2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Újabb csúcsot döntött a gáz ára

A gáz ára Európában ismét megdöntötte az eddigi rekordot, és elérték a 2300 dollárt / ezer köbméterenként.

Nem működik a Facebook Oroszországban

Lekapcsolták Zuckit...

Stoltenberg: a NATO kizárta, hogy repüléstilalmi zónát létesítsen Ukrajna felett

A háború következő napjai „valószínűleg rosszabbak lesznek” – mondja a NATO-főnök. Jens Stoltenberg

„Több halálesetre, több szenvedésre és több pusztításra számít”, miközben Oroszország folytatja teljes körű invázióját az ország ellen. A szövetség azonban kizárta az Ukrajna feletti repüléstilalmi zónának a létesítését.

A Microsoft felfüggeszti az áruk és szolgáltatások értékesítését Oroszországban

Helyes! Oroszország gyakorlatilag a teljes nyugati, balliberális médiát kitiltotta

Válaszoltak az oroszok.

Blokkolják a BBC, az Amerika Hangja, a Szabad Európa Rádió, a Deutsche Welle és a Meduza honlapjait és adását. Ez nagyjából a teljes külföldről Oroszország felé működő média.

Szijjártó Péter: a NATO ma kimondta, hogy nem résztvevő ebben a háborúban és nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba

- Megerősítettem a NATO külügyminiszterei számára is, sem katonát, sem fegyvert nem engedünk át Ukrajna irányába - nyomatékosította a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hiába akarja a baloldal, hogy ezeknek ellentétes döntés szülessen, Magyarország területén halált okozó fegyvereket szállítsanak.



A külügyminiszter elmondta, hogy a külügyminiszterek pénteki ülésén megerősítették, hogy a NATO nem résztvevője az ukrán-orosz háborúnak és nem kíván bevonódni. Mint mondta, azt is leszögezték, hogy a NATO, mint szövetség, nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

- Kimondtuk, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy ez a háború ne terjedhessen Ukrajnán túlra és csökkenteni kell az eszkaláció esélyét

- tájékoztatott a külügyminiszter, majd azt is hozzátette, hogy a NATO értekezleten azt is kimondták, fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, hogy elejét vegyék bármilyen félreértésnek vagy tragikus következményekkel járó döntésnek.

A Kreml szerint most nincs szükség Putyin–Zelenszkij-megbeszélésre

Az orosz vezetés úgy látja, az egyeztetések ismert formája – delegációjukat Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti, az ukránokét Arahamija parlamenti frakcióvezető, csütörtökön másodszor találkoztak – egyelőre elegendő. Erről Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő nyilatkozott pénteken.

„Az álláspontunkat ezen az úton is ismertetni tudjuk az ukrán féllel” – mondta. Peszkov hozzátette, az egyeztetéseken egyelőre nem szerepeltek konkrét dokumentumok.

Csütörtökön Volodimir Zelenszkij, az ukrán komikus keménykedett és üzent Putyinnak.

A kutyapártosok Debrecenben vergődnek: sárga-kékkel kezdtek festegetni

„Debreceni jelöltünk, Pető Csaba és néhány passzivistánk kétszínfestett a helyi orosz konzulátusnál, illetve felfestették a Dicsőség Ukrajnának! feliratot is” - számol be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sajtóosztálya. „A konzulátus egyik munkatársának kérésére hamarosan megjelent egy rendőrszázados. Annak ellenére, hogy választási időszakban ez kampányeseménynek minősül, és nem bejelentésköteles, a magyar rendőrség eljárást szándékozik indítani a pár, ecsettel és festékkel felszerelt ember ellen, tiltott gyülekezés miatt.”

Az ukrán nagykövet beleszállt Magyarországba: a rezsicsökkentés fontosabb, mint mi

Ukrajna budapesti nagykövete egy zárt körű budapesti konferencián, amelyet a sorosista Political Capital szervezett.

„Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!” – mondta.

„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – utalt Orbán Viktor kijelentésére, aki szerint háború idején megfontoltan szabad csak reagálni, és ezért stratégiai nyugalomba vonult a háború ügyében.

Majd elbőgte magát: szerinte a Nyugat nagyon elkésett a szankciókkal, pedig a háború előtt kérte az ukrán kormány, hogy büntessék meg Oroszországot, hátha meg lehet előzni a legnagyobb bajt.

„Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek?” – többek között az energetikai üzletek felmondására célozhatott, mert így folytatta:

„Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint emberek élete?”

Hozzátette:

„Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Nem az emberi élet a fontos? Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünneplni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!”

Azt mondta, a nyugati és így a magyar kormány még nagyobb támogatása azért is kulcsfontosságú, mert ha Putyin legyőzi Ukrajnát, akkor utána megy tovább, mert vissza akarja állítani a szovjet érdekszférát. „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – mondta. Szerinte a NATO önmaga védelmében sem maradhat ki ebből a „harmadik világháborúból”.

MAjd arról beszélt: Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen. Felhívta a magyarok figyelmét, hogy most, amikor hasonló helyzetben vannak az ukránok, ne álljanak a rossz, vagyis az orosz oldalra.

Megköszönte azoknak a magyaroknak a kiállását, akik tüntettek az orosz nagykövetség előtt. Szerinte nagyon fontosak ezek az üzenetek.

Nepop nagykövet megköszönte a magyar kormánynak és a magyar társadalomnak, hogy milyen sokat segítenek a menekülteknek. Szintén megköszönte, hogy a magyar kormány az EU-s szankciókat és egyéb döntéseket támogatta a nemzetközi szervezetekben, és a Kárpátaljára küldött magyar állami segélyeket is.

Hozzátette, ha fegyvert nem is ad Magyarország, egyéb felszerelésekre nagyon nagy szükség lenne a túléléshez: generátorokra, hálózsákokra például. „Bár jobb a magyaroknak, ha az ukránok harcolnak most azokkal a fegyverekkel, mintha majd nekik kell ezekkel védeni a határaikat.”

Elkeseredetten mondta, hogy a nyugati hatalmak nem jártak közben, hogy az izraeli Vaskupola rakétaelhárító fegyverrendszert megkaphassák.

Arra emlékeztette még a magyarokat, hogy kárpátaljai magyarok is harcolnak is az oroszok ellen. „Legyenek részesei a győzelmeknek, ez a magyar nemzet háborúja is az agresszor ellen” – mondta még.

Felszólította a magyarokat, hogy

ne vásároljanak orosz termékeket, és bojkottálják az orosz vállalkozásokat.

Az oroszok szerint elmenekült a komikus Zelenszkij

Zelenszkij elhagyta Ukrajnát - közölte Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke.

"A Verhovna Rada képviselői azt mondták, hogy nem tudtak eljutni hozzá Lembergben. Most Lengyelországban van" - mondta Volodin.

A TASZSZ jelentése:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató