2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Így néz ki Harkov

Ukrajna második legnagobb városa is romokban áll.

Mariupol víz, áram és fűtés nélkül maradt a folyamatos orosz támadások után

Mariupol városi tanácsa azt állítja, hogy az oroszok folyamatosan és szándékosan lőtték a dél-ukrajnai kikötőváros azon részét, ami a vizet, áramot és fűtést biztosította Mariupol lakóinak – írja a Guardian.

A brit lap szerint - amit fenntartással kell kezelni - orosz csapatok megakadályozták az ellátmányok szállítását és az emberek evakuálását is. A városi tanács közölte, hogy humanitárius folyosót akarnak létrehozni, és megpróbálják helyreállítani a város infrastruktúráját.

Szergej Orlov, Mariupol polgármester-helyettese a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a várost körbevették az orosz haderők, a lakosságot arra kérték, hogy ne kockáztassák az életüket azzal, hogy szembeszállnak a megszálló csapatokkal. Orlov azt is hozzátette, hogy a város ellátásához az ukrán hadseregtől kérnek segítséget.

Lavrov: Oroszország a végsőkig folytatja a katonai műveletet

Az orosz külügyér elmondta, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna megtartson olyan infrastruktúrát, ami fenyegetést jelent Oroszország számára. Ugyanígy az Ukrajna felől érkező katonai fenyegetést sem tolerálják.

Sajtótájékoztatóján azt mondta, a végsőkig folytatják a katonai műveletet -, de nem gondolnak nukleáris háborúra. Szerinte ilyesmi csak a nyugati politikusok fejében szokott megfoganni.

Lavrov szerint kétségtelen, hogy megoldást lehet találni az ukrajnai krízisre, de Oroszország és a Nyugat párbeszédének kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Ismét azzal vádolta a NATO-t, hogy meg akarja őrizni a felsőbbrendűségét, és bár Oroszország csupa jó szándékkal van tele, mégsem hagyhatja, hogy aláássák az érdekeiket.

Kérdezték az oroszok által megölt ukrán civilekről is, de csak annyit mondott, hogy szigorú parancsot adtak a katonai létesítmények elleni precíziós támadásra. Azt mondta, az amerikaiak aggódnak, hogy elveszítik az ukrajnai „kémiai és biológiai laboratóriumok” feletti ellenőrzésüket, a briteket pedig azzal vádolta, hogy katonai támaszpontokat építenek Ukrajnában.

Az ukránok szerint megöltek egy orosz vezérőrnagyot

Zelenszkij: 16 ezer önkéntes érkezik Ukrajnába

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai beszéde közben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is közzétett egy friss videót a Facebook-oldalán. Zelenszkij ebben azt mondta, hogy az ukrán védvonalak kitartanak, de az oroszok éjfél óta folyamatosan lőtték az ukrán városokat.



Az ukrán elnök szerint Moszkva gyors, szárazföldi lerohanási terve nem sikerült, ezt Zelenszkij szerint az mutatja, hogy Oroszország taktikát váltott azzal, hogy a civil területeket is célba vett.

„Semmit sem veszíthetünk, csak a szabadságunkat” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna naponta kap fegyverellátmányt a nemzetközi szövetségeseitől.

Az ukrán elnök ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy több, mint 16 ezer önkéntes érkezik Ukrajnába.

Elkapták Zelenszkijt az orosz katonák

...persze csak egy névrokonát az ukrán elnöknek.

Az ukrán katona Volnovaktában került az orosz kézre:

Kora délután kezdődhetnek a tárgyalások

Magyar idő szerint délután egy óra körül kezdődhet az orosz-ukrán béketárgyalás második fordulója, erről Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője beszélt a belarusz Belta hírügyönökségnek.

Az orosz külügyminiszter Hitlerhez hasonlítja az Egyesült Államokat

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter Hitlerhez és Napóleonhoz hasonlította az Egyesült Államokat – írja a SkyNews.

Az orosz külügyminiszter szerint az amerikaiak mondják meg a németeknek, hogy mi a jó az európai energiabiztonságnak, és hogy nincs szükségük az Északi Áramlat 2 vezetékre, és hogy a biztonságot amerikai szállítmányokkal oldják majd meg, ami sokkal drágább.

Napóleonnak és Hitlernek is az volt a célja, hogy ellenőrzésük alatt tartsák egész Európát, most az amerikaiak teszik ugyanezt. Megpróbálják ránk erőltetni a saját európai jövőképüket 

– mondta Szergej Lavrov csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az orosz külügyminiszter szerint ez jól mutatja, hogy milyen szerepet játszik az Európai Unió világszinten. Majd hozzátette, hogy a „hisztériának egyszer vége lesz”.

 

Ukrán külügyminiszter: Putyinnak semmi esélye nyerni

„Ez az emberek harca Ukrajnáért” – kezdi Twitter posztját Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere. A miniszter egy képet posztolt arról, hogyan állta útját az orosz erőknek a helyi lakosság és több száz munkás a délkeleti Enerhodar városában március 2-án – írja a Skynews.

A külügyminiszter azt írtja, „Putyinnak semmi esélye nyerni.” Dmitro Kuleba arra is kitért,hogyUkrajnának szüksége van segítségre, hogy megvédhesse magát, legfőképp a levegőben, ezért kéri, hogy zárják le a légteret.

Újabb kárpátaljai katona halt meg Harkivban

Újabb kárpátaljai katona vesztette életét az ukrajnai háborúban, írja a Kárpátalja.ma hírportál Olena Mudra újságíróra hivatkozva.

A nagyszőlősi Valerij Méhes rakétatámadás következtében vesztette életét Harkivban, a katonát álmában érte a halál.

NYUGODJÉK BÉKÉBEN! MAGYAR VÉR NEM FOLYHAT IDEGEN ÉRDEKEKÉRT!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató