2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

Kadirov szerint nem igaz, hogy megöltek volna csecsen harcosokat

"Élőbbek, mint minden élő, sőt, még élőbbek, mint azok, akik a kanapéról firkálnak hazugságokat. A srácok óriási harci szellemben vannak, egy karcolás sincs rajtuk, tele vannak lőszerrel"

- mondta a csecsen vezető.

Korábban a média arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg likvidálta Magomed Tushaev csecsen tábornokot, a Kadirov-gárda 141. gépesített ezredének vezetőjét".

 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztette az orosz és fehérorosz versenyzőket

A szervezet közölte, hogy az atléták a márciusi, belgrádi fedett pályás és a júliusi, eugene-i szabadtéri világbajnokságon sem indulhatnak el. A WA vezető testületének jövő heti megbeszélésén a fehérorosz szövetség felfüggesztése is szóba kerül majd.

Az orosz sportági szövetséget még 2015-ben, a doppingbotrányok miatt függesztették fel, így az ország atlétái azóta csak semleges színekben vehettek részt a nemzetközi versenyeken. De a mostani döntés miatt mostantól a különengedéllyel rendelkezők sem versenyezhetnek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn azt javasolta a világszövetségeknek, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt – amit Fehéroroszország támogat – ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá a két ország hivatalos személyeinek is tiltsák meg a részvételét a különböző eseményeken.

(MTI)

A DPR népi milíciái is beindultak

A Donyecki Népköztársaság népi milíciája MLRS-ről (rakéta-sorozatvető rendszer) csapásokat mér az ukrán fegyveres erők állásaira.

Kuleba: Deputyinizálni a világot

„A városainkat ért barbár támadások és 16 ukrán gyerek meggyilkolása után eljött az ideje, hogy deputyinizáljuk a világot. Szólítom az összes államot és nemzetközi szervezetet: fosszuk meg Putyint minden politikai, diplomáciai, üzleti, sport, kulturális és minden egyéb befolyásától.” - írta a Twitteren az ukrán külügyminiszter.

Az oroszok elkezdték lőni Kijevet

Füstfelhőben úszik a kijevi tévétorony, derül ki több videó- és fényképfelvételből.

A Kyiv Indenpendent azt írja, hogy néhány perce már nincs is tévéadás.

Tudósítók jelentése szerint Kijev több kerületéből jelentettek még robbanásokat.

Az orosz védelmi minisztérium néhány órával korábban figyelmeztetést adott ki a kijevi lakosoknak, hogy magas precizitású csapásokra készülnek az ukrán fővárosban. Az oroszok több fontos ukrán katonai célpont megtámadását jelentették be, az Ukrán Biztonsági Szolgálat technológiai központját meg is nevezték.

Fotókon a találat:

Észak Korea szerint az Egyesült Államok okozta a háborút

Észak-Korea külügyminisztériuma elutasítja a szuverenitás tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmakat, és az Egyesül Államokat hibáztatja az ukrajnai háború kirobbanásáért – olvasható a North Korea News-on.

Az Egyesült Államok és a Nyugat szisztematikusan aláásta az európai biztonságot a NATO bővítésének tervével

 - mondta hétfőn az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője az ország ukrajnai háborúval kapcsolatos eddigi legmagasabb szintű nyilatkozatában.

Ugyanebben a szövegben egyúttal elutasította az Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmakat is.

„Az USA és a Nyugat, miután lerombolta Irakot, Afganisztánt és Líbiát, most a szuverenitás tiszteletben tartásáról és a területi integritásról beszél, az általuk kirobbantott ukrán helyzet közepette. Ez egyáltalán nem állja meg a helyét” – mondta a meg nem nevezett szóvivő az ország külső olvasók számára fenntartott hírügynökségének, a KCNA-nak.

A közlemény a továbbiakban részletezi, hogy az ukrán válságért kizárólag az Egyesült Államok és a Nyugat hegemón politikája a felelős Észak-Korea szerint, mert ezek a hatalmak feljogosítva érzik magukat arra, hogy önkényt gyakoroljanak a többi nép fölött. Most pedig az USA nem átall szankciókkal fenyegetni Oroszországot.

A legutóbbi nyilatkozat Oroszország és Kína hivatalos álláspontját tükrözi a történtekkel kapcsolatban. Vlagyimir Putyin február 24-én az Ukrajna invázióját felvezető televíziós beszédében bírálta a NATO keleti terjeszkedését, ezzel kapcsolatban később Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország biztonsági követelései jogosak és azokat komolyan kell venni.

A közlemény azzal zárul, hogy

az Egyesült Államok megrendíti a nemzetközi békét és a stabilitást, a világ pedig addig nem fog békére lelni, amíg az Egyesült Államok a világ vezető hatalma.

Ezek a területek érintettek jelenleg az ukrán-orosz konfliktusban a brit hírszerzés szerint

A brit védelmi minisztérium kiadott egy térképet, amelyen a hírszerzésük által összegyűjtött ukrajnai harctereket ábrázolták. Ez alapján így néz ki a konfliktus jelenleg Ukrajnában:

a főváros Kijevet több irányból fenyegetik az orosz erők.

Északkeleten Szumi és Harkiv állt folyamatos támadás alatt, keleten Luhanszk, Donyeck és Mariupol környékét fenyegetik az oroszok, délen pedig a Krím felől közelednek.

Klicskó: Maradjon mindenki nyugodt!

Vitalij Klicskó kijevi polgármester figyelmeztetést tett közzé kedden: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak, de az ukrán hadsereg és a területvédelmi erők megóvják a várost.

Így üzent a kijevieknek:

Erődítményeket és ellenőrzőpontokat építettünk a város bejáratainál. Mindenkit arra szólítok fel, maradjon nyugodt! Ne menjenek ki szükségtelenül és maradjanak az óvóhelyeken riadó esetén!


Korábban Volodimir Zelenkszkij ukrán elnök is írt Kijevvel kapcsolatban, amit az ország dobogó szívének nevezett, ezt minden áron meg kell védeni – emlékeztet a CNN.

Fogolycsere zajlott le Ukrajna keleti részén

Az ukránok egy elfogott orosz tisztet cseréltek el öt fogságba esett ukrán katonára, közölte Szumi terület kormányzója, Dmitro Zsivickij, aki szerint ez volt az első fogolycsere a környéken a háború kezdete óta.

A Reuters cikke eszerint a kormányzó egy videót tett közzé, amelyen egy szőke hajú, bilincsbe vert, zöld terepszínű kabátot viselő férfi látható, és azt állította, hogy 1997-ben született az oroszországi Omszk városában. Azt is mondta, hogy azért viszik, hogy ukrán harcosokra cseréljék.

Fehérorosz önkéntesek csatlakoztak a neonáci Azov-hoz

Önkéntesek Belaruszból egy videót tettek közzé, miután csatlakoztak az ukrán, neonáci Azov zászlóaljhoz.

Úgy tűnik, hogy a csoport önkéntesei AK-74-esekkel és AKS-74U karabéllyal vannak felfegyverkezve.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató