2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Trudeau-val egyeztetett a komikus

Az ukrán elnök Zelenszkij a Twitteren írta:

Beszéltem Justin Trudeau-val. Megköszöntem az oroszellenes szankciók bevezetésében nyújtott segítséget. Hangsúlyozta a korlátozó intézkedések kiterjesztésének szükségességét. Azonnal le kell állítani a civilek bombázását Ukrajnában.

Korábbi képen a két vezető.

Partra szállhatnak az oroszok Odessza környékén – közölte az ukrán vezérkar

Az ukrán vezérkar részletes közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy állnak a harcok az egyes frontvonalaknál.

Állításuk szerint az orosz offenzíva csak néhány helyen tudott előhaladni, a városokat viszont nagy erőkkel bombázzák. Közölték a Volhíniai terület közelében, az ukrán–belorusz határ mentén az oroszok mozgolódnak, de ott még mindig nincsenek harcok. 

Zsitomir környékén viszont több községnél is próbálnak előtörni az oroszok, a várost a minap erős tüzérségi csapás is érte, amelyben több ember meghalt. A közlemény szerint Csernyihivnél, Szuminál és környékbeli községeknél sem tudtak áttörni az oroszok, ezáltal pedig Kijevet sem tudták bekeríteni. 

A vezérkar szerint Harkiv térségében, illetve Kelet-Ukrajnában is nagy erőkkel támadnak az oroszok, ennek az offenzívának a fő irányvonala Lozovaja község felé tart. Az ukránok szerint az oroszok ezen a fronton szenvedik el a legnagyobb ember- és eszközveszteségüket. Innen délkeletre pedig Mariupol városának elfoglalására összpontosítanak az oroszok, a város – mint megírtuk – egyelőre kitart. 

Az ukrán hadsereg ezenfelül azt is közölte, hogy a Fekete-tengeren egy hét orosz hadihajóból álló konvoj indult meg. Azt írták, hogy 

ODESSZA KÖRNYÉKÉN SZÁLLHATNAK PARTRA AZ OROSZ KATONÁK.

Úgy tudni, hogy az odesszai partra szállást már a háború kezdete óta tervezik az oroszok. A minap Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is egy olyan térképet mutogatott, amelyen ez a hadművelet már be volt jelölve.

Lavrov: Oroszország kész a párbeszédre

Oroszország kész a párbeszédre az egyenlőség alapján, egymás érdekeinek figyelembevételével - jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov hozzátette, hogy Oroszország kérései minimálisak, és hogy Putyin elnök következetes volt az álláspontjával.

Az ukrajnai helyzetre megoldást fognak találni

– mondta Lavrov. Március 3-án újabb tárgyalások fognak zajlani Oroszország és Ukrajna képviselői között – közölte az orosz külügyminisztérium vezetője.

A narratíva és a valóság

Ennyi...

Kigyulladt egy olajtározó Csernyihivben

Lángra kapott egy olajtározó Csernyihiv városában, amelyet már napok óta lőnek az oroszok.

A füst messziről is látható volt:  

Elképzelhető, hogy a tározót direkt célozták meg az oroszok azért, hogy megsemmisítsék az ukrán sereg üzemanyag-ellátmányát. 

Orbán Viktor ellátogat a határra

A Facebook-on jelentette be a hírt a miniszterelnök, ahol hozzátette: „segítünk a bajbajutottakon”.

 

Herszon után Mikolajev felé fordultak az oroszok

Miután az oroszok elfoglalták Herszont, nyugatra fordultak egy újabb kikötőváros, Mikolajev felé.

A polgármester szerint nagyjából 800 orosz harci jármű közeledik, köztük rakétavetők is, és bár a városban egyelőre nyugalom van, a környéken állomásozó ukrán katonák kénytelenek voltak pozíciót váltani, miután nagy hatótávolságú rakétákkal lőttek rájuk.

(New York Times)

Totális ellenállásra szólítja fel a civileket az ukrán fegyveres erők vezérkara

Totális ellenállásra szólítja fel az ukrán civileket az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Azt írják, az elsődleges célpont az orosz hadsereg logisztikai rendszerének a megsemmisítése.

„Felhívást intézünk azokhoz a polgárokhoz, akik az ellenség által ideiglenesen megszállt területen tartózkodnak. Jelentősen segíthetik Ukrajna fegyveres erőit! Ha egy orosz páncélozott járművekből álló konvoj haladt át az ön településén, akkor azt egy üzemanyag-, lőszer- és élelmiszerkonvoj fogja követni. Hozzon létre akadályokat az úton. Zárja el a forgalmat. Semmisítse meg vagy tartsa vissza a hátsó konvojt. Azokat olyan hátsó egységek vezetik, amiknek nincs harci tapasztalatuk” – írja az alábbi Facebook-posztban a vezérkar az Ukrinform szerint. A vezérkar azt tanácsolja a civileknek, hogy használjanak vadászfegyvereket, Molotov-koktélokat, minden rendelkezésre álló eszközt.

„Lőszer nélkül az ellenséges harckocsi egy traktor. Üzemanyag nélkül egy halom vas. Élelem nélkül az ellenség megadja magát” – írja a vezérkar a posztban.

A Fradi korábbi ukrán edzőjének felesége elzavarná az orosz edzőt a klub éléről

A Fradi korábbi ukrán edzőjének, Szerhij Rebrovnak a felesége az Instagramon posztolt.

Szerinte el kellene zavarni a magyar klub éléről az orosz Sztanyiszlav Csercseszovot.

Szijjártó: Tíz magyart és huszonkét külföldit menekített ki Kijevből a külügy

„Sajnos immár nyolcadik napja zajlik a háború a szomszédunkban. Mi, magyarok nem akartuk, nem akarjuk ezt a háborút, mi azt szeretnénk, hogy ha béke lenne” – kezdte csütörtöki videós bejelentkezését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint eközben folyamatosan romlik a helyzet Ukrajnában, különösképp a fővárosban, Kijevben, ahol a nagykövetség működési körülményei is egyre nehezebbek.

A külügyminiszter elmondta, hogy több ország nagykövetsége is megkereste a magyar felet Kijevben, hogy tudnának-e segíteni a stábjaik kimenekítésében, és mivel a helyzet romlik, úgy döntöttek, hogy a kijevi magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kérő néhány magyar civilt, „valamint a tőlünk segítséget kérő dél-afrikai és nigériai nagykövetség személyzetét is evakuáljuk”.

Az összesen 32 fő 11 gépkocsival indult el kedd korán reggel Kijevből. Szijjártó elmondta, hogy biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra előre az evakuációs akciót egészen addig, amíg az nem járt sikerrel, hogy ne kockáztassák az abban részt vevő személyek életét. A 32 fő közül 10 volt magyar állampolgár – a nagykövetség több munkatársa, illetve családtagjaik, valamint három magyar civil, köztük két újságíró. Tíz dél-afrikai, tíz nigériai, illetve két ukránt mentettek még ki összesen 11 gépkocsival.

A menet végül szerda késő este, Munkácson át érkezett meg Ungvárra, ahol a konzulátuson tartott rövid pihenő után szerda késő este Záhonynál értek át Magyarországra. Ez volt a második nemzetközi evakuációs akció, amit a magyar külügy lebonyolított az orosz-ukrán háború kirobbanása óta.

Szijjártó azzal zárta a videóját, hogy őszintén remélik, a béketárgyalások gyors eredményre vezetnek, és hamar véget ér a háború és a szenvedés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató