtartják a tárgyalások következő fordulóját.

Peszkov szerint

Ukrajna uniós tagfelvételi kérelme nem jelent stratégiai biztonsági kérdést Oroszországnak, mert az EU nem katonai tömörülés.

A Jabloko liberális párt a fővárosi önkormányzatnál bejelentette, hogy március 12-én háborúellenes menetet kíván szervezni Moszkvában. Az Eho Moszkvi független hangvételű rádió szerint az eddigi moszkvai béketüntetések kb. 60 résztvevőjét ítélték eddig adminisztratív letartóztatásra. A fővárosban kb. 400 közigazgatási eljárás indult és néhány tucat aktivistát pénzbírságra ítéltek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató