2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Na végre! Az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét - Élő

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsjai atomerővűvet, amit az éjjel tüzérséggel is támadtak. "Az erőműt üzemeltető személyzet felügyeli a termelő egységek állapotát" - közölte egy helyi hatóság a Reuters jelentése szerint. (BBC)

Az atomerőmű Enerhodar városában van, Dmitro Orlov polgármester egyelőre még nem számolt be róla, hogy elfoglalták volna az erőművet, legutóbb másfél órája írt arról, hogy mi a helyzet a városban. "Jelenleg az utcák csendesek, és nem látni idegeneket. Azok, akik a menedékhelyen éjszakáztak, hazatérhetnek" - írta, de azért a "feszült helyzetre" tekintettel mindenkinek azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon.


Folyamatosan frissülő cikkünk

Az oroszok elkezdték lekapcsolni a Twittert is

Egy amerikai szenátor is Putyin elleni merényletre buzdít

„Van egy Brutus Oroszországban?” – kérdezi Lindsey Graham.

Lindsey Graham befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor csütörtök esti Twitter-üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merénylet végrehajtását szorgalmazta – jelentette a The Washington Times című napilap pénteken.

A jobboldali-konzervatív amerikai lap online tudósítása szerint Graham szenátor több, egymást követő üzenetben követendő példaképként állította az Adolf Hitler náci vezető ellen 1944-ben merényletkísérletet végrehajtó német katonatisztet és azt a római szenátort, aki segített megölni Julius Caesart.

„Van egy Brutus Oroszországban? Van egy sikeresebb Stauffenberg ezredes az orosz hadseregben? Az egyetlen megoldás, ha Oroszországban valaki leszedi ezt az embert”

– írta Lindsey Graham a mikroblogon. 

A dél-karolinai szenátor szerint ilyen merénylő „nagy szolgálatot tenne az országnak – és a világnak”.   

A befolyásos republikánus politikus azt írta:

„könnyű mondani, nehéz megcsinálni”.

Graham szenátor általános felhívást intézett az orosz néphez is, hogy lázadjanak fel az orosz elnök ellen, mivel szerinte Vlagyimir Putyin hatalmának megdöntése és Ukrajna orosz katonai megszállásának megállítása az egyetlen kiút, hogy Oroszországot ne sújtsák évtizedekig büntetőintézkedések és nemzetközi elszigeteltség. „Az egyetlen nép, amely megoldhatja ezt a problémát, az az orosz nép. Hacsak nem akarnak sötétségben élni életük végéig, elszigetelten a világ többi részétől megalázó szegénységben (.), fel kell nőniük a feladathoz” – tette hozzá a szenátor. 

Mindeközben a Newsweek című amerikai hetilap a csütörtöki online cikkében Alex Konanyihin, Egyesült Államokban élő orosz milliomos üzletember, korábbi bankár felhívásáról számolt be. Konanyihin a Facebook és a LinkedIn közösségi portálokon egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel bármely katonatisztnek,

aki elfogja Putyin elnököt „élve vagy holtan” az Ukrajna orosz katonai megszállása során végrehajtott háborús bűncselekményekért.    

 

Az orosz milliomos, aki a LinkedIn közösségi portálon található profilképén Ukrajna nemzeti lobogójával díszített rövidujjú pólót visel, üzenetében azt írta, hogy folytatja „az Ukrajnának nyújtott segítségét, mivel az ország hősiesen küzd, hogy ellenálljon Putyin hordája támadásának”. Alex Konanyihin, aki a Szovjetunió összeomlását követő időszakban szerezte vagyonát és vált ismertté, a többi között azt állította üzenetében, hogy Putyin elnök "szembeszegülve az alkotmánnyal, megszüntette a szabad választásokat".

 

(MTI)

A szerbek így tüntettek ma este...

Kifejezték a véleményüket...

 

A BBC sincs tisztába az ukrajnai helyzettel

A Nyugat szakértői...

Tarkov város nincs, max. Harkov.

Kijevet ismét lövik az oroszok

Szijjártó Péter: Értjük, hogy az ukránok erről másképp gondolkodnak, de fegyverek szállítására nem fog sor kerülni

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek este a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsa formálisan is elfogadta az ideiglenes védelem biztosításáról szóló határozatot. Ez egy olyan irányelv, amely lehetőséget teremt arra, hogy az orosz-ukrán háború elől menekülők könnyebben részesüljenek védelemben az Európai Unióban.

Azt is bejelentette, hogy a háború kirobbanása óta összesen 140 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Közülük 100 ezren ukrán, 22 ezren magyar nemzetiségűek, 18 ezeren pedig más ország állampolgárai. Szijjártó szerint Magyarország fel van készülve a menekültek fogadására, az eddigieknél még nagyobb mértékben is.

Szijjártó azt mondta,

Magyarország 800 tonna élelmiszert és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközt juttat el Ukrajnába humanitárius segélyként.

Bejelentette, hogy a magyar kormány nem támogatná az energiaellátással kapcsolatos szankciókat, de hozzátette, ilyen szankciók egyelőre nincsenek tervben az EU részéről.

Szijjártó reagált a budapesti ukrán nagykövet kijelentésre is. Nepop Ljubov egy péntek délutánra szervezett konferencián a magyar kormány álláspontjával kapcsolatban azt mondta: „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” és „ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!”. Szijjártó kijelentette:

„Értjük, hogy az ukránok erről másképp gondolkodnak” (…) de katonák és fegyverek küldésére, fegyverszállítmányok átengedésére nem fog sor kerülni

– mondta.

A BBC felfüggeszti az oroszországi működését, mert félnek a börtöntől

A BBC ideiglenesen felfüggeszti valamennyi oroszországi újságírójának és munkatársának munkáját, miután az orosz parlament alsóháza egy olyan törvényt fogadott el, amely pénzbírsággal vagy akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatja a „hamis” információkat terjesztőket.

„Úgy tűnik, hogy ez a jogszabály kriminalizálja a független újságírást” – mondta Tim Davie, a BBC főigazgatója. „Nem hagy más lehetőséget számunkra, mint hogy ideiglenesen felfüggesszük a BBC News összes újságírójának és támogató személyzetének munkáját Oroszországban, amíg felmérjük ennek a nemkívánatos fejleménynek a következményeit” – tette hozzá. A BBC News orosz nyelvű szolgáltatása ettől függetlenül továbbra is működik, csak már nem Oroszországból.

„Munkatársaink biztonsága a legfontosabb, és nem vagyunk hajlandóak kitenni őket a büntetőjogi felelősségre vonás kockázatának pusztán azért, mert a munkájukat végzik. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy pontos, független információkat tegyünk elérhetővé a közönség számára világszerte, beleértve az oroszok millióit, akik hírszolgáltatásainkat használják. Újságíróink Ukrajnában és világszerte továbbra is tudósítani fognak az ukrajnai invázióról” – mondta Davie.

A BBC szerint a háború kezdete óta megtriplázódott az orosz nyelvű híroldalukon az egy hétre jutó látogatók száma. A múlt héten több mint 10,7 millióan figyelték a híreket náluk, miközben ebben az időszakban hetente 3 millió olvasójuk szokott lenni. Az angol nyelvű oldalukon szintén többszörösére nőtt az orosz olvasóik száma.

A német Deutsche Welléhez hasonlóan a BBC is elérhetetlenné vált már Oroszországban, válaszul arra, hogy az Európai Unió blokkolta az orosz állami támogatású Russia Today (RT) és a Szputnyik tartalmait. Németország a maga részéről már korábban betiltotta az RT-t, miután a Deutche Wellét más nyugati sajtótermékekkel együtt kitiltották Oroszországból.

Az oroszok kidobták a Facebookot

Az orosz Roszkomnadzor szerint a Facebook mostantól teljesen blokkolva van az országban - jelentette RIA Novosztyi.

Még ma betiltják a gabonakivitelt Magyarországról

Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – tudta meg az RTL Klub.

A híradónak Nagy István agrárminiszter elmondta: ezzel az intézkedéssel reagál a kormány a háború miatti áremelkedésre.

Az agrárminiszter közlése szerint az erről szóló kormányrendelet még ma este megjelenik a Magyar Közlönyben. A csatornának nyilatkozva Nagy István elmondta,

Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt.

El Nacional: Maduro biztosította, hogy kész olajat és gázt eladni az Egyesült Államoknak

- "Készen állunk arra, hogy rövid időn belül elérjük a 3 millió hordót. Befektetőket hívok Európából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Amerikából. Van venezuelai olaj, amely biztonságos olaj, hogy stabilitást adjon a világnak, beleértve az Egyesült Államokat is" - mondta Venezuela elnöke, Nicolás Maduro az El Nacional szerint.

- Biztosította, hogy az ország jelenleg napi 1 millió hordó nyersolajat termel, és ez rövid időn belül 3 millió hordóra fog emelkedni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató