2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Az ukrán vezérkar szerint a fehérorosz hadsereg parancsot kapott Ukrajna megtámadására

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint Volhínia régió Fehéroroszországgal közös határán, fehérorosz oldalon felsorakozott a Fehérorosz Fegyveres Erők 38. különálló légi rohamdandárja. Az ukrán hadsereg esti jelentése szerint a fehérorosz katonák morálja nem kedvező a támadáshoz, de vezetőik már kaptak erre parancsot.

Ezen a héten az ukrán sajtó többször írt arról, hogy Fehéroroszország is támadásba lendülhet a velük szövetséges oroszok oldalán, és bizonyos források szerint már vannak is fehérorosz katonák Ukrajnában, de egyelőre csak annyi biztos, hogy Fehéroroszország támogatja az orosz csapatok Ukrajnán kívüli mozgását. Az azonban eddig nem bizonyosodott be, hogy az invázióban is részt vennének.

Csütörtök azonban az első olyan nap, amikor már az ukrán hadsereg felső vezetése is a várható fehérorosz támadásra vonatkozó értesüléseket osztott meg a sajtóval.

(UNIAN)

Kreml: Putyin a neonácik ukrajnai szerepéről beszélt Macronnak

Putyin elmondta, hogy sok mindennel nem értett egyet abból, amit Macron a franciákhoz intézett szerdai üzenetében elmondott.

Egyebek között azzal sem, hogy hazugságnak nevezte azt, hogy Oroszország a nácizmus ellen harcol Ukrajnában. A Kreml szerint az orosz elnök érvekkel alátámasztott magyarázatot adott a neonáciknak az ukrán állami politikában játszott szerepével kapcsolatban.

Putyin kifogásolta, hogy a Macron-beszédben egyetlen szót sem szólt arról, hogy az ukrán vezetés hét évig szabotálta a minszki megállapodásokat, és hogy a nyugati országok, köztük Franciaország semmit sem tett azért, hogy Kijevet rávegye azok végrehajtására.

Az orosz elnök szerint elhallgatják a Donyec-medencei civilek elleni, évek óta tartó népirtást, amely számos emberáldozatot követelt, és több százezer embert kényszerített Oroszországba menekülni.

Washington inkább nem szankcionálná az orosz olajat

Sajtótájékoztatót tartott Jen Psaki, a Fehér Ház szóvívője. 

Most az egész világ az amerikaiakon nevet...

Újságírók kérdezték, hogy az USA szankcionálja az orosz olajat vagy sem.

Psaki azzal védekezett, hogy ne szankcionálják az orosz olajat:

"Nem áll stratégiai érdekünkben a globális energiaellátás csökkentése, mivel ez az amerikaiak és "az egész világ" számára megemelné az árakat a benzinkúton.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem lát lehetőséget arra, hogy Oroszországot kizárja az ENSZ Biztonsági Tanácsából, illetve Amerika nem szándékozik repüléstilalmi övezetet bevezetni Ukrajna felett. 


Elsüllyesztették az ukrán flotta zászlóshajóját, a "Hetman Sahaydachny"-t Odesszában

Nincs elég élelem Herszonban

A dél-ukrajnai Herszon az első olyan nagyváros, amelyet az orosz erők elfoglaltak az invázió kezdetén.

A BBC felvette a kapcsolatot az ott élő Sveta Zorinával, aki elmeséli milyen az élet a városban. A nő az invázió kezdete óta a nagymamája házában száll meg.

A helyzet nehéz, mert az orosz hadsereg katonái szerte a városban vannak 

– mondta, majd hozzá tette, hogy a korlátozások nagy szigorúak; a herszoni lakosok nem hagyhatják el a házat este, és még a villanyt sem szabad felkapcsolniuk. A nő szerint

„NINCS ELÉG ÉLELMISZER VAGY GYÓGYSZER SEM A VÁROSBAN".

Sveta jelenleg próbál otthonról dolgozni tolmácsként egy kanadai újságnak. Bár a  nagymamájánál még pár hétig elegendő készlettel rendelkeznek, egy közeli boltból már minden élelmiszer elfogyott.

 

Gerilla harcok Poltavánál

Poltava:

Utcai harcok Mariupolban

Az ukránok is elismerték, hogy az oroszok betörtek Enerhodarba

Az ukrán belügyminisztérium szerint az orosz erők tüzet nyitottak az enerhodari atomerőmű közelében, amely Európa legnagyobb atomerőműve.

Az orosz csapatok harckocsikkal hatoltak be a városba, miután áttörtek egy civilek által készített úttorlaszt.

Videó a harcokról:

NATO-katonák érkeztek Romániába

A NATO Reagáló Erők egységei Romániában érkeztek, hogy megerősítsék a NATO védekező pozícióját a szövetség keleti részén. Ez az első alkalom, hogy a NATO kollektív védelemre és elrettentésre aktiválja ezt az erőt.

- írja a Twitteren Baiba Braže, a NATO nyilvános diplomáciáért felelős főtitkár-helyettese. 

 

Beszarás - Makizaj üzent Putyinnak: Orbán hazudik, nem akarok fegyvereket vinni Ukrajnába

Gulyás Gergely és a kormányzati média folyamatosan azt a hazugságot terjeszti, hogy mi fegyvereket és katonákat akarunk küldeni Ukrajnába. Ez hazugság. Életveszélyes hazugság, mert Magyarország és a magyar emberek biztonságával játszik. Putyint hergeli az ország nagyobbik fele ellen.

Az álláspontunk mindig is az volt, hogy Magyarország önállóan nem tesz semmit, mi a NATO része vagyunk. NATO-ország, amely a NATO-val közösen cselekszik. Ennyi. És pont. Ezt üzenem Putyinnak. Ezt üzenem Orbánnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató