2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Zelenszkij elmenekült és Lengyelországban bújkál - mondja az ellenzéki ukrán képviselő

Zelenszkij elmenekült Ukrajnából, és elbújt az amerikaiaknál – írja a Twitteren az ellenzéki képviselő.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke jelenleg Lengyelországban tartózkodik, az Egyesült Államok nagykövetségén bujkál, onnan irányítja az országát

– mondta Ilja Kiva, a Verhovna Rada tagja.

 

Peszkov beszámolója a Putyin-Scholz egyeztetésről

Dmitrij Peszkov a Putyin és Scholz közötti megbeszélésről:

 A beszélgetés során az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy a Nyugat nyolc éven át szemet hunyt a kijevi rezsim által Donbaszban elkövetett népirtás és mintegy 14 ezer ember, köztük gyermekek halála felett.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az ukrán radikálisok most embereket, köztük külföldieket használnak emberi pajzsként. 

Putyin megjegyezte, hogy Ukrajnában harmadik országokból, köztük Albániából és Horvátországból származó zsoldosokat, koszovói harcosokat, sőt Szíriában szerzett harci tapasztalattal rendelkező dzsihadistákat is azonosítottak. 

Dmitrij Peszkov azt is elmondta, hogy az orosz államfő megerősítette Scholznak, hogy az Oroszországi Föderáció nyitott a párbeszédre az ukrán féllel, de azzal a feltétellel, hogy minden orosz követelmény teljesül.

A német kancellár fölszólította Putyint, azonnal fejezze be a háborút

Olaf Scholz német kancellár egyórás telefonbeszélgetésben sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni invázió leállítására. Scholz felszólította Putyint, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat – közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

A német kancellár azt is követelte Putyintól, hogy tegye lehetővé a humanitárius segélyek bejutását azokra a területekre, ahol harcok folynak. Az egyórás tárgyalás során a vezetők megállapodtak arról, hogy hamarosan további megbeszéléseket folytatnak. Putyin arról tájékoztatta a német kancellárt, hogy Oroszország a hétvégére tűzte ki a harmadik tárgyalási fordulót az ukrán delegációval.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC)

Ezek a cégek hagyták el eddig Oroszországot

Hétvégére újabb orosz-ukrán tárgyalásokat terveznek

Harmadik körös béketárgyalást terveznek hétvégére az oroszok és az ukránok. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó azt mondta, az újabb nekifutásra holnap vagy vasárnap kerülhet sor, de folyamatosan egyeztetnek.

Első körben az ukrán-fehérorosz határon tárgyaltak a küldöttek, kevés sikerrel. Második alkalommal Oroszország és Ukrajna megegyezett humanitárius folyosók létrehozásáról, hogy a civil lakosság biztonságosan elmenekülhessen. 
.

A NATO-tag Törökország nyitva tartja a légterét Oroszország előtt

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem csatlakozik a többi NATO-tagországhoz, és nem zárja le légterét az orosz járatok előtt.

A blokk Brüsszelben tartott ülésén Cavusoglu a lépést a nemzetközi eszkaláció elkerülésének módjával magyarázta.

A tisztviselő azt is megjegyezte, hogy Ankara és Moszkva kapcsolatban maradnak, és gondoskodnak arról, hogy a török hajók biztonságosan keljenek át a Fekete-tengeren.

Az ukránok szerint Kijevben van Zelenszkij, a komikus

Az ukrán parlament azt állítja, hogy Zelenszkij elnök továbbra is Kijevben tartózkodik.

Korábban az orosz Állami Duma elnöke közölte, hogy az ukrán elnök elhagyta a hazáját és elutazott Lengyelországba.

Újabb ukrán trófea

Egy elhagyott orosz légvédelmi rakétarendszer, a "Pantsir-S1", amelyet a helyi területvédelmi erők foglaltak el a nikolajevi régióban lévő Bastanka közelében.

A francia idegenlégióból 74 ukrán katona kapott eddig engedélyt, hogy Kelet-Európába utazzon

A francia idegenlégiónak 710 ukrán tagja van, közülük eddig 74 kapott hivatalos engedélyt, hogy a háború sújtotta Ukrajna szomszédságába utazzon, hogy segítsen a menekülő családjának.

Arra nincs engedélyük, hogy Ukrajnába belépjenek, és kifejezetten tilos harcolniuk. A légió azt is közölte, hogy körülbelül 20 ukrán légiósuk tűnt el a háború kezdete óta, ők vagy dezertáltak, hogy harcoljanak, vagy utólagos engedélyt fognak kérni a távozásra.

A légiónak egyébként 450 orosz katonája is van, a légió szóvivője szerint nincs feszültség a két nemzetiség között náluk.

 

(BBC)

Az oroszok szerint provokációra készülnek az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium friss tájékoztatója:

- Ukrán nacionalisták nyugati újságírók bevonásával provokációra készülnek Harkivban.

- Az orosz fegyveres erők segítséget nyújtanak a nacionalistáktól felszabadított ukrán városok lakóinak.

- A Donbaszban visszavonuló ellenséges egységek megrongálják a létfontosságú létfenntartó létesítményeket. A legnagyobb károkat a vízellátási és az energiarendszer szenvedi el.

- Több mint 140 tonna élelmiszert és gyógyszert szállítottak az orosz csapatok Herszonba a helyi lakosságnak

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató