2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Így néz ki Irpiny, Kijev külvárosa

Montenegróban az oroszok mellett tüntettek

Folytatják az oroszok Mariupol ostromát

A város elfoglalása esetén az oroszok biztosíthatnák a szárazföldi kapcsolatot a Krímmel.

Folytatódik a 400 ezer lakossal rendelkező Mariupol ostroma, a város polgármestere szerint a védők egyelőre kitartanak az orosz támadással szemben – írja az Index.

Az oroszok egyébként kedden korridort nyitottak annak érdekében, hogy mindenki elhagyhassa a várost, aki szeretné, mielőtt megkezdődnének a heves bombázások. 

Szerdán aztán meg is indult a város elleni támadás, amelyet tüzérségi támogatással kísértek. 

Az eddigi legnehezebb napjukon vannak túl, hozzátéve, hogy a védők egyelőre szívósan védekeznek és kitartanak az orosz támadással szemben – írta tegnap éjjel a polgármester, Vadim Bojcsenko.

Közlése szerint a várost érő tüzérségi bombázás miatt a civilek közül is többen meghaltak, 128 embert pedig a kórházakban ápolnak. Elmondta azt is, hogy sokan víz és áram nélkül maradtak Mariupolban, csütörtökön ezt a helyzetet az illetékes hatóságok megpróbálják orvosolni. A város elfoglalása esetén az oroszok biztosíthatnák a szárazföldi kapcsolatot a Krímmel, valamint nagyobb erővel indulhatnának meg Ukrajna belső területei felé. 

 

 

Zsitomirt éjjel ismét lőtték az oroszok

Zsitomir:

Végleg elhallgat a legismertebb orosz liberális rádió

A moszkvai székhelyű Eko Maszkví kereskedelmi rádió 1991 óta sugárzott, az egyik legfontosabb felülete volt a liberális gondolatoknak, naponta több millióan hallgatták.

A rádió többségi tulajdonosa évek óta a Gazprom volt, de a hírszerkesztőség függetlenül működhetett.

A rádió igazgatótanácsa csütörtökön azonban úgy döntött, hogy felfüggesztik a rádió működését és a honlapját is leállítják. A hét elején az orosz médiahatóság már letiltotta a rádió sugárzását, mivel az Ukrajna elleni orosz háborút és inváziót háborúnak és inváziónak nevezték adásaikban.

Balakliya is elesett

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette Balakliya felszabadítását az ukrán nacionalistáktól. Az orosz fegyveres erők számos települést átvettek - írja a TASZSZ.

Vér, verejték és további erőszak jön még az ukrán védelmi miniszter szerint

„Az ukrán hadsereg és az ukrán emberek igazi hősök, ezt a földünkre érkezett orosz terroristák is megérezték!” – írta a Twitteren az ukrán védelmi miniszter keki színű dzsekiben és

„Harcolj, ahogyan az ukránok!”

feliratú pólóban Olegszij Reznikov.

„Senki, de senki, sem Oroszország, sem a nyugati országok nem hitték, hogy egy hétig kitartunk, csak mi, ukránok hittük!” – írta a Facebook-oldalán. „Még sok próbatétel vár ránk, lesz vér, verejték és erőszak” – írta, miközben arra szólított fel, hogy meg kell semmisíteni az ellenség kommunikációs rendszerét és köszönetet mondott a helytállásért Mariupol, Harkiv, Herszon városoknak is.

 

Orosz hadihajók érkeztek Mikolajiv közelébe

ENSZ: Egymillióan menekültek el Ukrajnából, ebből több mint 139 ezren Magyarországra

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az éjszaka megerősítette, hogy már több mint egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború miatt, főképp a szomszédos országokba. Ez országonként lebontva a szervezet szerint így néz ki:

Lengyelország – 505 582

Magyarország – 139 686

Moldova – 97 827

Szlovákia – 72 200

Románia – 51,261

Oroszország – 47,800

Belarusz – 357

További 88 147 ember pedig más európai országokba menekült.

(Sky News)
 

Az ukránok már úton vannak a béketárgyalásra

Csütörtökön Belaruszban folytatódik az orosz-ukrán béketárgyalás, amelynek első köre hétfőn konkrét eredmény nélkül zárult. Most az MTI azt írja az Interfax hírügynökségre hivatkozva, hogy az ukrán fél már úton van Breszt térségébe, ezt Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte korábban. Az orosz hadsereg biztonsági folyosót alakított ki annak érdekében, hogy az ukrán küldöttség eljusson a tárgyalások helyszínére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató