2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Harkov utcái ma

Elképesztő pusztítás Ukrajna második legnagyobb városában.

Putyin: nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben

Ismét megszólalt az orosz elnök:

"Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben. Azt tanácsolnám nekik, hogy ne fokozzák a helyzetet, és ne is szabjanak korlátokat. Nem látjuk szükségét a helyzet súlyosbításának vagy kapcsolataink romlásának. Minden lépésünk, ha van ilyen, mindig válaszul történik valamilyen Oroszországgal szembeni barátságtalan cselekedetre. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a kapcsolatok normalizálásán és a normális együttműködésen kellene gondolkodnia."

Magyarországon is felfüggesztik az orosz RT és a Sputnik adásait

“Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását”

– közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Emlékeztettek: az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azt a rendeletet, amely egységesen, minden tagállamban felfüggeszti a Russia Today (RT) és a Sputnik médiumok adásait.

Az NMHH jelezte: a március 1-jén elfogadott rendelet kiterjed a RT és a Sputnik valamennyi platformon sugárzott adására, így a televíziós és internetes tartalmakra egyaránt, ezeket elérhetetlenné kell tenniük a szolgáltatóknak az unió teljes területén, így Magyarországon is.

“A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartása szerint egy olyan műsorterjesztő van hazánkban, akinek televíziós kínálatában megtalálható a RT műsora, őt a hatóság felhívta a szolgáltatás megszüntetésére. Az internetes szolgáltatókra is vonatkozik az uniós tiltás, a rendelet betartását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatosan ellenőrzi” – írták a közleményben.

Moszkva várja az ukrán választ a csütörtöki béketárgyalások ügyében

A Kreml azt állította, hogy a béketárgyalások tegnapi második fordulóját követően választ vár Ukrajnától, és hogy ő maga már közölte az álláspontját arra vonatkozóan, hogyan látják a megoldást a folyamatban lévő háborúban, így a továbbiak Ukrajnától függenek.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hozzátette, hogy Kijevvel nem állapodtak meg semmilyen dokumentumról.

A csütörtöki, ahogy a korábbi, első körös tárgyalásra is Belaruszban került sor. Ezen egyedül arról sikerült megállapodni, hogy Ukrajnában „humanitárius folyosókra” van szükség a civilek evakuálása és a segélyek érkezése érdekében, de a tűzszünetnek továbbra sincs jele.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége: „háborús bűn megtámadni egy atomerőművet”

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége szerint „háborús bűn megtámadni egy atomerőművet”, Putyin „rémuralma” pedig egy lépéssel tovább ment.

Klicsko szerint horror lett az élet Kijevben, és "dicsőség lenne meghalni a hazáért"

„Dicsőség lenne meghalni a hazáért”

– mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet. Klicsko hozzátette, a város számára a legnagyobb kihívást a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása jelenti, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott. Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak.

Az egész egy „horror”

– mondta a kijevi polgármester.

Klicsko arról is beszélt, hogy sosem gondolta volna, hogy sikeres sportolói, majd politikusi karrierje után egy háborúban találja magát, de igaz ez az ország többi lakójára is. A háború kezdete óta találkozott hegedűművésszel, sebésszel és színházi szakemberrel is, akik fegyvert ragadtak és most a várost védik.

A kijevi polgármester hangsúlyozta, hogy ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség. Öccse, a szintén profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok Volodimir Klicsko szerint az éjszakák a legnehezebbek, mert akkor a legintenzívebb az orosz ágyúzás.

A Klicsko fivérek mellett számos más ismert ukrán sportoló is részt vesz az oroszok elleni harcban, róluk itt írtunk.

(MTI)

Orosz katonai drón megsemmisítette az "Aidar" zászlóalj parancsnoki és megfigyelő állását

Az orosz védelmi minisztérium közölt felvételeket a támadásról.

 

Három ukrán katona halt meg a zaporizzsjai atomerőmű védése közben, nem jutott radioaktív anyag a környezetbe a harcok közben

A három halott katonáról az ukrán állami atomenergiai vállalat, az Energoatom adott ki közlést, hozzátéve, hogy két másik ukrán katona is megsérült a harcokban. Európa legnagyobb atomerőművéért heves harcok bontakoztak ki csütörtökről péntekre virradóra Ukrajnában, aminek következtében helyi idő szerint éjjel 1 körül tűz ütött ki a zaporizzsjai erőmű területén. 

Később Olekszandr Sztaruh, a zaporizzsjai régió vezetője azt közölte, hogy egy oktatási épület és egy laboratórium gyulladt ki, és szavatolva van az erőmű nukleáris biztonsága, de az erőmű orosz kézre került.

Az atomerőmű elfoglalása után Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója azt közölte, hogy nem került radioaktív anyag a környezetbe az erőmű köri harcok közben.

Vöröskereszt: humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztet a Nemzetközi Vöröskereszt. Az áldozatok száma növekszik, a kórházak egyre nehezebben boldogulnak a helyzettel.

A közlemény a genfi egyezmény betartására figyelmeztet, beleértve a civilek és polgári infrastruktúra elleni támadást, az egészségügy ellátáshoz való hozzáférést, az egészségügyi dolgozók, a sebbesültek és foglyul ejtettek védelmét.

Német üzletek bojkottot hirdetnek az Oroszországból származó áruk ellen

A megmaradtakat 50 százalékos kedvezménnyel árulják.

A közlemény szerint:

"Ezek az orosz áruk elfogytak, és a továbbiakban nem rendelhetők. Megszakítjuk a kapcsolatot ezzel az orosz beszállítóval".
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató