2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Zelenszkij harci gépeket kért a NATO-tól

"Ha nem elég erősek ahhoz, hogy lezárják a légterünket, akkor adjanak nekünk repülőket"

- közölte televíziós sajtótájékoztatóján Zelenszkij ukrán elnök, utalva arra, hogy a NATO elutasította kérését, hogy létesítsenek repöléstilalmi zónát Ukrajna felett.

"Ha mi, ne adj Isten, megszününk létezni, Lettország, Litvánia, Észtország lesz a következő" - mondta. Ukrajnával szemben a három balti állam a NATO tagja, megtámadásuk esetén a katonai szövetségnek kötelessége volna beavatkozni a védelmükben.

(BBC)

Az oroszok bevonultak Enerhoda városába

Az orosz csapatok a hatóságokkal folytatott tárgyalások után bevonulnak Enerhoda városába.

A Zaporozsjei atomerőmű az irányításuk alá kerül.

Az orosz fegyveres erők behatoltak a városba, az ellenőrzőpontokat megsemmisítették:

 

Kadirov 500 000 dolláros fejpénzt tűzött ki a náci AZOV, és Dudajev zászlóalj parancsnokára

Több mint 17 000 000 forintnak megfelelő összeg annak a harcosnak a markát, aki leszedi Dudajev vagy az AZOV zászlóalj parancsnokát.

500 000 dollár minden egyes parancsnok fejéért... - jelentette ki a csecsen vezető.

AZOV:

A kelet-ukrajnai háború kitörésekor alakult zászlóalj tömegével vonzotta be a náci nézeteket valló önkénteseket. Ők azok akik disznózsírral kenegetett töltényekkel harcoltak a csecsenek ellen.

Az Azovi-tenger partján fekvő délnyugat-ukrajnai Mariupol kikötőváros és a közeli Sirokine település visszafoglalásában harcoltak a 2014-es konfliktusban, végül a nemzeti gárda kötelékébe kerültek.

Egészen egyéni ideológiát honosítottak meg, amely személyi kultuszban, ideológiai nevelésben és a náci karlendítéstől egy karnyújtásnyira álló tisztelgésben nyilvánul meg.

Egyetlen mottójuk van:

Éljen a nemzet, halál az ellenségre!

 

Dudajev zászlóalj:

Az alakulat a néhai Dzsohar Dudajev csecsen elnökről kapta a nevét.

 

A szlovákok átnevezték az orosz jégkrémet ukránra

Régóta ismert és kedvelt márka volt az Orosz fagylalt elnevezésű termék Szlovákiában, azonban a gyártója tiltakozásul az orosz agresszióra átnevezte évtizedes termékét – tájékoztat róla az Új Szó.

Igen, megváltoztatjuk a nevet. Az orosz fagylaltból ukrán fagylalt lesz. Első lépésként az »Orosz« fölé matricát helyeznek el »Támogatjuk Ukrajnát« felirattal. Áprilisban a termékek új csomagolásban kerülnek a piacra

– mondta Alena Steffelová, a termék gyártója, a Bidfood cég szóvivője, aki arról is informált, hogy ez Csehországra és Szlovákiára is vonatkozik.

Az oroszok után a belaruszokat is megbüntette az UEFA

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az oroszok után a belaruszokat is szankcionálta.

Az UEFA csütörtökön arról döntött, hogy a belarusz válogatott, valamint a belarusz klubcsapatok további döntésig nem játszhatják hazai pályán a nemzetközi mérkőzéseiket. A semleges helyszínen rendezett meccseik zárt kapusak lesznek. Az UEFA azért határozott így, mert Belarusz kulcsszerepet játszott Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA a háborúval összefüggésben már korábban eltiltotta az orosz válogatottat, valamint a klubcsapatokat a nemzetközi tornáktól és versenysorozatokon való részvételtől.

(MTI)

Dél-Korea tízmillió dolláros segélyt küld Ukrajnának

Dél-Korea tízmillió dollár értékű humanitárius segélyt küld Ukrajnának és az ukrajnai menekülteknek – közölte Mun Dzsein dél-koreai elnök egy telefonbeszélgetésben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Zelenszkij arra kérte Szöult, minden lehetséges eszközzel segítse Ukrajnát, hogy megvédhesse magát és átvészelje a válságot – írja az MTI.

Mun Dzsein reményét fejezte ki, hogy a gyorssegély valódi segítséget jelent majd.

A dél-koreai elnök Twitter-üzenetben is szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, kiemelve, hogy teszi ezt egy olyan ország elnökeként, amely szintén átélt tragikus háborút.

Dél-Korea külügyminisztériuma már korábban bejelentette, hogy Szöul szigorít az Oroszországba irányuló exporton, megtiltva a stratégiai cikkek kivitelét, és csatlakozik a nyugati országok döntéséhez, amely kizárja a legjelentősebb orosz bankokat a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből.

Önkéntesek üzentek az orosz katonáknak

A "Területi védelmi erők" tagjai videóban üzentek Dnyipropetrovszkból.

Úgy tűnik, hogy a tagok többnyire közönséges AK-74-esekkel vannak felfegyverkezve. Ezen kívül egy RPG-7 rakétavetővel és egy bolgár DRTG-73-assal...

Az orosz védelmi minisztérium közölte: a nyugati zsoldosokat nem fogja megilletni a hadifogolystátusz

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogolystátusz – figyelmeztetett Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten kb. 200 horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén.

„A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet”

– mondta a szóvivő.

(MTI)

Orbán Viktor Beregsurányban

Baloldal: Orbán Viktor sosem nyilatkozik a sajtónak, blabla

 Orbán Viktor Beregsurányban..

 

Megkezdődtek a tárgyalások

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató