2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Az ukrán katonák közösségi oldalakon osztják az elfogott trófeákról készült fotókat és videókat

És van pofájuk sírni: Oroszország letiltotta a Facebookot, Twittert, a BBC oldalát

Ezek mernek sírni, miközben kettő napja arról cikkeztünk, hogy mindenhol letiltották az orosz tartalmakat...

Gondok vannak egyes híroldalakhoz és közösségi oldalakhoz való hozzáféréssel Oroszországban – írja a Meduza orosz híroldal, amit szintén nem lehet elérni az országon belül.

A külföldi ügynökök nyilvántartásában szereplő Meduza nincs rajta az orosz cenzúrahivatal, a Roszkomnadzor által fenntartott betiltott webhelyek listáján. Arról se kaptak hivatalos megerősítést, hogy webhelyünket letiltották volna Oroszországban.

Nagyjából a Meduzához való hozzáférés megnehezülésével egy időben egyre több orosz felhasználó jelezte, hogy nem férnek hozzá a Facebookhoz, Twitterhez, emellett pedig a BBC oldalai is korlátozottan, vagy egyáltalán nem elérhetőek.

A BBC blokkolása nem sokkal azután jött, hogy az EU letiltotta az orosz állami támogatásból működő RT és a Szputnyik adásait. Bár az Egyesült Királyság – pont a BBC ellen irányuló szankciók félelme miatt – csak fokozott ellenőrzést szabott ki az orosz csatornákra, azoknak műsorai mégis elérhetetlenné váltak az országban, miután az adást Luxemburgból sugározták.

A Globalcheck szerint Oroszországban az App Store-t és a Google Playt is blokkolják.

Magyar férfi is van a Nagy-Britanniából Ukrajnába tartó önkéntes harcosok között

Vologyimir Zelenszkij felhívására rengeteg ember érkezett a londoni ukrán nagykövetség épületéhez, hogy csatlakozzanak a harcokhoz, írja a Daily Mail. A brit bulvárlap meg is szólaltatott több önkéntes harcost, köztük egy Ákos Horvádh nevű magyar férfit, akinek valószínűleg elírták a vezetéknevét.

A 28 éves férfi azt nyilatkozta a lapnak, hogy fél attól, hogy elmondja a szüleinek, de mindenképpen Ukrajnába akar utazni harcolni az oroszok ellen.

Magyar vagyok. Ukrajna a szomszédom. Nem bírom elviselni, ami ott történik.

- nyilatkozta a férfi az újságnak, aki azt is elmondja, hogy szerinte harcosokra van most ott leginkább szükség, és ebben neki van egy kis tapasztalata, illetve tudja, hogy kell fegyvert használni.

Tudom, hogy ha odamegyek, akkor meghalhatok. De ez a háború. Tisztában vagyok vele, hogy meghalhatok vagy elveszíthetem az egyik végtagomat, de valakinek muszáj odamenni.

- mondta az okokról, hogy miért akar részt venni a harcokban.

Boris Johnson brit miniszterelnök viszont óva inti az önkéntes harcosokat, ugyanis a konfliktusban való részvétellel megsérthetik a brit törvényeket, és akár terrorizmus miatt vádat is emelhetnek ellenük.

Most ezzel hülyítik a világot: Zelenszkij három merényletet élt túl

A The Times szerint Zelenszkij ukrán elnök három merényletet élt túl az elmúlt héten...

A New York Times beszámolója szerint a múlt héten háromszor akarták orgyilkosok megölni az ukrán elnököt.

'Az információkat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat olyan tagjai biztosították a rendelkezésünkre, akik nem akarnak részt venni a háborúban"

- közölte az ukrán nemzetbiztonságért felelős államtitkár.

Úgy tudni, hogy a merényletek mögött a Wagner nevezetű magánhadsereg áll, ami a Kreml utasításai szerint cselekszik. 

Az utolsó pillanatban még megrohanták az oroszországi Ikeákat

A svéd bútorgyártó csütörtökön jelentette be, hogy bezárja boltjait Belaruszban és Oroszországban - közben 15 ezer alkalmazottjuk megélhetését azért biztosítani tervezi.

A bejelentés után szinte pánikban rohanták le üzleteiket Oroszországban a vásárlók:

Megsemmisült az ukrán "álom"

Fotó a megsemmisített ukrán Mriya-ról, a világ legnagyobb teherszállító repülőgépéről.

A Mriya jelentése magyarul: álom.

Herszonban már orosz tévéket sugároznak az ukrán csatornák helyett

A herszoni régió hivatalos Telegram-csatornájának tájékoztatása szerint a régió fővárosa,

Herszon megszállása után március 4-én kora reggel óta a herszoni regionális ukrán tévécsatorna kivételével már csak orosz tévék műsorát sugározzák a régióban. Vagyis most egy ukrán helyi tévén kívül 24 orosz tévéadó és három rádióadó műsorából tájékozódhatnak csak a környéken élők.

Pénteken se nyitott ki a moszkvai tőzsde

Az orosz jegybank ezzel a kreatív megoldással igyekszik hétfő, a nyugati szankciók bevezetése óta elkerülni azt, hogy a nyugati befektetők tömegesen szabadulhassanak meg orosz befektetéseiktől.

(The Guardian)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató