2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Véget értek a tárgyalások - Zelenszkij üzenget

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

 

 

Orosz veszteség egy videón

Az ukránok kiiktattak néhány orosz harckoscsit.

Orbán Viktor se Putyinnal, se Zelenszkijvel nem beszélt a háború kitörése óta

A külügyminiszter tart kapcsolatot magas rangú tisztségviselőkkel – közölte Orbán Viktor az ATV Híradóval arra a kérdésre, a háború kitörése óta beszélt-e Vlagyimir Putyin orosz illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Amikor szükség van rá, akkor beszélek, ez nem presztízskérdés. Amikor beszélni kell, beszélni kell; amikor cselekedni, cselekedni; amikor tárgyalni, tárgyalni; amikor hallgatni, akkor meg hallgatni

– fogalmazott.

Vége az orosz-ukrán tárgyalások második fordulójának

A felek képviselői megállapodtak a polgári lakosság számára kialakított folyosókról, az ellenségeskedés leállításáról ezekben a szektorokban az evakuálás során

– mondta az orosz delegáció vezetője az ukrajnai tárgyalásokon Vlagyimir Medinszkij.

 Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a két fél közösen humanitárius folyosókat biztosít a civilek evakuálásához, valamint élelmiszerek és gyógyszerek szállításához a legkeményebb harcokkal küzdő területekre.

Mint ismert, ma ültek másodszor asztalhoz a felek. Bejelentették, hogy hamarosan folytatják az egyeztetést.

 

Harcok Irpinyért

Irpiny területi jelentőségű város Ukrajna Kijevi területén. Az Irpiny-folyó mentén, Kijevtől északnyugatra, közvetlenül a főváros szomszédságában fekszik. 

A Coca-Cola nem hagyja el az orosz piacot

A Coca-Cola marad Oroszországban, mondta a cég szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

A szóvivő szerint a Coca-Cola tovább működik az ország területén, a cég felelősséggel tartozik a partnereinek, a társadalomnak, és a többezer orosz munkavállalójának.

A Coca-Cola orosz leányvállalatának összesen tíz italgyára van az országban, többek között Moszkvában, Szentpéterváron és Vlagyivosztokban.

Így kussolt be az utolsó libsi TV az oroszoknál

Az utolsó pillanatokban a Hattyúk tava képeit mutatták a magát függetlennek nevező Dozsgy tévben - éppen úgy, mint 1991-ben, amikor az állami tévé ezt adta az utcán felvonuló tankok helyett. 

 

A komikus Putyinnak is üzent: "ülj le velem!"

Zelenszkij Putyinnak: Ne 30 méterre ültess magadtól, ha tárgyalunk.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij közvetlen megbeszélésekre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz vezetőt, mondván, hogy

ez „az egyetlen módja a háború megállításának”

– számolt be a The Guardian. 

Az ukrán elnök egy sajtótájékoztatón így szólt Putyinhoz:

Nem támadjuk Oroszországot, és nem is tervezzük megtámadni. Mit akarsz tőlünk? Hagyd el a földünket!

Zelenszkij arra is megkérte az orosz vezetőt, hogy őt ne egy rendkívül hosszú asztalnál fogadja: 

Ülj le velem. Csak ne 30 méterre, mint Emmanuel Macron francia elnökkel

– mondta. Arra is felszólította a Nyugatot, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, figyelmeztetve, hogy más európai országok is veszélybe kerülhetnek, ha Oroszország előrenyomul.

Putyin: A különleges katonai művelet szigorúan a terv szerint zajlik

Az orosz elnök is nyilatkozott.

Úgy véli, hogy

„az oroszok és az ukránok egy nép”.

A külföldi nacionalisták és zsoldosok Ukrajnában, beleértve a Közel-Keletről érkezőket is, civilek mögé bújnak - közölte Putyin.

Elmondta: "Az orosz hadsereg humanitárius folyosókat biztosított minden konfliktusövezetben, de a nacionalisták (ukránok) ezt nem teszik lehetővé" Hozzátette: A különleges katonai művelet szigorúan a terv szerint zajlik, minden rábízott feladat megoldása folyamatban van"

Putyin bejelentette hogy Oroszország 5 millió rubelt fizet az Ukrajnában elesett orosz katonák családjainak és 3 millió rubelt azoknak, akik megsérültek az invázió során.

Továbbá aláírta az Oroszország Hőse címet posztumusz odaítélő rendeletet az Ukrajnában meghalt Nurmagomed Hajimagomedovnak. Az orosz elnök a beszéde végén egyperces néma csendet tartott.

 

Ausztria szolidáris Ukrajnával, de katonailag semleges marad

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák szövetségi kancellár az ukrajnai válságról tartott beszédében a bécsi parlamentben kijelentette, hogy egyértelműen elítéli azt, amit Oroszország tett – írja a Der Standard.

A kancellár hozzátette:

Ausztria minden szövetségi tartománya szolidaritását fejezi ki a történtek után.

Ausztria katonailag semleges marad az orosz–ukrán háborúban, azonban az osztrák parlament nem, hiszen a hét elején a Szövetségi Tanács rendkívüli ülésén úgy döntöttek, hogy 

ELFOGADJÁK AZ UNIÓS SZANKCIÓKAT – BELEÉRTVE A VLAGYIMIR PUTYIN ELNÖK, SZERGEJ LAVROV KÜLÜGYMINISZTER ÉS MIHAIL MISUSZTYIN MINISZTERELNÖK ELLEN HOZOTT PÉNZÜGYI SZANKCIÓKAT –, ILLETVE CSATLAKOZTAK A LÉGTÉRZÁRHOZ IS,

azaz minden, Oroszországba induló vagy orosz jelzéssel ellátott járat számára lezárták a repülőtereket.

Az osztrák tartományok kormányzói kijelentették, hogy befogadják az Ukrajnából érkező menekülteket, annak ellenére hogy a bécsi kormány számára az utóbbi években egyre nagyobb problémát okozott a menekültválság kezelése.

Zelenszkij Churchillről: Ő kicsit többet ivott nálam

Csak beszél, beszél...

Az ukrán elnök a nemzetközi újságíróknak adott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem tudja, mi történik Vlagyimir Putyinnal, de ő készen áll, hogy megbeszéljen minden ügyet. Elmondta, hogy ismeri az oroszokat és az orosz mentalitást, tudja, hogy mi a hasonlóság és a különbség a két nép között. Zelenszkij megismételte, hogy békét akar, és azt akarja, hogy Oroszország úgy tárgyaljon velük, mint egy egyenrangú országgal.

„Egy ember nagyságát nem ez a generáció dönti el, hanem a következő generáció”

– mondta Zelenszkij arra a kérdésre, hogy mit szól a népszerűségéhez.

A Churchillel való párhuzamra azt reagálta, hogy Churchill egy kicsit többet ivott.

A 300 spártaihoz hasonlította Zelenszkij az ukránokat
 
Sajtótájékoztatót tart Zelenszkij ukrán elnök csütörtök délután az újságíróknak. Arról beszélt, hogy mindenhol látható, hallható a bombázások következménye, nagy bizadalma van a hadseregben és a polgárokban, akiket nem akar veszni látni.

„Olyanok, mint a háromszáz spártai”

– mondta az ukrán elnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató