2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Az orosz parlament elfogadott egy törvényt, amely bűncselekménynek minősíti a fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztését

Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma elfogadta a törvényt, melynek értelmében pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújthatóak azok, akik szándékosan olyan hamis információkat terjesztenek a fegyveres erők ukrajnai tevékenységéről, melyeknek káros következményei lehetnek – olvasható az alsóház közleményében.

Az új törvény megszegői akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak. Amennyiben szervezett csoport részeként (pl.: szerkesztőség) teszik közzé a hamis állításokat, vagy hamis bizonyítékokat használnak,  úgy a maximális büntetés 10 év börtönre emelkedik. Ha ez súlyos következményekkel jár,

az elkövetők akár 15 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az országban befejezte működését az utolsó "független" tévé csatorna, a TV Rain. Szerdán rendőrök szálltak meg kiadót, miután háborúellenes üzeneteket közöltek kiadványaikban.

(BBC)

Lukasenka ismét leszögezte: nem vesz részt a háborúban Belarusz

Vlagyimir Putyinnal két órát beszélt Belarusz elnöke.

Ismét közölte, hogy nem vesznek részt az orosz hadműveletben.

Így néz ki Zsitomir a légicsapás után

Videón az ukrajnai Zsitomir az orosz légitámadást követően.

A háború borzalmai (Videó 18+)

Csata utáni felvételek Hosztomel repülőtérről.

A felvételeket a belarusz NEXTA tette közzé:

Az ukránok szerint Kijev bekerítésére koncentrálnak az oroszok, Mariupolt már körülzárták

Az ukrán hadsereg péntek reggeli közlése szerint az országot támadó orosz erők legfőbb törekvése az, hogy bekerítsék Kijevet. Az ukrán fővárosban az éjszaka több alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, és felszólították az embereket, hogy siessenek az óvóhelyekre.

Az ukrán hatóságok állítása szerint az országot egy hete támadó orosz csapatok elhagyták a Kijevtől északnyugatra levő hosztomeli repülőteret, amelyet az offenzíva első napjaiban elfoglaltak.

A stratégiai fontosságú Mariupol déli kikötővárost időközben a hírek szerint teljesen körülzárták, és az orosz erők „jelentős technikai fölénnyel rendelkeznek”. Támadás érte továbbá az ukrán légvédelmi rendszert a Fekete-tenger partján. Ezeket az ukrán közléseket független forrásból nem tudták megerősíteni.

(MTI)

A brit miniszterelnök-helyettes szerint Putyin börtönben fogja végezni

Dominic Raab, a brit miniszterelnök-helyettes, aki egyben igazságügyi miniszter is, a Times Radiónak beszélt arról, hogy az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt a háború akár Putyin lecsukásával is végződhet.

"Szerintem ez egy nagyon is valós veszély, amit mérlegelnie kell. És nem csupán neki, hanem minden Ukrajnában tevékenykedő parancsnokának is, amikor törvénytelen parancsokkal szembesülnek, legyen szó a polgári lakosság, vagy bármely más törvénytelen célpont támadásáról [...] tudniuk kell, hogy nagyon is valós a veszélye, hogy a bíróságon, végső soron pedig börtönben végzik, ha ezeket teljesítik" - mondta. 

(Guardian)

"Az oroszok és a szerbek örökké testvérek"

A szerb Crvena Zvezda kosárlabdacsapat szurkolói elnyomták az Euroliga himnuszát a spanyol Baskonia elleni belgrádi mérkőzés előtt azzal, hogy azt skandálták:

"Az oroszok és a szerbek örökké testvérek".

A cseh kormány engedélyt adott: önkéntesek mehetnek harcolni Ukrajnába

Hazájukban nem indul büntetőeljárás azon cseh állampolgárok ellen, akik Ukrajnában szándékoznak harcolni az orosz megszállók ellen – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Az elnökkel folytatott megbeszélésen megegyeztünk abban, hogy azok, akik Ukrajnába akarnak menni és Ukrajna oldalán harcolni akarnak, garantálni tudjuk, hogy nem indul büntetőeljárás ellenük

– idézi az Unian a miniszterelnököt.

Jelenleg Csehországban egy másik ország fegyveres erőinél teljesített katonai szolgálatért öt év börtönbüntetéssel is sújthatják.

 

Heves harcok Mariupolban

A britek szerint Mariupol ukrán ellenőrzés alatt áll, de heves támadásoknak van kitéve - jelenti a Reuters.

Éjjel így lőtték Szeverodonyecket az oroszok

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató