2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Helikopterrel érkezik az ukrán delegáció a béketárgyalásra

A Reuters szerint az ukrán delegáció helikopterrel érkezik Belaruszba, a béketárgyalások második fordulójára.

Első körben hétfőn ültek le a felek, a tűzszünet elérése lett volna a cél, de az ukránok szerint az oroszok feltételei elfogadhatatlanok voltak. Az oroszok akkor azt mondták, találtak olyan közös pontokat, melyekben eredményt lehet elérni.

Kijev szellemváros lett

Kijev. Kihaltak az utak. Az emberek hiányoznak, kivéve a sorban állást a gyógyszertáraknál és az egyre növekvő barikádokat. Időnkénti fellendülések vannak. Félelmetes érzés, hogy valami zord dolog jön

- írja a Guardian tudósítója az ukrán fővárosból.

Felhúzták az ukrán zászlót egy kijevi elővárosban

Ukrán zászlót húztak fel Bucsa városközpontjában a katonák, vagyis úgy fest, hogy ez az előváros még ukrán kézen van. 

Kijev elővárosaiban már napok óta folyik a harc. Ennek az eredményei meglátszódnak ugyan, de az oroszoknak még nem sikerült áttörniük a fővárosi védvonalon.

Csehországban őrizetbe vettek egy férfit, mert egyetértett az orosz hadművelettel

Itt tart a liberális nyugat...

A cseh rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a közösségi médiában támogatta Oroszország ukrajnai hadműveletét, és vádat emeltek ellene "népirtás igazolásával", három év börtönbüntetés vár rá - jelentette a RIA Novosztyi.

Varju már megint az MTVA-nál bohóckodik: orosz zászlót vittek az épület elé

Varju László, a párt alelnöke a DK ifjúsági szervezetével orosz zászlót helyezett el az MTVA épülete elé, miközben az orosz himnusz szólt. Így akarták egyértelművé tenni, hogy szerintük a magyar közmédia lett az orosz propaganda európai központja.

Varju László szerint az állami média sokáig az orosz propagandából átvett „ukrajnai hadművelet” kifejezést használta, a közmédiában elhangozhatott, hogy az ukrán polgárok felfegyverzése „hitleri megoldás”. A DK képviselője úgy vélte, az állami média „minden perc adásidejében elárulja Magyarországot, Európát és minden szövetségesünket, amikor az orosz propagandát terjeszti”. 

Lavrov: Oroszország célja, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását

Az ukrajnai orosz hadművelet célja többek között az, hogy Kijev ne csatlakozzon a NATO-hoz – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter az orosz állami televíziónak. 

Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy

az orosz hadsereg katonai célpontokat támad Ukrajnában, és hozzátette, hogy a „járulékos veszteség” kifejezést az iraki és líbiai nyugati hadjáratok óta használják

– írja a Reuters. 

Megérkezett a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez. A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet; a mostanit várhatóan egy újabb, 24 tonnás szállítmány fogja követni, írja az MTI.

A Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyek működésében segít, tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Részt vesznek az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

A szervezet eddig Záhonynál és Lónyánál segített, de most már a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában, és Uszkán és Barabás határátkelőhelyen ideiglenes menedékházat állítottak fel.

Megjelentek az első felvételek a hosztomeli repülőtérről

Megjelentek az első felvételek a gosztomeli repülőtérről Látható orosz felszerelés és a megsemmisült An-225 Mriya, a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe.

Donáth Anna levelet írt a Facebooknak: kérem önöket, azonnal távolítsák el a jobboldali oldalakat

A Momentum és a Renew Europe EP-képviselőjeként levelet írtam a Facebook vezetőségének. A levélben a magyar Facebook-oldalakon megjelenő orosz propaganda kitiltására kértük az óriáscéget.

„A magyar ellenzék üdvözli, hogy a Facebook letiltja felületeiről az orosz háborús propagandát terjesztő RT-t és a Szputnyikot. Oroszország propagandagépe azonban ennél jóval kiterjedtebb: álprofilokból létrehozott trollhadsereggel és Facebook-oldalakon terjesztik hazugságaikat.

Különösen érintett ebben az Ukrajnával határos Magyarország, ahol magyar nyelven folyik a hazugság és a propaganda orosz ügynökök tollából, a Facebook segítségével.

Kérem önöket, azonnal távolítsák el a legnagyobb orosz propagandaoldalt, a „Számok - a baloldali álhírek ellenszere” nevűt. Ezek az oldalak sokszor az RT és a Szputnyik tartalmait osztják tovább, megkerülve ezzel a tiltást. Hirdetésekkel megtámogatott hazugságaikkal meggyalázzák a kárpátaljai magyarság harcokban elesett katonáit ugyanúgy, mint az ukrán és a magyar nemzetet.
Elég volt abból, hogy a Facebook félrenéz, és akár háborús propagandát is közzé lehet tenni a felületén, csak fizetni kell érte. Kérjük a magyar nyelvű, de Moszkvából vezérelt orosz propagandaoldalak azonnali letiltását a Facebookról.”

Donáth Anna
Európai Parlamenti képviselő
Momentum / Renew Europe

Kijevből Lembergbe költözött a magyar nagykövetség

„Az ostromállapot miatt Kijevi Nagykövetségünk és Konzuli Hivatalunk már nem tudja ellátni feladatát, ideiglenesen bezár. A továbbiakban Ungvári Főkonzulátusunk próbálja tájékoztatni az Ukrajnában rekedt magyar állampolgárokat” – közölte a kijevi nagykövetség.

Gulyás Gergely a kormányinfón közölte, hogy

a magyar nagykövetség Kijevből Lembergbe költözött.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató